POSTUP PŘÍPRAVY: I. 50 g másla, 120 g cukru, 6 žloutků a dle libosti kávové tresti se tře ½ hodiny. Naposled se dá z 6 bílků sníh a 120 g polohrubé mouky. Těsto se dá do formy máslem vymazané a moukou vysypané a peče ½ hodiny. Studený dort se rozřízne na 3 díly a naplní krémem. Krém: 140 g másla se utře do pěny, pak se přidá 210 g cukru, 1 žloutek, trochu vanilky a kávové tresti a dobře se to utře. Naplněný dort se polije polevou s kávovou příchutí a zdobí se lib ..
INGREDIENCE: 100 g telecího masa, sůl, 10 g hrášku, 10 g mrkve 10 g celeru, 10 g petržele, 20 g květáku, 10 g hladké mouky, 50 g mléka, 10 g másla, petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Na kostky nakrájené, osolené maso udusíme doměkka. Zvlášť uvaříme pokrájenou kořenovou zeleninu a květák rozebraný na růžičky, který přidáme, až je zelenina téměř měkká. Mezitím připravíme bešamel (nasucho opražená mouka rozmíchaná ve vodě nebo mléce a povařená), který rozředíme prochladlým vývarem ze zeleniny a šťávou z ..
INGREDIENCE: 1 kg brambor, 50 g másla, 200 g tvarohu, 3 vejce, 1 krabička rajčatového protlaku, špetka sladké papriky, 1 1 mléka. POSTUP PŘÍPRAVY: Vařené brambory oloupeme a nakrájíme na tlustší nudle Opečeme je na tuku. Vymažeme pekáček dáme do něho vrstvu brambor, přelijeme sladkým mlékem rozmíchaným s tvarohem, který jsme okořenili paprikou a rajčatovým protlakem a rozmíchali se žloutky. Do tvarohu přidáme tuhý sníh ze tří bílků. Tímto tvarohem zakryté brambory zapečeme zprudka v troubě. ..
INGREDIENCE: 10 paprik, 2 lžíce másla, l cibule, 100g šunkového salámu, 4 vejce, sůl, pepř, l stroužek česneku. POSTUP PŘÍPRAVY: Papriky očistíme, vyjmeme semeníky a 4 papriky rozkrájíme na kousky. Rozehřejeme máslo (nebo jiný tuk), osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme kousky paprik, podusíme, vmícháme na nudličky nakrájený salám, nastrouhaný česnek, zalijeme vejci, osolíme a opepříme. Směsí naplníme zbylé papriky, vložíme je do kastrole na rozehřátý tuk, podlijeme trochou vod ..
INGREDIENCE: 750 g mrkve, l dl kysané smetany, 2 lžíce hladké mouky, 20 g másla, 3 lžíce strouhaného křenu, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Mrkev jemně nastrouháme a dusíme na másle s trochou vody. Zaprášíme moukou a chvíli povaříme. Nakonec přidáme nastrouhaný křen, smetanu a můžeme přidat i několik čerstvě nastrouhaných mrkví. Dále nevaříme, podáváme s bramborami. ..
INGREDIENCE: Na těsto: 150 g mouky, 100 g másla, 50 g cukru, l žloutek, špetka soli. Na náplň: 600 g červeného rybízu, 4 bílky, 150 g cukru, l balíček vanilkového cukru, 100 g mletých mandlí, l lžíce Solamylu, máslo na vymazání formy nebo papír na pečení. POSTUP PŘÍPRAVY: Mouku prohněteme s máslem, cukrem, žloutkem a solí a vypracujeme do hladkého těsta. Formu vymažeme máslem nebo vyložíme papírem. Těsto dáme do formy a uděláme okraje asi 2 cm vysoké a umístíme na 30 minut do chladu. Mezitím o ..
INGREDIENCE: 1,5 kg zahradních šípků, 1,5 kg pozdnějších broskví, 2 kg želírovacího cukru, 2 lžíce citrónové šťávy, půl lžičky vanilkové třešti. POSTUP PŘÍPRAVY: Šípky zbavíme zbytků květů a stopek, rozpůlíme je a odstraníme co nejlépe semínka a nedužinatou část plodu. Ještě jednou je důkladně opláchneme vodou, nasypeme do hrnce a zalijeme vodou. Šípky asi l /2 hodiny lehce povaříme. Potom je scedíme a necháme okapat. Broskve přelijeme vařící vodou, krátce je necháme spařit a potom je zchladí ..
INGREDIENCE: l ks červeného rybízu, l chemicky neošetřený citrón, 500 g želírovacího cukru, 1/4 lžičky mleté skořice, špetka mletého zázvoru, špetka mletého hřebíčku, odlivka koňaku nebo ovocné pálenky. POSTUP PŘÍPRAVY: Rybíz omyjeme a necháme důkladně okapat. Plody vidličkou rozmačkáme a našleháme v mixéru. Citrón přelijeme horkou vodou, osušíme, okrájíme z něj tenkou kůru a vymačkáme. Rozmixované rybízové plody smícháme s citrónovou šťávou a kůrou, cukrem a kořením. Kvedlačkou mícháme s ..
INGREDIENCE: l kg třešní, 800 g červeného rybízu, 750 g malin, šťáva z l citrónu, l kousek skořicové kůry, 1/2 l přírodní rybízové stavy, 500 g želírovacího cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Třešně a rybíz omyjeme a necháme okapat. Třešně zbavíme stopek a vypeckujeme je, ale pecky necháme ve stejné nádobě jako třešně. Třešně dáme do cedníku a šťávu necháme protéci. Rybíz rozmačkáme vidličkou. Maliny přebereme, a je-li to nutné, odtrhneme zbylé stopky. Ovoce opatrně promícháme, dáme do sklenic a trochu ..
INGREDIENCE: 600 g mrkve, 50 g másla, l cibule, 100 g anglické slaniny, petrželka, nové koření, bílé sladké víno, 30 g mouky, cukr, pepř, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěnou mrkev pokrájíme na tenká kolečka, která dusíme na másle a usekané cibulce. Okořeníme novým kořením, přisladíme a přisolíme. Měkkou mrkev zaprášíme moukou, podlijeme vývarem a vínem, dokořeníme nasekanou petrželkou a dodusíme. Porce na talířích přelijeme rozškvařenou anglickou slaninou. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA