INGREDIENCE: 4 vejce, 250g tuku na pečení, 1 sáček vanilkového cukru, 300g hl. mouky 1 1 sáčku prášku do pečiva, 200g celého máku, 200g zakysané smetany, tuk a hrubá mouka na plech.Na polevu: 250 ml mléka, 1 sáček vanil. pudinku, 1 sáček vanil. cukru, 100g cukru, 2 lžíce kakaa.Na ozdobu: 200g nakrájeného kandovaného ovoce.POSTUP PŘÍPRAVY: Vejce rozšleháme a po částech k nim přidáváme kousky změklého tuku a cukr. Vyšleháme do pěny. Do ní prosejeme mouku, prášek do pečiva, přidáme mák a smetanu. P ..
INGREDIENCE: 1 litr vody, kosti a tučnější kousky vepřového masa (z kotlet, z ramínka nebo z plecka), sůl, 2 str. česneku, 1 cibulka, kmín, snítka libečku, 2 brambory, mletý pepř, petrželová naťPOSTUP PŘÍPRAVY: Omyté kosti a maso vložíme do vroucí vody, přidáme sůl, špetku kmínu, oloupané stroužky česneku vcelku, oloupanou překrojenou cibulku, snítku libečku a uvaříme doměkka. Přecedíme, hrnec dobře vypláchneme, aby v něm nezůstaly kostičky, a vývar přelijeme zpět do hrnce. Přidáme oloupané, na ..
INGREDIENCE: 100 g vařených bílých fazolí, 100 g čerstvých zelených fazolových lusků, 150 g vařeného uzeného hovězího jazyka (loupaný), 100 g řapíkatého celeru, 100 g brokolice, 100 g ředkviček, hladká mouka, mléko, vejce, olivový olej, sůl, bílý pepř.POSTUP PŘÍPRAVY: Jazyk, řapíkatý celer a fazolové lusky nakrájíme na malé kostičky, smícháme s vařenými fazolemi a vařenou brokolicí, přidáme do hustšího těsta z mouky, mléka a vejce. Směs okořeníme solí a kari a smažíme z ní menší placičky. Placič ..
INGREDIENCE: 2 malé hlávky čínského zelí, sůl, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžíce oleje, 300g ml. masa, sůl, ml. barevný pepř, 3 lžíce másla, 130g nastrouhaného tvrdého sýra, 250 ml zeleninového vývaru z kostky, 2 lžíce jemně nasekané petrželky.POSTUP PŘÍPRAVY: Zelí očistíme, omyjeme, osušíme a podélně rozpůlíme. Vložíme je do vody kterou osolíme a vaříme asi 3 min. Potom hlávky scedíme, necháme okapat a vychladnout. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme najemno. Olej rozehřejeme v pánvi a ores ..
INGREDIENCE: 1 l vývaru, 4 cibule, 2 lžíce oleje, 1 stroužek česneku, sůl, mletý pepř, muškátový oříšek, ocet, cukr, 2 vejce, 8 krajíčků žemlovky, 80 g strouhaného parmazánu, kousek čerstvého másla..POSTUP PŘÍPRAVY: Na oleji osmahneme dorůžova na tenké plátky nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Zalijeme vývarem a asi dvacet minut povaříme. Podle chuti polévku osolíme, ochutíme mletým pepřem a strouhaným muškátovým oříškem, zakápneme octem a zjemníme troškou cukru. Do hotové polévky zakvedlám ..
INGREDIENCE: 350g poloh. mouky, 4 celá vejce, špetka soli, citr. Kůra, 3 lžíce cukru, 3 l mléka, 70g másla, tuk na pekáč.POSTUP PŘÍPRAVY: Utřeme vejce s cukrem, máslem, solí, přidáme mléko a mouku a vypracujeme těsto. Lijeme přiměřené množství na rozpálený pekáč s tukem a pečeme pouze po jedné straně asi 30 min. až se začnou dělat bubliny. Z uvedeného množství jsou asi 4 svitky. Na talíři je poléváme jahodovým nebo malinovým sirupem. ..
INGREDIENCE: 250g másla, 380g hl. mouky, 120g mouč. cukru, 200g cukru krupice, 2 žloutky, citr. kůra, skořice celá, 1 kg jablk, 50g meruňkového džemu, 50g rozinek, 50g strouhanky, 5 bílků.POSTUP PŘÍPRAVY: Z másla, 120g cukru a 2 žloutků si připravíme těsto (jako na linecké), necháme asi 1 hodiny odpočinout v ledničce. Pak je rozválíme na plát silný asi 1 cm a upečeme na plechu v troubě do světle růžova. Prochladlý plát těsta potřeme meruňkovým džemem, posypeme strouhankou. Mezitím si oloupeme ja ..
INGREDIENCE: 1 kg vařených brambor ve slupce, 300g strouhané uzeniny, l00g tvrdého sýra na strouhání, cibule, sůl, pepř, mouka (hrubá nebo polohrubá), vejce, zmrazený špenát, tuk sekaný, tuk na smažení. POSTUP PŘÍPRAVY: Vařené brambory prolisujeme a uděláme hmotu jako na bramborové knedlíky. Těsto necháme odpočinout a pak vyválíme na válu placku o síle 5 mm. Placku dělíme na čtverečky 8 - 10 cm, na čtverečky nastrouháme uzeninu a sýr. Zabalíme jako roládu a smažíme na tuku dozlatova. Roládu může ..
INGREDIENCE: 500g zadního hovězího masa, 1 cibule, 120g žampiónů, petrželka, mletá sladká paprika, 30g másla, sůl, 2 dl kysané smetany.POSTUP PŘÍPRAVY: Maso pokrájíme na hranolky, podusíme je na másle, přidáme drobně pokrájenou cibuli a žampióny pokrájené na plátky a dusíme je ve vlastní šťávě. Když se šťáva vydusí, maso poprášíme paprikou, zamícháme, podlijeme několika lžícemi vody, osolíme a dusíme, až maso změkne. Podle potřeby je podléváme vodou. Maso zalijeme rozšlehanou smetanou, přihřejem ..
INGREDIENCE: 4 ks vepřové kotlety, 100g mrkve, 100g celeru, 100g pórku, 50g žampionu, 100g květáku, 50g zeleného hrášku, 1 dl bílého vína, 80g oleje, česnek, sůl, ml. pepř, Vegeta, 1 lžíce hl. mouky.POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěnou mrkev, pórek a celer nakrájíme na kousky, květák rozebereme na růžičky a žampiony nakrájíme na plátky. Kotlety nasolíme, mírně naklepeme a opečeme z obou stran prudce na oleji. Poté i s výpekem přemístíme do kastrolu, podlijeme vodou a dusíme pod poklicí spolu se zeleninou ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA