INGREDIENCE: 500g makarónů nebo makaronetek, 250g tuňáka v oleji, 1 dl olivového oleje, 50g vypeckovaných černých oliv, 50g oliv plněných ančovičkami, 2 papriky v octě, 1 křehká snítka celerové natě, 3 vejce natvrdo, 2 rajčata, 1/2 lžičky dobromysli, sůl a pepř.POSTUP PŘÍPRAVY: Těstoviny dáme vařit do velkého množství vřící vody, slabě osolené, a občas ji během vaření zamícháme. Když je těstovina správně uvařena, scedíme ji a propláchneme studenou vodou. Pak těstovinu vhodíme do hluboké mísy a o ..
INGREDIENCE: 150 g jater, 1 vejce, 2 dl mléka, 40 g másla, 1 rohlík, kořenová zelenina, sůl, petrželka. POSTUP PŘIPRAVY: Játra pokrájíme a zprudka opečeme na másle. Hned je vybereme a na témže másle lehce osmažíme očištěnou nakrájenou zeleninu. Pak podobným způsobem opečeme nakrájený rohlík, vše umeleme. Zalijeme vodou, osolíme a rozvaříme. Nakonec polévku zlepšíme vejcem, které rozkloktáme v mléce, a okořeníme sekanou petrželkou. ..
INGREDIENCE: 800g den předem uvařených brambor, 400g hrubé mouky, 1 vejce, sůl, máslo na pomaštění.POSTUP PŘÍPRAVY: Umeleme na masovém strojku brambory, přidáme vejce, špetku soli, mouku a na pomoučněním vále zpracujeme v těsto. Vyválíme váleček, odkrajujeme malé špalíčky a v troubě na plechu upečeme. Upečené dáme na mísu a polijeme máslem. ..
INGREDIENCE: Brambory, 1 buřt, sterilované fazolky, česnek, 1 cibule, ml. paprika, kmín, majoránka, rajský protlak, tuk, 1 lžíce hl. mouky.POSTUP PŘÍPRAVY: Syrové brambory nakrájíme na čtvrtky. Na tuku osmažíme cibulku do červena, přidáme trochu papriky, kmín, majoránku, lžíci protlaku a zalijeme vodou. Vložíme brambory a zvolna vaříme. Ještě nezměknou brambory, uděláme z másla mouky světlou jíšku a přidáme k základu. Sterilované fazolky nasekáme, nakrájíme buřt na kousky a vše přidáme k brambor ..
Tato úprava velice oblíbeného italského moučníku nepoužívá skvělé a drahé italské suroviny. Je to snad zdařilá, jednoduchá, ale i chutná napodobenina z našich přísad českých.POSTUP PŘÍPRVY: Nejprve ušleháme 400 g jemného tvarohu se 100 ml hustého bílého jogurtu nebo zakysané smetany. Přidáme 1 ztužovač šlehačky, 1 vanilinový cukr, popřípadě ještě 1 - 2 lžíce moučkového cukru. Čokoládu na vaření (150 - 200 g) rozlámeme a rozpustíme. Mírně prochladlou, ale tekutou smícháme s tvarohem. Můžeme podle ..
INGREDIENCE: 5 kostek sójového masa na osobu, 6 stroužků česneku, 2 velké cibule, 2 papriky, 4 rajčata, sójová omáčka, 2 lžíce zázvoru, 3 lžíce Staročeského koření, houby.POSTUP PŘÍPRAVY: Sójové kostky zalijeme vařící vodou jen aby bylo ponořené , přidáme hodně sójové omáčky, polovinu koření a krájeného česneku. Necháme minimálně 1 hodiny v nálevu. Na velké pánvi na oleji osmažíme nakrájenou cibuli a nakrájený česnek. Pak přidáme dobře vymačkané sójové maso, nakrájené papriky, rajčata a houby. D ..
INGREDIENCE: 750g libovějšího vepřového bůčku, 2 rohlíky, 3 - 4 lžíce mléka, 3 vejce, 150 g paprikového salámu nebo klobásek, sádlo nebo olej, 2 cibule, plnotučná hořčice, 3 – 4 stroužky česneku,kmín, majoránka, petrželová nať, pepř, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Ve vepřovém bůčku utvoříme ostrým nožem kapsu, kterou řádně vytřeme hořčicí. Rohlíky nakrájíme na kostičky a zvlhčíme je mlékem. Cibuli a salám nakrájíme také na kostičky a necháme zpěnit na rozehřátém sádle. Orestujeme, přidáme 3 celá vejce, l ..
POSTUP PŘÍPRVY: Takže jak vaří bača "své" brambory? Osm větších brambor uvaříme téměř do měkka a oloupeme. Příčně na (výšku) rozpůlíme, vydlabeme a opatrně ze všech stran opečeme na 2 lžících oleje a 2 lžících krájené slaniny. Vydlabanou dřeň rozmačkáme, přidáme 150 g brynzy, 1 vejce, 1 menší drobně nakrájenou klobásu a po bačovsku okořeníme - špetkou sladké a špetkou pálivé papriky, trochou kmínu a lžící čerstvého nebo sušeného sekaného libečku, opatrně osolíme. Opečené brambory naplníme, dáme ..
INGREDIENCE: 5 vajec, 55g cukru krupice, 40g hl. mouky, 1 lžíce kakaa, 1 prášek do pečiva, tuk a hrubá mouka na vysypání plechu.Krém: 1 l mléka, 3 pudinkové prášky z vanilkovou příchutí, 6 lžic cukru krupice, 250g tuku na pečení, 2 banány, 2 lžíce čokoládového zdobení.POSTUP PŘÍPRAVY: Plech vymažeme tukem a vysypeme moukou. Do mísy rozklepneme vejce a asi 5 mi. Šleháme. Přidáme cukr a opět chvíli šleháme. Pak postupně vmícháme mouku s kakaem a práškem do pečiva. Řidší těsto rozetřeme na plech vl ..
INGREDIENCE: 750g kuřecího masa, 3 lžíce oleje, 50g másla, 150g cibule, 100g mrkve, 100g celeru, 100g pórku, 150g sójové omáčky, 1 lžičky ml. pepře, sůl, 1 lžíce Solamylu.POSTUP PŘÍPRAVY: Kuřecí maso nakrájíme na nudličky, naložíme do směsi ze Solamylu s olejem, solí, pepřem a sójovou omáčkou. Odleželé kuřecí maso orestujeme na oleji, přidáme zeleninu nakrájenou na nudličky, cibuli na drobno, zalijeme vodou, dochutíme a dusíme doměkka. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA