INGREDIENCE: 375g hl. mouky, 175g cukru, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, špetka soli, 75g zakysané smetany, 100g kandovaného ovoce nebo kůry citrusů, 150g másla, 100g marcipánové hmoty, 200g lískových oříšků, 1 lžíce cukru, 1 citron, 1 čokoláda na vaření, 1 lžíce ztuženého tuku, 1 bílek na potření.POSTUP PŘÍPRAVY: Do mouky dáme cukr, vanilkový cukr a zakysanou smetanu, vejce, tuk a trochu soli. Vše uhněteme v hladké těsto, zakryjeme a dáme na hodinu chladit. Nasekané kandované ovoce a rozmačkaný marc ..
INGREDIENCE: (rozpis na 30 kousků). 500g hl. mouky, 100g tuku na pečení, 200g mouč. cukru, 3 lžíce medu, 4 lžíce mléka, 2 žloutky.Náplň: 180g cukru krupice, 50g medu, 200g mléka, 100g lískových ořechů, piškotové drobečky, 100 ml ořechového likéru, 100g čokoládové polevy.POSTUP PŘÍPRAVY: Zpracujeme všechny suroviny na hladké vláčné těsto. Necháme asi 2 hodiny odležet v chladničce a pak vyválíme na tenký plát, ze kterého vytvarujeme kolečka o průměru 8 cm. Vykrájené kousky natočíme na trubičky, kt ..
To je pravý dezert pro uctění nečekané návštěvy, ale hodí se i o svátcích. Ovšem máme-li po ruce potřebné složky pro výrobu tohoto potěšeníčka. Košíčky mohou být i střízlivé - pro děti a automobilisty nebo zapřísáhlé nepřítele alkoholu. Prostě se rum vynechá.POSTUP PŘÍPRVY: Potřebujeme 6 košíčků - lze koupit oplatkové, možno upéci i z máslového těsta. A teď rychle krém: Jemný tvaroh (250 g) ušleháme se 100 ml selského hustého jogurtu, nebo i husté zakysané smetany, s balíčkem vanilinového cukru, ..
INGREDIENCE: (rozpis na 40 kousků). 250g másla, 160g vlašských ořechů, 160g mouč. cukru, 360g hl. mouky, 50 g celých jader vlaš. ořechů nebo lískových ořechů.POSTUP PŘÍPRAVY: Jádra vlaš. ořechů umeleme. Máslo, cukr, hl. mouku a ořechy promícháme a zpracujeme na hladké těsto. Těsto rozdělíme na několik dílů, ze kterých vyválíme tenké válečky. Z válečků odkrajujeme stejně velké kousky a vytvarujme z nich kuličky velké asi 1 1 cm. Vždy tři kuličky klademe k sobě na vymaštěný plech a doprostřed vtis ..
INGREDIENCE: (rozpis na 50 kousků). 240g hl. mouky, 80g mouč. cukru, 150g tuku na pečení, 1 vejce, 1 vanilkový cukr. Na ozdobu: 100g čokoládové polevy a strouhaného kokosu.Náplň: 180g cukru krupice, 100g strouhaného kokosu, 200 ml mléka, 50g medu, 100 ml likéru Malibu, piškotové drobečky.POSTUP PŘÍPRAVY: V míse nejdříve lehce promísíme tuk s mouč. cukrem a vejcem, přidáme vanilkový cukr a nakonec vsypeme hl. mouku. Těsto pečlivě propracujeme, aby bylo hladké a jednolité. V chladu necháme odležet ..
INGREDIENCE: 1 sklenice kompotovaných švestek, 1 sáček lívanečků v prášku, 2 vejce, pomerančová kůra, 1 lžíce rumu, mandle, kandované ovoce.Na obalení: hl. mouka, tuk na smažení, mouč. cukr se skořicí.POSTUP PŘÍPRAVY: Švestky vyloupeme ( pokud jsou kompotované necháme je důkladně kapat) a vyjmeme z nich pecky. Místo pecek vložíme půlky spařených a oloupaných mandlí. Švestky obalíme nejprve v hl. mouce. Potom si připravíme těstíčko: prášek na lívanečky doplníme 2 vejci, malým množstvím kandovanéh ..
INGREDIENCE: 1 šálku rostlinného tuku nebo oleje, 1 šálku cukru, 2 vejce, 2 1 šálku polohrubé mouky, 1 kypřicí prášek, 1 vanilkový cukr, citrónová kůra, mléko, na náplň: čokoláda, jablka + rozinky + skořice, borůvky, banány. POSTUP PŘÍPRAVY: Ze všech surovin vypracujeme těsto, které nalijeme do předem vymaštěných a vysypaných forem. Dle chuti zamícháme do těsta kousky čokolády, ovoce nebo jinou příchuť ještě před nalitím do forem. Pečeme asi 30 minut na 190 °C. ..
INGREDIENCE: 500g rozinek, 60g loupaných mandlí, 60g kandovaných třešní, 120g kandované směsi, 300g hl. mouky, 250g másla, 250g cukru moučky, ovocný sirup, citr. kůra, vanilkový cukr, skořice, ml. muškátový oříšek, zázvor, 5 vajec, 2 dl brandy.Mandlová pasta: 2 vejce, 120g pískového cukru, 240g mletých loupaných mandlí, citr. šťáva, 1 dl brandy, 2 lžíce meruňkového džemu.Poleva: 240g cukru moučky, 1 bílek, citr. šťáva.POSTUP PŘÍPRAVY: Rozinky omyjeme ve vodě a osušíme. Pak je smícháme se strouha ..
INGREDIENCE: 4 porce kapra, 3 stroužky utřeného česneku, 100g hl. mouky, čerstvá celerová nať, kari koření, sl. Paprika, sůl, pepř.POSTUP PŘÍPRAVY: Kapra potřeme česnekem, solí a posypeme celerovou natí. Mouku smícháme s kořením a kapra touto směsí obalíme, smažím na rozpáleném oleji do růžova. Příloha: brambory. ..
INGREDIENCE: (rozpis na 25 kousků). 125g mandlí a arašídů, 120g kandovaného ovoce (meruňky a rozinky), 100g cukru krupice, 25g rostlinného tuku (1 lžíce), 125 ml šlehačky, 12 lžic hl. mouky, 200g čokolády na vaření.POSTUP PŘÍPRAVY: Meruňky nakrájíme na kousky. Mandle spaříme, oloupeme a nakrájíme na lupínky. V připravené nádobě svaříme šlehačku, cukr a tuk. Do vroucí směsi zamícháme mandle a arašídy, a kandované ovoce. Odstavíme a vmícháme mouku. Ještě z horké hmoty lžičkou vykrajujeme kopečky a ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA