POSTUP PŘÍPRAVY: Petrželovou nať přebereme, odstraníme velké stonky, opláchneme a vysušíme v utěrce. Rozehřejeme olej na 190°C v hluboké pánvi nebo ve fritéze. Nať vložíme do síta a ponoříme do oleje, smažíme asi 2 minuty až je nať křehká a křupavá. ..
INGREDIENCE: 1 kg srnčí zvěřiny (hřbetu), 100g slaniny, 150g uzeného jazyka, sůl, kořeni (5 zrn pepře, 5 bobulek jalovce), 1 l polévky, 50g šunky, 1/8 l smetan.Cibulové pyré: 8 menších cibulí, 1/8 kg másla, 50g šunky, 2 lžíce mouky, 1 l sladké smetany.POSTUP PŘÍPRAVY: Kotlety osolíme, protáhneme slaninou a uzeným jazykem a zvolna dusíme dobře přikryté (přidáme pepř a jalovec), podlité jednak šťávou z dušené zvěřiny, jednak dobrou polévkou. Měkké srovnáme mezi prkénka a zatížíme. Zatím šťávu, v n ..
INGREDIENCE: 700g brokolice, sůl. Omáčka: 2 lžíce másla, 2 lžíce hl. mouky, 2 cibule, petrželka, 1 červená paprika, 1 bobkový list, vývar (z kostky), 150g vařeného masa (vepřové, kuřecí), 150g šunky, 2 lžíce rajčatového protlaku nebo kečupu, 1 sklenka červeného vína, ml. pepř, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Brokolici rozdělíme na růžičky a podusíme v troše osolené vody. Měkkou slijeme osušíme, rozdělíme na talíře a přelijeme omáčkou. Hned podáváme.Příprava omáčky: Na másle zpěníme drobně nakrájenou cibuli ..
INGREDIENCE: 750g rajčat, 250g cibule, 2 stroužky česneku, 250g lilků, 250g cuket, 250g paprik různé barvy, 2 lžíce oleje, sůl, pepř, 2 lžíce provensálského koření, 150g ovčího sýra.POSTUP PŘÍPRAVY: Rajčata nařízneme křížem, přelijeme nejprve vroucí vodou, pak studenou, oloupeme a rozčtvrtíme. Cibuli a česnek nadrobno nasekáme. Lilky a cukety omyjeme, očistíme a nakrájíme na nudličky. Papriky rozpůlíme, očistíme, vyřízneme semeníky a vnitřní přepážky, poté rovněž nakrájíme na nudličky. V kastrol ..
INGREDIENCE: 1 kg zelí 30g soli, špetku kmínu, 20gcibule a po létě studeném a deštivém 10g cukru, višňové a vinné listy . Nejlépe se hodí hlávky tvrdé, střední velikosti. POSTUP PŘÍPRAVY: Z hlávek obereme ovadlé lupeny, zelí nakrouháme a prosolíme, aby sůl vyluhovala šťávu a.tím i cukry, které napomáhají zdárnému kvašení. Současně se zelím nakrouháme i cibuli. Zelnou krouhanku okmínujeme a prosolíme. Já osobně nechávám zelí ve vaně přes noc zavadnout protože přebytečná voda odteče a tím pádem ma ..
POSTUP: Kynuté těsto bude lepší a vyšší, když je po prvním vykynutí propícháme vařečkou a necháme kynout znovu.Dáváme-li do těsta celá vejce, napřed je alespoň vidličkou řádně rozšleháme. Vženeme do nich vzduch a podpoříme tak kyprost těsta. ..
Každá potravina, aby vydržela dlouho čerstvá a dobrá, potřebuje péči při ukládání a uchovávání – a o sýrech to platí zvlášť. Sýr je velice jemný výrobek, který vyžaduje speciální podmínky pro zachování vzhledu, chuti i kvality: stálou teplotu mezi 6 - 8_C a stálou vlhkost vzduchu. Příliš nízká teplota sýr "zabíjí", příliš vysoká ho rozkládá. Obdobné je to s vlhkostí vzduchu - při nízké se sýr vysuší a zdeformuje, při příliš vysoké dojde k jeho rychlému znehodnocení. Sýry je lepší kupovat průběžn ..
Artyčoky jsou velmi zdravé, zlepšují funkci ledvin a jater, čistí krev, snižují cholesterol v krvi a vylučování kyseliny močové. Nejlépe je jíst artyčoky syrové, očištěné a omyté, nakrájené na slaboučké plátky a pokapané citronem jako salát. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Semeleme asi 1/2 kg srnčího mas, srdce, játra, 1/2 kg tučného vepřového masa.Přidáme 2 máčené housky, mletý pepř, sůl a smažená cibulka. Směs zpracujeme na karbanátky, které volně pečeme na másle 1/4 hodiny. Hotové karbanátky vyjmeme, šťávu zalijeme 1/4 l smetany, přidáme citrónovou šťávu, 3 lžíce hladké mouky, citrónovou kůru, 1 lžíci hořčice, 2 kostky cukru a vše dobře povaříme a přecedíme na karbanátky. Před podáváním je posypeme na kostičky pokrájenou červenou řepou, okurkam ..
INGREDIENCE: 1,2 kg krůtích nebo kuřecích prsou, 2 citróny nebo limónky, 1 l světlého 10° piva, 1 lžíce tlučeného kmínu, 1 lžičky mletého pepře, olej, 3 čerstvé chilli papričky, sůl, čerstvá nať koriandru.POSTUP PŘÍPRAVY: Z masa připravíme 6 porcí a naložíme je do marinády z citrónové šťávy, 100 ml piva, kmínu, pepře a necháme při pokojové teplotě minimálně 3 hodiny marinovat. Do kotlíku nebo hluboké pánve dáme hlubší vrstvu oleje, rozpálíme a pak v něm postupné opečeme porce masa dohněda. Pánev ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA