INGREDIENCE: 120g mouč. cukru, 120g sekaných arašídů, 120g kandovaného ovoce, 50g másla, 20g hl. mouky, 1/8 l mléka, špetka kyseliny citrónové, čokoládová poleva.POSTUP PŘÍPRAVY: Vše kromě ořechů smícháme a vaříme, až vznikne tuhá hmota. Necháme chvíli vychladnout a vmícháme sekané ořechy. Na plech vyložený pečícím papírem lžící tvarujeme placičky. Pečeme do mírného zrůžovění spodní strany. Vychladlé a ztvrdle placičky potřeme polevou a poškrabáme vydličkou. ..
INGREDIENCE: 100 g moučkového cukru, 100 g mandlí, bílekPOSTUP PŘÍPRAVY: Spařené a osušené mandle najemno nastrouháme, přidáme prosetý cukra vidličkou napěněný bílek, třeme, dokud nevznikne vláčná hmota. Je-li hmota řídká, přidáme cukrv opačném případě ještě kousek bílku. Rozdělíme marcipán na dvě části a potravinářským barvivje obarvíme.Marcipánový provázek: Prsty vyválíme dva tenké provázky - každý ° z hmoty jiné barvy, poté je svineme dohromady a nožem nakrájíme na malé kousky. Prsty stlačíme ..
INGREDIENCE: 200g piškotů nebo jiných sušenek, 100g mandlí, 2 lžíce meruňkového džemu, 5 lžic brandy, rumu nebo jiného alkoholu, 200g čokolády na vaření, 40 g másla, čokoládová rýže, moučkový cukr a kakao na ozdobu.POSTUP PŘÍPRAVY: V mixéru nebo strojku na maso rozdrtíme piškoty na malé drobečky. Přesypeme je do mísy, přidáme nasekané mandle, džem, alkohol, rozehřátou čokoládu a rozehřáté máslo. Dobře rozmícháme. Lžičkou vykrajujeme kousky velikosti vlašských ořechů a dlaněmi tvarujeme kuličky. ..
INGREDIENCE: 50 g brambor, 150 g mrkve, 1 zelená paprika, 1 menší petržel, 250 g celeru, 200 g hrášku (i konzervovaný), 1 cibule, ocet, sůl, pepř, worcester, 1 majolka, petrželka, 1citron, 2 rajská jablíčka.POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory uvaříme ve slupce, zvlášť uvaříme mrkev, petržel a celer. Do mísy dáme hrášek, přidáme nakrájenou cibuli, papriku a brambory s ostatní zeleninou. Vše promícháme a zalijeme 4 polévkovými lžícemi vinného octa. Osolíme, opepříme a přidáme trochu worcesterové omáčky. Zam ..
INGREDIENCE: 1 l vody, 100g tuk Hera nebo Iva, 150g polh. Mouky, 4 vejce, trošku prášku do pečiva.POSTUP PŘÍPRAVY: Vodu a tuk dáme vařit do hrnce do bodu varu a nasypeme mouku, mícháme až se nám to odlepuje od hrnce a vařečky a dáme vychladit. Po vychladnutí vmícháme postupně vejce a prášek do pečiva. Na vymazaný plech stříkáme věnečky, mezi věnečky na volná místa nastříkáme vodu. Upečeme a ještě teplé je rozkrojíme.Krém na věnečky: 1 l mléka, 100g ml. cukr, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce poloh ..
INGREDIENCE: 300 g mandlí, 50 g hladké mouky, 3 žloutky, 200 g cukru, 1 lžička citrónové šťávy, kůra z 1/2 citrónu, 1 lžíce mleté skořice, mletý hřebíček a nové koření, cukr na vál, 1 bílek, tuk nebo papír na pečení.POSTUP PŘÍPRAVY: Mandle umeleme co nejjemněji a smícháme s moukou. 6loutky, cukr, citrónovou kůru a šťávu, skořici a koření smícháme dohromady a vypracujeme v tužší těsto. Rozválíme a vykrajujeme různé tvary. Z bílků vyšleháme sníh a pečivo s ním na závěr potřeme. Pečeme v předem vyh ..
INGREDIENCE: 4 porce kapra, citrónová šťáva, sůl, 4 plátky šunky, 1 vejce, 4 lžíce nastrouhaného sýra, 2 lžíce mléka, 20g másla, dílky citrónu.POSTUP PŘÍPRAVY: Porce kapra pokapeme citrónem a necháme chvíli odležet. Pak je osolíme, v kastrolu podlijeme trocho vody a dusíme pod poklicí až téměř změknou. Pokládáme je plátky šunky, potom směsí rozšlehaných vajec, sýra a mléka a zapečeme pod grilem nebo v horké troubě, až se sýr ve směsi začne tavit. Pokládáme je vločkami másla a hned podáváme s díl ..
INGREDIENCE: 750 g rybího filé, 1 l vývaru, 25 g celeru, 25 g petržele, 25 g mrkve, 50 g cibule, lžíce rajčatového protlaku, 100 g rajčat, trochu hladké mouky, sůl, 2,5 cl octa 8 %, celé nové koření, bobkový list, 50 g bílých fazoli, 75 g rostlinného tuku.POSTUP PŘÍPRAVY: V rozpáleném tuku opečeme osolené porce rybího filé. )pečené vyjmeme, do tuku vložíme očištěnou na kolečka krájenou cibuli, slabé osmahneme, zaprášíme moukou, přidáme koření, rozmačkaná rajčata, rajčatový protlak, ocet a vlažný ..
Patří u nás neodmyslitelně ke Štědrému dnu. Ale není to tak dlouhá tradice, jen pár století. Zato tradice pevná. Každý kraj má drobné odlišnosti v její přípravě. Nabízíme tuto variantu.POSTUP PŘÍPRVY: Do mírně osolené vody dáme vařit omyté ocasní porce a 1 - 2 hlavy zbavené očí a žáber (ty jsou hořké). Přidáme 1 - 2 bobkové listy. 4 nová koření, 6 celých pepřů. Vaříme půl hodiny, pak scedíme a maso necháme chladnout. Drobně nakrájíme nebo hrubé nastrouháme 1 mrkev, menší kořen petržele, I /Z stř ..
INGREDIENCE: 4 porce kapra, 100g loupaných mandlí, 100g másla, 100g rozinek, 100 ml červeného vína, rybízová marmeláda, 3 lžíce citr. šťávy, sůl, pepř.POSTUP PŘÍPRAVY: Kapra pokapeme citrónem, osolíme, opepříme a opečeme z obou stran na rozpáleném tuku. Když je kapr hotový, vyndáme ho na talíř, do výpeku přidáme marmeládu, červené víno, rozsekané mandle a rozinky. Vše necháme provařit, vložíme kapra a již jen prohřejeme. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA