POSTUP PŘÍPRAVY: Na plátky pokrájené ledvinky osolíme, opepříme a odusíme Na másle s drobně nakrájenou cibulí. Pak zalijeme mělnickou červenou Ludmilou a přidáme na plátky nakrájené čerstvé hříbky či žampióny s drobně nakrájenou, osmaženou slaninou. Podušené podáváme. ..
INGREDIENCE: 8 větších cibulí, voda, sůl, lžička cukru, 10 g sádla,( houbová nádivka), trochu vývaru ze zeleniny anebo vývaru připraveného z masoxu.POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupané, očištěné cibule u kořínkové části trochu skrojíme, aby cibule pěkně stály, a pak je krátce povaříme v osolené, nepatrné přislazené vodě. Potom z každé cibule skrojíme vršek a střed cibule opatrné lžičkou vydlabeme, a to natolik, aby na cibuli zůstaly alespoň tři vnější dužnaté listeny. Vnitřky vydlabané cibule nadrobno rozs ..
INGREDIENCE: 200 g hladké mouky 4 vejce, 1/4 l mléka, sůl, 200 g čerstvých hub (mimo ryzce všechny druhy jedlých hub), 40 g másla na dušeni hub, 200 g póru, 700 g uzeného vařeného masa nebo zbytků z pečeně a 100 g sádla nebo oleje na pečení.POSTUP PŘÍPRAVY: Z rozkvedlaných vajec, mouky, mléka a soli si připravíme řídké těstíčko, které metlou dobře prošleháme. Houby nakrájíme na tenké plátky a na rozehřátém másle je podusíme. Očištěný a omytý pór nakrájíme na tenká kolečka, a to hlavně jeho bílou ..
INGREDIENCE: 1 kg Zvěřiny ze srnčete, 150g sádla, 400g cibule, sůl, 300g žampiónů, 50g másla, 30g sladké papriky, 2 dl rajčatového. protlaku.POSTUP PŘÍPRAVY: V kastrole na sádle do zlatova usmažíme cibuli nakrájenou na drobné kostky. Přidáme zvěřinu nakrájenou na větší kostky, papriku, sůl, rajčatový protlak a dusíme doměkka za občasného podlévání vodou. Očištěné a nakrájené žampióny podusíme na másle, trochu osolíme a přidáme k dušené zvěřině. Příloha: ryže promíchaná se zeleným hráškem ( risi- ..
INGREDIENCE: Nálev: na 1 l vody 20g soli.POSTUP PŘÍPRAVY: Na zavařování se hodí mladé, masité a jemné lusky bez vláken, a to jak zelené, tak žluté. Pokud nejsou příliš dlouhé, skládáme je do sklenice celé a jen z nouze je překrájíme na kratší kusy. Lusky předváříme ve vařící vodě 3-4 minuty, pak. rychle zchladíme, srovnáme volně do sklenic, zalijeme horkým solným roztokem, aby byly lusky zatopeny, sterilujeme přerušovaně. Fazolové lusky zavařené jsou velmi chutné používáme jich jako čerstvých. S ..
POSTUP PŘÍPRAVY: V obchodě si dáme nakrájet sýr Niva na silnější plátky. Na obalování si připravíme těstíčko z vajec mléka a mouky: 2 vejce, 2 dl mléka, 100g hladké mouky. Každý řez sýra zabalíme do plátku anglické slaniny, ponoříme do těstíčka a smažíme v rozpáleném oleji po obou stranách. Podáváme s vařeným bramborem a okurkovým nebo hlávkovým salátem. ..
INGREDIENCE: 2 kg brambor, 350 g hrubé mouky, 200 g sádla, sůl, mák, cukr.POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory oloupeme, opláchneme ve vlažné vodě, zalijeme čistou vodou, mírně osolíme a vaříme doměkka. Vodu zpola scedíme, obrácenou vařečkou uděláme do brambor otvory, zasypeme je hrubou moukou rozšťoucháme a rozmícháme, aby těsto bylo hladké. Polévkovou lžící namočenou v rozehřátém sádle vykrajujeme škubánky, pokládáme je na teplý talíř, posypeme mletým mákem, moučkovým cukrem a omastíme rozehřátým sádlem. ..
INGREDIENCE: Kvásek: hrnek vlažného mléka, 2 lžičky cukru, kvasnice. Těsto: 0,5kg hl. mouky, 1-2 vajíčko, cukr, vlažné mléko, olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Vše smícháme dohromady. Těsto je lepší když je řidší. Mouku můžeme vždy postupně přisypávat. Vypracujeme hladké jemné těsto – 10-15 minut. Necháme kynout na dvojnásobný objem. A potom klasicky tvoříme různě plnšné buchty a upečeme. ..
INGREDIENCE: Zadní nohy králíka, 2 vejce, 2 drůbeží párky, 2 cibule, sůl, pepř, 5 lžic oleje, hl. mouka.POSTUP PŘÍPRAVY: Zadní nohy opatrně vykostíme a upravíme je na 4 plátky, které hodně rozklepeme. Cibuli nakrájíme nadrobno. Osolená vejce rozšleháme Ve skleničce a na pánvičce z nich upečeme omeletu. Králičí plátky osolíme a opepříme. Na každý plátek dáme 1 vaječné omelety a 1 nohu párku, sepneme jehlou nebo prát Cibuli osmažíme na oleji do růžova, k ní přidáme závitky a osmahneme je všech str ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Nejprve stáhneme husí krk abychom neporušili kůži. Opálíme ji, omyjeme a osolíme. Umeleme na strojku kousek vepřového a telecího masa na 3 krky asi 300g -, na kostičky nakrájíme 50g slaniny, na plátky kousek husích jater, srdce, smícháme, do kašoviny, přidáme l vejce, 100g vařené rýže a 10g nastrouhané cibule, 20g husího sádla, stroužek utřeného česneku, trochu zázvoru, špetku majoránky, sůl, pepř a vše promícháme. Naplníme tím kůži na jednom konci zašitou a pak zašijeme i druhý ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA