Recepty na xkuchtik.cz

SPECIALITY ZVĚŘINA | DIVOKÁ KACHNA (Pato silvéstre) – Mexiko.

INGREDIENCE: 2 divoké kachny, sůl, 1 lžičky sladké a 1 lžičky pálivé ml. papriky, 4 jablka, 4 celerové řapíky, 150 g slaniny, 100 ml červeného vlna, 1 lžíce másla, 2 broskve, 1 lžíce sušené pomerančové kůry, 100 ml bílého vína, játra ze 2 kachen.POSTUP PŘÍPRAVY: Kachnu očistíme, omyjeme, potřeme solí smíchanou s paprikou, naplníme rozkrájenými oloupanými jablky zbavenými jadřinců a sekanými celerovými řapíky a upečeme na grilu nebo se slaninou v troubě. Hotovou kachnu uschováme v teple. Šťávu z ..

ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY | HOUBY V KEČUPU (od Honzy Hanuse)

INGREDIENCE: 2 kg hub, 900 g paprik (několik pálivých/pokrájet), 600 g cibule (pokrájet), 1-2 malé protlaky, 310 g ostrého kečupu.Nálev :(svařit a scedit), 2 dcl vody, 4 dcl 8% octa, 2 dcl oleje, 400 g cukru, 60 g soli, 2 bokové listy,5 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření. POSTUP PŘÍPRAVUY: Očištěné houby pokrájíme, necháme přejít varem v osolené vodě,důkladně propereme a scedíme. Vše smícháme, chvilku povaříme, nandáme do skleniček a zavařuje 1 hodinu při 95 °C. Pálivé papriky dodají celé sm ..

MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ | JEHNĚČÍ KEBABY.

INGREDIENCE: 3 cibule, 1 stroužek česneku, 1 jehněčí kýta (asi 1,5 kg vykostěné a nakrájené na kousky).Marináda: 50 ml vinného octa, 1 lžička mletého koriandru, 1 lžička drceného kmínu, 1/2 lžičky chilli, 1 lžička mleté kurkumy, 1 lžíce cukru, 2 bobkové listy, 2 feferonky, sůl, pepř.POSTUP PŘÍPRAVY: Vyšší misku vytřeme česnekem, naklademe do ní kousky masa a zakryjeme vrstvou cibule (rozdrcené a rozdělené). Ocet, koriandr, kmín, chilli, kurkumu, cukr a bobkový list 5 minut povaříme. Uvařenou mar ..

LÉČIVÉ ROSTLINY | KONTRYHEL OBECNÝ. (Alchemilla vulgaris.)

Známá trvanlivá bylina s růžicí dlouhostopkatých dlaňovitě laločnatých přízemních listů charakteristického tvaru. Roste většinou na vlhkých loukách a u potoků, od nížin až po horské oblasti. Na číškovitých listech zůstávají po rose nebo dešti zachyceny kapky vody, které středověcí alchymisté sbírají jako "nebeskou rosu“. Pravděpodobně z toho vznikl název rostliny. Kromě uvedeného druhu roste u nás ještě několik desítek dalších druhů kontryhelů, převážně v horských oblastech. Můžeme je použít ste ..

DOBRÁ RADA KUCHYNĚ | RADA NAD ZLATO!!

UTÍKÁ TI MLÉKO: Při svařování se mléko nesrazí, když do něj přidáš kostku cukru nebo nádobu před vařením vypláchneš vodou. Mléko při dosažení bodu varu nevzkypí,potřeš-li okraj hrnce pečlivě tukem.Aby mléko nezkyslo dej do 1 litru kostku cukru , nebo v něm rozmíchat špetku sody bikarbony. Stejného výsledku docílíš když do nádoby vložíš čerstvý list křenu. TAJEMSTVÍ AROMA KÁVY: Čerstvě umletá káva nám bude déle vonět, když ji nasypeme do dobře těsnící nádoby a ihned dáme do chladničky.Ráno si pak ..

HOUBY | ŠUMAVSKÝ HOUBOVÝ KUBA.

INGREDIENCE: 50 g sušených hub, 300 g krupek, 2-3 stroužky česneku, 80 g sádla, lžíce másla, sul, mletý pepř, drcený kmín, majoránku. POSTUP PŘÍPRAVY: Krupky propláchneme vařící vodou, a scedíme. Česnek utřeme se solí a smícháme s mletým pepřem, přidáme polovinu sádla, majoránku a promícháme s vařenými kroupami. Sušené houby necháme nabobtnat v troše vody, uvaříme je doměkka a vmícháme do připravené směsi. Směs rozložíme do sádlem vymazaného pekáče a v rozehřáté troubě zapékáme. Před dopečením ..

SPECIALITY ZELENINA | ALSASKÉ ZELÍ (Choucroute).

INGREDIENCE: 60 g slaniny, 1 cibule, 2-3 stroužky česneku, 500 g kysaného zelí, 1 jablko, bobkový list, několik jalovčinek, sůl, 2 dl bílého vína, cukr.POSTUP PŘÍPRAVY: Na rozehřáté slanině osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, přidáme překrájené zelí, oloupané, na kostičky nakrájené jablko, koření a krátce podusíme. Zalijeme vínem, podle chuti osolíme a osladíme a dodusíme doměkka. Podáváme s opékanými klobásami nebo s teplou šunkou, jako příloha jsou vhodné opékané brambory nebo chléb ..

SPECIALITY ZELENINA | PEČENÁ RAJČATA (předpis restaurantu

INGREDIENCE: 8 rajčat, sůl, česnek, tlučený pepř, 100 g másla, petrželka, strouhanka, olej.POSTUP PŘÍPRAVY: Pěkná velká rajčata čistě opláchneme a ostrým pilkovým nožem rozkrojíme na pravidelné poloviny. Pěkný kousek česneku drobounce rozsekáme a se solí utřeme na kašičku. Každou půlku rajčete lehce poprášíme pepřem, navrch dáme oříšek másla a na to trochu česnekové kašičky. Posypeme sekanou petrželkou a strouhankou. Na dno nízké ohnivzdorné misky dáme trochu oleje, půlky rajčat tam srovnáme těs ..

DOBRÁ RADA KUCHYNĚ | SBĚR HUB.

Počátek:               Střed:                    Konec:18 Května           31 Května             8 Června17 Června           27 Června        ..

BRAMBORY | BRAMBORY VOISIN.

INGREDIENCE: 1 kg brambor, 250 g másla, 150 g strouhaného sýra, petrželovou nať, pepř, sul. POSTUP PŘÍPRAVY: Syrové brambory oloupeme,nakrájíme na plátky, omyjeme a osušíme. Zapékací mísu silně vymastíme máslem, vložíme brambory, posypeme sýrem a petrželovou natí, osolíme, opepříme a pokapeme rozpuštěným máslem. Opět dáme vrstvu brambor a pokračujeme až spotřebujeme všechny brambory a 3/4 másla. Mísu přiklopíme,dáme do trouby a pomalu pečeme. Když se brambory sesednou, přidáme zbytek másla, přik ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz