Gruzínská směs koření: vhodná do mletých mas, při přípravě mas ke grilování, do salátu, omáček apod. Je to směs drcených sušených bylin, přičemž jejich poměr i zastoupení jednotlivých druhů se velice krajově různí.POSTUP PŘÍPRAVY: Základ pro variaci je: 1 díl sušené natě celeru, máty, koriandru, kopru, petrželky, bazalky. Někdy může ještě obsahovat i estragon, bobkový list, tymián, pálivou papriku nebo šafrán. ..
INGREDIENCE: 100g másla nebo rostlinného tuku, špetku soli, 250g mouky, 6 vajec.Náplň: 3 citróny, 250g cukru, 10g másla nebo rostlinného tuku, 60g maizeny, 3 žloutky, 250g šlehačky, mouč. cukr a strouhané pistácie na ozdobu.POSTUP PŘÍPRAVY: Svaříme 1 l osolené vody s tukem. Přisypeme mouku a mícháme tak dlouho, dokud směs nezačne bublat. Poté hrnec odstavíme a postupně do něj pečlivě přimícháme vejce. Vychladlé těsto naplníme do plátěného sáčku se širokou špičkou a utvoříme na tukem vymazaný ple ..
INGREDIENCE: 80 g čínského zelí, citrónová šťáva, sůl, dia sladidlo.POSTUP PŘÍPRAVY: Čínské zelí nakrájíme. Citrónovou šťávu, sůl a dia sladidlo smícháme a touto zálivkou zaléváme čínské zelí. ..
Postříkáme li rostliny silnou černou kávou zbavíme se mšic. Nálev z pelyňku odpuzuje roztoče i ovocné mušky a mšice. Do konvice s pístem nasypeme 1 lžičku pelyňkových lístků, přelijeme je vroucí vodou a necháme je den odstát. Poté nálev přecedíme a rostliny jim důkladně postříkáme. ..
INGREDIENCE: 2,5 kg hrušek, 700-800g cukru.POSTUP PŘÍPRAVY: Omyté hrušky nakrájíme, zbavíme jaderníků, podlijeme vodou a dusíme doměkka pod pokličkou. Pak odkryjeme a za stálého míchání vaříme dohusta. Přidáme cukr znovu necháme houstnout ( stále míchat !). Horká povidla plníme do nahřátých sklenic, po vychladnutí zavíčkujeme a asi 10 minut sterilizujeme při 100 stupních. Vynikající na vdolky a koláče. ..
INGREDIENCE: 450g vepřového masa (nejlépe bůčku), 60 g sádla, 2 cibule, sul, 300 g fazolek, 6 zelených paprik, 250 g rajčat. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso nakrájíme a dusíme 1/2 až 3/4 hodiny na zpěněné cibuli nejdříve ve vlastní šťávě, později trochu podlijeme. Přidáme fazolky překrojené na polovinu a na hrubší proužky nakrájené papriky. Dusíme opět asi 1/2 hodiny a nakonec přidáme na čtvrtky nakrájená rajčata, dusíme asi 1/4 hodiny. Vidličkou občas opatrně promícháme, aby se zelenina příliš nerozdrtil ..
INGREDIENCE: 2-3 stroužky česneku, sůl, 2 lžíce oleje, 6 zelených masitých paprik, 8 pevných rajčat, 8 sázených vajec.POSTUP PŘÍPRAVY: Česnek utřeme se solí, přidáme na pánev do oleje a v tom prudce opečeme očištěné na osminky nakrájené papriky a rozpůlená rajčata. Rozdělíme na talíře a navrch položíme horká sázená vejce. Podáváme s krajíčkem chleba. ..
Oblíbené Čínské koření: Která podobně jako chmeli- suneli nemá jednotný recept a složení směsi se dle lokalit původu různí. Dokonce někde je koření ve směsi ne pět ale šest.POSTUP PŘÍPRAVY: 1. směs: díl skořice, hřebíčku, badyánu, pepře a fenyklu.2. směs: díl anýzu, skořice, lékořice, hřebíčku, zázvoru a muškátu. ..
INGREDIENCE: 100 g nivy, 50g másla, 1/2 dl šlehačky.POSTUP PŘÍPRAVY: Máslo ušleháme do pěny, přidáme třenou nivu a šlehačku a promícháme. ..
INGREDIENCE: 5 květáků (1 kus o váze 200 g), 20 g másla, 50 g oleje, 50 g nakládaných hříbků, 250 g rajčat, česnek, 50 g cibule, trochu hladké mouky, sůl, mletý pepř, 2,5 cl červeného vina.POSTUP PŘÍPRAVY: Květáky očistíme a na 20 minut namočíme do osolené studené vody, pak opláchneme pod tekoucí vodou a celé vložíme do vařící osolené vody a uvaříme do měkka. Vařený květák vychladíme ve studené vodě a necháme odkapat. Na oleji odusíme na kolečka nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou, osmahneme, př ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA