INGREDIENCE: 2 divoké kachny, sůl, 1 lžičky sladké a 1 lžičky pálivé ml. papriky, 4 jablka, 4 celerové řapíky, 150 g slaniny, 100 ml červeného vlna, 1 lžíce másla, 2 broskve, 1 lžíce sušené pomerančové kůry, 100 ml bílého vína, játra ze 2 kachen.POSTUP PŘÍPRAVY: Kachnu očistíme, omyjeme, potřeme solí smíchanou s paprikou, naplníme rozkrájenými oloupanými jablky zbavenými jadřinců a sekanými celerovými řapíky a upečeme na grilu nebo se slaninou v troubě. Hotovou kachnu uschováme v teple. Šťávu z ..
INGREDIENCE: 2 kg hub, 900 g paprik (několik pálivých/pokrájet), 600 g cibule (pokrájet), 1-2 malé protlaky, 310 g ostrého kečupu.Nálev :(svařit a scedit), 2 dcl vody, 4 dcl 8% octa, 2 dcl oleje, 400 g cukru, 60 g soli, 2 bokové listy,5 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření. POSTUP PŘÍPRAVUY: Očištěné houby pokrájíme, necháme přejít varem v osolené vodě,důkladně propereme a scedíme. Vše smícháme, chvilku povaříme, nandáme do skleniček a zavařuje 1 hodinu při 95 °C. Pálivé papriky dodají celé sm ..
INGREDIENCE: 3 cibule, 1 stroužek česneku, 1 jehněčí kýta (asi 1,5 kg vykostěné a nakrájené na kousky).Marináda: 50 ml vinného octa, 1 lžička mletého koriandru, 1 lžička drceného kmínu, 1/2 lžičky chilli, 1 lžička mleté kurkumy, 1 lžíce cukru, 2 bobkové listy, 2 feferonky, sůl, pepř.POSTUP PŘÍPRAVY: Vyšší misku vytřeme česnekem, naklademe do ní kousky masa a zakryjeme vrstvou cibule (rozdrcené a rozdělené). Ocet, koriandr, kmín, chilli, kurkumu, cukr a bobkový list 5 minut povaříme. Uvařenou mar ..
Známá trvanlivá bylina s růžicí dlouhostopkatých dlaňovitě laločnatých přízemních listů charakteristického tvaru. Roste většinou na vlhkých loukách a u potoků, od nížin až po horské oblasti. Na číškovitých listech zůstávají po rose nebo dešti zachyceny kapky vody, které středověcí alchymisté sbírají jako "nebeskou rosu“. Pravděpodobně z toho vznikl název rostliny. Kromě uvedeného druhu roste u nás ještě několik desítek dalších druhů kontryhelů, převážně v horských oblastech. Můžeme je použít ste ..
UTÍKÁ TI MLÉKO: Při svařování se mléko nesrazí, když do něj přidáš kostku cukru nebo nádobu před vařením vypláchneš vodou. Mléko při dosažení bodu varu nevzkypí,potřeš-li okraj hrnce pečlivě tukem.Aby mléko nezkyslo dej do 1 litru kostku cukru , nebo v něm rozmíchat špetku sody bikarbony. Stejného výsledku docílíš když do nádoby vložíš čerstvý list křenu. TAJEMSTVÍ AROMA KÁVY: Čerstvě umletá káva nám bude déle vonět, když ji nasypeme do dobře těsnící nádoby a ihned dáme do chladničky.Ráno si pak ..
INGREDIENCE: 50 g sušených hub, 300 g krupek, 2-3 stroužky česneku, 80 g sádla, lžíce másla, sul, mletý pepř, drcený kmín, majoránku. POSTUP PŘÍPRAVY: Krupky propláchneme vařící vodou, a scedíme. Česnek utřeme se solí a smícháme s mletým pepřem, přidáme polovinu sádla, majoránku a promícháme s vařenými kroupami. Sušené houby necháme nabobtnat v troše vody, uvaříme je doměkka a vmícháme do připravené směsi. Směs rozložíme do sádlem vymazaného pekáče a v rozehřáté troubě zapékáme. Před dopečením ..
INGREDIENCE: 60 g slaniny, 1 cibule, 2-3 stroužky česneku, 500 g kysaného zelí, 1 jablko, bobkový list, několik jalovčinek, sůl, 2 dl bílého vína, cukr.POSTUP PŘÍPRAVY: Na rozehřáté slanině osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, přidáme překrájené zelí, oloupané, na kostičky nakrájené jablko, koření a krátce podusíme. Zalijeme vínem, podle chuti osolíme a osladíme a dodusíme doměkka. Podáváme s opékanými klobásami nebo s teplou šunkou, jako příloha jsou vhodné opékané brambory nebo chléb ..
INGREDIENCE: 8 rajčat, sůl, česnek, tlučený pepř, 100 g másla, petrželka, strouhanka, olej.POSTUP PŘÍPRAVY: Pěkná velká rajčata čistě opláchneme a ostrým pilkovým nožem rozkrojíme na pravidelné poloviny. Pěkný kousek česneku drobounce rozsekáme a se solí utřeme na kašičku. Každou půlku rajčete lehce poprášíme pepřem, navrch dáme oříšek másla a na to trochu česnekové kašičky. Posypeme sekanou petrželkou a strouhankou. Na dno nízké ohnivzdorné misky dáme trochu oleje, půlky rajčat tam srovnáme těs ..
Počátek: Střed: Konec:18 Května 31 Května 8 Června17 Června 27 Června   ..
INGREDIENCE: 1 kg brambor, 250 g másla, 150 g strouhaného sýra, petrželovou nať, pepř, sul. POSTUP PŘÍPRAVY: Syrové brambory oloupeme,nakrájíme na plátky, omyjeme a osušíme. Zapékací mísu silně vymastíme máslem, vložíme brambory, posypeme sýrem a petrželovou natí, osolíme, opepříme a pokapeme rozpuštěným máslem. Opět dáme vrstvu brambor a pokračujeme až spotřebujeme všechny brambory a 3/4 másla. Mísu přiklopíme,dáme do trouby a pomalu pečeme. Když se brambory sesednou, přidáme zbytek másla, přik ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA