Tentokrát plníme plátky kuřecího nebo krůtího masa zajímavou, jednoduchou, ale chutnou nádivkou.POSTUP PŘÍPRAVY: Maso naklepeme dotenka, osolíme, okořeníme drceným pepřem (na steak). Na 4 plátky natřeme zhruba 1 lžičku ostré hořčice.Připravíme onu málo běžnou nádivku: Na 50g rozkrájené slaniny opečeme jen lehce 2 hrubé strouhané nebo jemně nakrájené cibule, vyjmeme, přidáme do tuku 2 lžíce strouhanky a osmahneme do růžova. Vrátíme cibuli, promícháme. Podle potřeby přisolíme. Naplníme směsí pláte ..
INGREDIENCE: 400 g sterilovaných sójových bobů, 2 cibule, 100 g pórku, 100 g čerstvé papriky, 30 g sušených čínských černých hub, 2 ks řapíkatého celeru, olej, 8 stroužků česneku, 1 lžíce škrobu do 1 dl vína, 4 lžíce sojové omáčky, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Houby namočíme do studené vody a po půl hodině scedíme a nakrájíme na kousky, stejně jako zeleninu. V hluboké pánvi rozpálíme olej a vsypeme postupně krájený česnek, cibuli, pórek, celer, papriku a houby. Po osmahnutí přidáme scezené boby, povaří ..
INGREDIENCE: 500g nastrouhané cukety (i s vodou, nesléváme ji), 300g cukru, 500g polohrubé mouky, 1 balíček kypřícího prášku do pečiva, 2 vejce, 10 lžic oleje, 1 lžička skořice, 1 lžíce kakaa, tuk na vymaštění a mouka na vysypání pekáče.POSTUP PŘÍPRAVY: Všechny přísady kromě kakaa dobře promícháme, polovinu těsta nalijeme na vymaštěný a moukou vysypaný pekáč, druhou polovinu těsta obarvíme kakaem a nalijeme navrch. Upečeme v horké troubě. Vychladlý moučník potřeme marmeládou a hustě posypeme str ..
INGREDIENCE: Na 1, 1 l vody 500 g hovězího masa, 200g cibule, 50g sádla nebo tuku, 50g sladké papriky, 500g oloupaných brambor, 1 rajče, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Jemně nakrájenou cibuli osmažíme v kotlíku na tuku dozlatova, přidáme oprané na kostky nakrájené maso, osolíme a přidáme papriku Opatrně osmažíme za stálého míchání. Pak zalijeme malým množstvím vody a dusíme maso téměř doměkka. Pak přidáme oloupané brambory nakrájené na kostky, dolijeme vodou a dovaříme doměkka. Před skončením varu přidáme ..
INGREDIENCE: 500 g špaget, 2 dl šlehačky nebo tekuté smetany, 25 g másla, 1 snítka čerstvé bazalky, 1 stroužek česneku, sůl, pepř, muškátový ořech a strouhaný parmezán.POSTUP PŘÍPRAVY: V kastrolu rozpustíme máslo na mírném ohni. Přidáme šlehačku, několik špetek soli, pepř a muškátový ořech. Přidáme bazalku a česnek, rozetřené v moždíři. Dobře zamícháme a sundáme z ohně dřív, než začne vřít. Dáme vařit zvlášť těstovinu do vydatného množství vroucí vody, trochu osolené, přitom ji občas zamícháme. ..
INGREDIENCE: 8 pátků ze svíčkové, grilovací koření, olej, 100g másla, zelená petrželka, žampiony, kapie, sterilovaná okurka, pórek, kapary, hořčice.POSTUP PŘÍPRAVY: Plátky svíčkové okořeníme a grilujeme na mřížce v troubě s cirkulací vzduchu. Pod mřížku dáme pekáček, aby do něj odkapávala šťáva. Připravíme si bylinkové máslo: usekáme zelenou petrželku, okurku a kapii nakrájíme na kostičky, žampiony na tenké plátky, pórek nasekáme najemno. Vše smícháme se změklým máslem a vmícháme podle chuti hoř ..
INGREDIENCE: 1,1 l vody, 150 g telecích nebo hovězích jater, 30 g sádla, 1 velká cibule, 20 g polohrubé mouky, 1 žemle, 30 g tuku.POSTUP PŘÍPRAVY: Na tuku zpěníme nakrájenou cibuli do světležluta, přidáme játra nakrájená na drobné kousky, osmahneme je dozlatova, zaprášíme moukou,. opražíme a zalijeme bud vodou, nebo vývarem ze zeleniny, jako na játrový guláš. Jakmile játra změknou, vyjmeme je rozemeleme na masovém strojku a vložíme zpět do procezené polévky. K polévce podáváme nakrájenou osmažen ..
INGREDIENCE: 120g dlouhozrnné rýže, sůl, 220g šunky v celku, svazek petrželky, 8 vajec, ml. bílý pepř, ml. sl. Paprika, 4 lžíce oleje. Na ozdobu: hrst lístků salátu, 4 cherry rajčata.POSTUP PŘÍPRAVY: Rýži přebereme, důkladně propláchneme, zalijeme 220 ml vody, osolíme a necháme na mírném ohni vařit od bodu varu 20 min. Poté rýži odtavíme z ohně a necháme 10 min. pod pokličkou dojít. Šunku nakrájíme na kostičky. Petrželku nasekáme najemno. Vejce rozšleháme, vmícháme šunku, rýži a petrželku. Směs ..
Je to velmi chutná úprava mrkve, zajímavě kořeněná. Mrkev nebývá často upravovaná jako samotná. Měla by být, tepelně upravená, častěji v naší kuchyni jako obrovský zdroj provitaminu A. Ze syrové ho tolik nezískáme.POSTUP PŘÍPRVY: Asi 300 g vepřového masa - plec, krkovička, libový bůček - nakrájíme na kostky a spolu s pokrájenou větší cibulí opečeme na 1 - 2 Lžících másla či oleje, až cibule zesklovatí. Osolíme, opepříme, přidáme špetku muškátového květu, osmahneme, podlijeme a dusíme, až maso té ..
INGREDIENCE: 500g nastrouhaných vařených brambor, 250g hrubé mouky, 1 vejce, sůl, olej.POSTUP PŘÍPRAVY: Nastrouhané brambory smícháme se solí, moukou a vejcem. Vypracujeme hladké těsto kterým naplníme zdobící pytlík a do rozpáleného oleje vytlačujeme pusinky, které smažíme do zlatova. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA