ANGULA: guláš,polévky,kuře. BADYAN: perník, vánočky, kompoty, Čínská kuchyně.BEDRNÍK: polévky, saláty, omáčky.BAZALKA: použití skoro na vše, karbanátky.CURRY: kuře, rýže, Indická kuchyně.ČERNABYL: na pečenou husu.DIVOČINA: úprava zvěřiny, svíčková.DOBROMYSL: (oregáno): na telecí a skopové maso.ESTRAGON: masa, Francouzská kuchyně, ocet.FENIKL: nakládání okurek.GRILOVACÍ KOŘENÍ: kuřata, minutky.HOVĚZÍ NA DIVOKO: hovězí masa, zvěřina.CHILLI: ostrá jídla, Čínská a Orientální kuchyně.IDEAL SMĚS: polé ..
INGREDIENCE: 100g sušených hub, 1 cibule, olej, trochu octa, sůl.POSTUP PŘPRAVY: Houby povaříme půl hodiny na mírném ohni, pomeleme, přidáme k ním cibulku osmaženou na oleji, lžičku oleje a octa a dobře promícháme. ..
INGREDIENCE: 500 g brambor, 1 vejce, 30 g másla, 100 g hrubé mouky, lžička soli, tuk na smažení. POSTUP PŘÍPRAVY: Uvařené brambory ještě za tepla oloupeme a necháme vychladnout nejlépe do druhého dne. Pak je nastrouháme, posypeme moukou, osolíme a zaděláme vejcem a rozehřátým máslem. Vypracované těsto rozválíme a vykrájíme malé placky. Smažíme je na pánvi po obou stranách dozlatova nebo je pečeme v troubě na pomaštěném plechu. Upečené placky můžeme potírat dušenými jablky, marmeládou nebo špenát ..
INGREDIENCE: 1,2 kg syrových brambor, 200 g vařených brambor, 1 vejce, 300 g hrubé mouky, 100 g sádla, 1 malá cibule, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Oškrábané brambory opláchneme ve vlažné vodě a nastrouháme na jemném struhadle. Vařené brambory oloupeme, nastrouháme a přidáme k syrovým bramborám. Do směsi přidáme hrubou mouku a vejce, osolíme a dobře promícháme. Polévkovou lžící vykrajujeme knedlíky a vkládáme je do vařící osolené vody a zvolna vaříme 10 - 12 minut. Mezitím v kastrole na rozehřátém sádle ..
INGREDIENCE: 1 kuře (asi 1,2 kg), sůl, pepř, 100g šalotky, 80g slaniny, 4 lžíce másla, 20 ml koňaku, 1 lžíce hl. mouky, 500 ml červeného vína, 1 svazku tymiánu, 2 bobkové listy, 250g žampiónů.POSTUP PŘÍPRAVY: Kuře rozčtvrtíme, osolíme a opepříme. Slaninu nakrájíme na nudličky. Slaninu a šalotku mírně osmáhneme na másle a vyjmeme. V tuku opečeme čtvrtky kuřete a pokapeme koňakem. Poprášíme moukou. Přilijeme víno a porce kuřete obrátíme. Tymián opereme a usušíme, otrháme lístky a spolu s bobkovými ..
INGREDIENCE: 2 rozmačkané a najemno nakrájené sardele, 1 cibule jemně nasekaná, 2 stroužky rozmačkaného česneku, 400g jemně nakrájených rajčat, 1 dl paprikové omáčky, nasekané čerstvé listy bazalky, drcený čerstvý koriandr, nasekaná petrželová nať, 1 dl vonného octu, 2 dl olivového oleje.POSTUP PŘÍPRAVY: Ve velké míse spojíme všechny ingredience a necháme v chladničce přes noc odležet. Je to vynikající příloha k masům a karbanátkům. Tato směs používá se v Mexické kuchyni. Může se servírovat i ho ..
INGREDIENCE: 300 g rýže, 40 g másla, 1 cibule, 500 g čerstvých hub, sůl, pepř, kmín.POSTUP PŘÍPRAVY: Čerstvé nakrájené houby dusíme na tuku s cibulkou asi 20 minut. Pak přidáme trochu pepře, soli a kmínu. Měkké houby smícháme s dušenou rýží a podle potřeby přimastíme. Máme-li houby sušené, necháme je napřed v malém kastrůlku přejít varem, pak je teprve dusíme jako čerstvé a rozsekáme. ..
INGREDIENCE: 10 kg zelí, 3 l svařené vody, 1 l octa, 2x deko, 200g soli, 60 tablet sacharinu, 4 cibule, 1 balíček pyrosiřičitanu draselného.POSTUP PŘÍPRAVY: Všechny ingredience promícháme a necháme v laku 24 hod. namořené. Potom naplním do sklenic a zavařujeme 15 minut. ..
VÝZNAM: Patří mezi nejzdravější zeleninu. Má vysoký obsah vitamínu C a Beta-karotenu, působí proti stresu, protizánětlivě při artritidě, Obsahuje indol - 3-karbinol, jenž dokáže zastavit rakovinu prsu. ..
INGREDEINCE: 350g malých cibulek, 25g másla, 50g pískového cukru, 150 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru, sůl, pepř, muškát.POSTUP PŘÍPRAVY: Cibulky zastřihneme na koncích a odstraníme hnědou slupku. Rozpustíme máslo ve vyšší pánvi a když začne máslo syčet vhodíme do ní cibulky, pánvi třepeme aby se po všech stranách trochu osmažily. Nasypeme přes ně cukr a pokračujeme v potřepávání při nízké teplotě do okamžiku než jsou pokryté hnědou lepkavou glazurou. Přidáme vývar a koření a sem tam protře ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA