INGREDIENCE: 1 kg paprik, 100 g rajčat, 200 g strouhaného sýra, 2 vejce, 2 dl mléka, l dl oleje, 150 g starého pečiva, petrželka, majoránka, pepř, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Pečivo nakrájíme a namočíme do mléka, potom ho vymačkáme a důkladně rozmělníme vidličkou. Přidáme sýr, vejce, nadrobno pokrájená rajčata, petrželku, osolíme a okořeníme. Promíchanou směsí plníme očištěné papriky. Vložíme je do zapékací misky, pokapeme olejem a pečeme v středně vyhřáté troubě. ..
INGREDIENCE: 500 g pórku, 500 g vařených oloupaných brambor, 50 g anglické slaniny, 100 g pečeného vepřového bůčku, 2 vejce, 1/4 l smetany, kousek másla, strouhanka, pepř, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěný pórek nakrájíme na špalíčky a podusíme v osolené vodě do poloměkka. Necháme okapat a mezitím dno máslem vymazané ohnivzdorné misky pokryjeme plátky vařených brambor. Ty posypeme kostičkami rozškvařené slaniny a na kostky pokrájeným pečeným vepřovým masem. Pak urovnáme vrstvu připraveného pórku ..
INGREDIENCE: 1/2 kg očištěných ředkviček, 2 lžíce nasekané petrželky, 2 lžíce kaparů nebo 2 sterilované okurky nakrájené na drobné kostičky, 250 g sýra zálivka: 3 lžíce oleje, 2 lžíce vinného octa, 2 lžíce vody, l lžička soli. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné a omyté ředkvičky nastrouháme na okurkovém struhadle na plátky, sýr nakrájíme na nudličky nebo nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme nasekanou petrželku, kapary nebo okurky a zakapeme zálivkou. Salát podáváme vychlazený. ..
INGREDIENCE: 150 g zbylého vařeného masa, 2 lžíce jemně pokrájené zelené papriky, 1 rajče, l vejce, l lžička plnotučné hořčice, 50 g majolky, 50 g měkkého tvarohu, citrónová šťáva, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso jemné nasekáme, přidáme natvrdo vařené nakrájené vejce, pokrájenou papriku a pokrájené rajče. Necháme odležet a mezitím utřeme tvaroh s majolkou, ochutíme hořčicí a citrónovou šťávou. Pak lehce vmícháme připravenou masovou směs a dosolíme. ..
INGREDIENCE: Na těsto: 300 g polohrubé mouky, 100 g cukru, l balíček vanilkového cukru, 200 g másla, 1 vejce. Na krém: l kg nízkotučného tvarohu, 200 g smetany, 2 vejce, 100 g cukru, l balíček vanilkového cukru, 50 g Solamylu, stává z 1/2 citrónu, 400 g meruněk. POSTUP PŘÍPRAVY: Mouku, cukr, vanilkový cukr, máslo a vejce vypracujeme do hladkého těsta, vyložíme jím koláčovou formu a utvoříme okraje asi 3 cm vysoké. Těsto odložíme na 1-2 hodiny do chladna. Mezitím připravíme náplň. Do tvarohu ..
INGREDIENCE: 500 g rajčat, 500 g navinulých jablk, 500 g sladkých hrušek, 500 g letních švestek, l kg cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Rajčata spaříme ve vařící vodě a sloupneme slupku. Jablka a hrušky rozkrojíme a vykrojíme jádřince. Švestky vypeckujeme. Vše dáme do širokého kastrole a pomalu rozvařujeme. Pokud je třeba, před počátkem varu podlijeme sběračkou vody. Rozvařené ovoce a rajčata rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Pak vrátíme zpět do kastrole, přidáme cukr a vaříme tak dlouhou, až je sm ..
INGREDIENCE: 750 g vypeckovaných třešní, l velký, pokud možno růžový grapefruit, 750 g cukru, l Pektogel, lžíce griotky nebo třešňové pálenky. POSTUP PŘÍPRAVY: Vypeckované třešně trochu podrtíme ručním mixérem, grep oloupeme, jednotlivé dílky rozkrojíme a vyjmeme růžovou dužinu. Trochu ji na prkénku překrájíme a přidáme k třešním. Dužina nesmí obsahovat bílé slupičky. Vše promícháme a pomalu zahříváme za stálého míchání k varu. Povaříme asi 10 minut, pak přidáme cukr, a když se rozpustí pek ..
INGREDIENCE: 200 g domcích vepřových škvarků, 150g hrubé mouky, 10g hladké mouky, sůl, 2 vejce, 1 dl mléka, kastička droždí (42g), ½ lžičky cukru.POSTUP PŘÍPRAVY: Škvarky drobně nasekáme. V mléce rozmícháme trochu cukru a přidáme droždí. Nasekané škvarky promícháme s hrubou a hladkou moukou a osolíme. Zpracujeme s vykynutým droždím a jedním vejcem a vypracujeme tuhé slané těsto, které na vále vyválíme na plát. tvořítkem vypichujeme placičky, potřeme je rozšlehaným vajíčkem a poklademe na ..
INGREDIENCE: 500g hladké mouky, 2 vejce, 2 žloutky, sůl, 50g droždí, mléko, 2 lžíce rumu, 300g škvarků.POSTUP PŘÍPRAVY: Z droždí mléka, špetky cukru a lžíce mouky necháme vzejít kvásek. Mouku smícháme s vejci, solí a vykynutým kváskem, podle potřeby přelijeme mléko a vpracujeme 300 g lisovaných škvarků. Necháme vykynout a rozválíme. Vykrajujeme vdolečky, které na povrchu zdobíme rádýlkem a potřeme ušlehaným vejcem . ..
INGREDIENCE: l kg očištěného angreštu, 600 g cukru, Pektogel (nemusí být). POSTUP PŘÍPRAVY: Zralý angrešt umeleme na masovém strojku, vložíme do širšího kastrole a vaňme za občasného míchání asi 15 minut. Pak přidáme po částech cukr a vaříme do zhoustnutí. Pokud nechceme vařit tak dlouho, použijeme přípravek Pektogel. Do rozvařeného angreštu můžeme přidat rozmačkaný černý rybíz, červený rybíz, maliny, brusinky nebo jahody. Společně povaříme a použijeme pektinový prášek. Podle potřeby přisladíme ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA