INGREDIENCE: 400g formanské, loupežnické a maďarské klobásy, 2 velké cibule, 3 stroužky česneku, trochu kečupu, sladká a pálivá paprika, sůl, worcester, olej.POSTUP PŘÍPRAVY: Klobásy nakrájíme na kolečka, opečeme na oleji, přisypeme nakrájenou cibuli, namačkaný česnek, přidáme kečup, papriku, sůl, worcester a dusíme, až je cibule sklovitá. Příloha: zeleninové obložení, hranolky nebo jen chléb. ..
INGREDIENCE: 5 vajec, 5 polévkových lžic cukru, 5 polévkových lžic polohrubé mouky, 250 g másla, 150 g mletého cukru, jahody (část namačkaných s cukrem, část celých plodů středně velkých).POSTUP PŘÍPRAVY: Žloutky třeme s 5 lžícemi cukru do husté pěny. Z 5 bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně vmícháváme s moukou do žloutkové pěny. Upečeme na pečícím papíře jako běžnou roládu. Necháme vychladnout. Máslo utřeme se zbytkem cukru do pěny a nadstavíme bešamelem. Do vzniklého krému všleháme oparně jahody ..
INGREDIENCE: 250g žemle krájené na kostky, 2 vejce, snítka petržele, lžička soli, 100 g hrubé mouky, 2 dl mléka, špetka muškátového květu, špetka bílého pepře.POSTUP PŘÍPRAVY: Žemle zastříkneme mlékem, necháme nabobtnat, přidáme mouku, žloutky, rozsekanou petržel, sůl a koření. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který vmícháme do připravené hmoty. Tu podle klasického receptu vkládáme na bavlněný šátek přetřený olejem, stočíme do válečku a na koncích zavážeme provázkem. Vložíme do vroucí vody a 15 - 20 ..
INGREDIENCE: 60 g brambor, 40 g zeleniny (celer, mrkev, pórek), 1 rajče, sůl, 5 g másla.Kapání: 1 vejce, 5g hladké mouky, 10g strouhaného sýra (eidam), petrželka.POSTUP PŘÍPRAVY: Zeleninu a brambory nakrájíme na kostičky a vaříme v osolené vodě doměkka. Pak přidáme oloupané, nakrájené rajče a zavaříme kapání. Vejce rozšleháme se sýrem, moukou a trochou mléka a kapeme do vařící polévky, necháme chvilku povařit. Do hotové polévky přidáme čerstvé máslo a zelenou petrželku. ..
INGREDIENCE: 4 kuřecí řízky (z prsou), sůl, ml. sl. Paprika, 4 plátky anglické slaniny, 60g nivy, hl. mouka, 2 vejce, corn flakes, tuk na smažení.POSTUP PŘÍPRAVY: Kuřecí řízky rozklepeme do šířky, osolíme, opepříme, poklademe plátky slaniny a nivy a přeložíme v půli. Okraje masa sklepneme paličku, upevníme jehlami, obalíme v mouce, v rozšlehaných vejcích, potom v corn flakes a zvolna usmažíme po obou stranách na tuku. ..
INGREDIENCE:(dávka na dvě omelety).1 vejce, 1 lžička cukru, 2 lžíce mouky,2lžíce rozpuštěného másla, 1 dl mléka POSTUP PŘÍPRAVY: Z bílku ušleháme sníh, zašleháme cukr, přimícháme žloutek, mouku, asi šálek mléka a lžíci rozpuštěného másla Na vymaštěné pánvi upečeme dvě tlustší omelety. Hotové potřeme zavařeninou, přehneme a pocukrujeme. ..
INGREDIENCE: 60 g karotky, 20 g celeru, 20 g jablka, cukr, sůl, citrónová šťáva, 5 g oleje.POSTUP PŘÍPRAVY: Jemně nastrouhanou mrkev s jablkem a syrovým celerem zalijeme sladkokyselou zálivkou a zakapeme olejem. Mrkev můžeme také promíchat se lžicí konzervovaného hrášku, s několika kousky na nudličky krájených kompotovaných meruněk, s nakrájeným banánem a jablkem, a vytvořit tak různé nové druhy salátu. Místo sladkokyselé zálivky můžeme použít několika lžic sladké nebo kyselé smetany. ..
INGREDIENCE: 1 l vody, sůl, půlka slepice, 2 zrna celého pepře, 2 zrna nového koření, 100 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer), malý květák, 4 lžíce vlasových nudlí, petrželová nať.POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěnou, omytou půlku slepice ještě rozkrojíme, vložíme do osolené vody, přidáme celý pepř a nové koření. Vaříme doměkka v tlakovém hrnci nebo mírným varem v hrnci pod pokličkou. Pak maso vyjmeme, polévku přecedíme a uvedeme znovu do varu. Mezitím uvaříme zvlášť v osolené vodě květák a očistí ..
INGREDIENCE: 300 g hladké mouky, 150 g másla, 1 vejce (možno nahradit vajahitem), 1 lžíce moučkového cukru, 1 lžička prášku do pečiva, citrónová kůra, špetka soli, tuk na vymaštění formy, švestková povidla.POSTUP PŘÍPRAVY: Na vál prosijeme mouku, uprostřed uděláme důlek a do něj rozklepneme vejce (nebo vajahit) a kousky změklého másla, přidáme moučkový cukr, špetku soli, strouhanou kůru z chemicky neošetřeného citronu, 1 lžičku prášku do pečiva a vypracujeme těsto. Hotové těsto vyválíme, vykrojí ..
INGREDIENCE: 300 g předního hovězího masa, 50 g škvařeného vepřového sádla, 30 g slaniny, 120 g cibule, 4 stroužky česneku, 50 g hladké mouky, 200 g syrových brambor, mletá sladká paprika, sůl, drcený kmín, majoránka, mletý pepř, 1,5 l vývaru z kostí nebo masoxu.POSTUP PŘÍPRAVY: Na sádle osmahneme jemně nakrájenou slaninu, necháme na ní zesklovatět nakrájenou cibuli a zaprášíme papriku. Přidáme očištěné a na kostky nakrájené maso, pepř, česnek utřený se solí a kmín a za mírného podlévání vodou u ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA