INGREDIENCE: 20 velkých a asi 10 malých smržů, 1 středně velká cibule, 2 lžíce mouky,1 l masového vývaru, 1/4 l suchého vína, sůl, pepř, hrst zeleného koření nebo petrželky, trochu smetany, 1 žloutek, 1 špetka muškátového oříšku, trochu citrónové štávy.POSTUP PŘÍPRAVY: Smrži se očistí , omyjí. 20 velkých smržů se naseká na kousky a podusí se na másle se středně velkou cibulí také nasekanou, až se šťáva téměř odpaří. Potom se přidá kousek másla, zapráší se moukou, nechá se znovu trochu podusit: p ..
INGREDIENCE: 300 g čerstvých hub, 1,5 l vody, špetka soli, 1/2 lžičky kmínu, 600 g brambor, 200 ml smetany, lžíce polohrubé mouky, 4 vejce, kopr, ocetPOSTUP PŘÍPRAVY: Čerstvé na kostky nakrájené houby dáme vařit do osolené vody. Sušené předem namočené houby dáme vařit do osolené vody. Přidáme kmín a oloupané, na kostky nakrájené brambory. Když jsou brambory skoro měkké, zalijeme je smetanou rozkvedlanou s moukou a povaříme. Potom polévku ochutíme rozsekaným koprem, doplníme vejci a za stálého mí ..
INGREDIENCE: 400-500 g hovězího masa, sůl, lžíce másla, 1 cibule, 1 mrkev, 1/2 petržele, 250 g zelí, 4 brambory, 1 bobkový list, 6 zrnek pepře, 200 g sterilované červené řepy, 3 rajčata nebo 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžíce octa, 4 stroužky česneku, petrželka, 4 lžíce kysané smetany POSTUP PŘÍPRAVY: Hovězí maso omyjeme, vložíme do studené osolené vody, uvedeme do varu a na mírném ohni vaříme doměkka. Na rozehřátém másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, vmícháme na nudličky nakrájenou m ..
INGREDIENCE: Asi 2 kg červeného a černého rybízu na 2 l šťávy, 1,2 kg krystalového cukru.POSTUP PŘÍPRAVY: Stejné množství červeného a černého rybízu umyjeme. Odstopkujeme a v smaltované nádobě zalijeme vodou tak, aby v ní byl rybíz ponořený. Potom ho vaříme, až pustí šťávu. Na hrnec připevníme šátek tak, aby nebyl napnutý a do prohlubně nalijeme uvařený rybíz. Necháme pomalu odkapávat. Šťávu slijeme, odměříme a vaříme za stálého sbírání pěny, dokud nezůstane polovina objemu. Přidáme cukr a vařím ..
INGREDIENCE: 2 kg rebarbory, 1 kg krystalového cukru, 1 citrón, trochu rumu.POSSTUP PŘÍPRAVY: Umytou a oloupanou rebarboru nakrájíme na menší kousky, které povaříme v rendlíku, dokud nezhoustnou. Přidáme cukr, citrónovou šťávu a na kostky nakrájenou citrónovou kůru. Za stálého míchání vaříme, dokud marmeláda nezhoustne. Hned ji nalijeme do sklenic, povrch přelijeme trochou rumu a uzavřeme. ..
INGREDIENCE: 4 roštěnky, sůl, ml. pepř, olej, 1 cibule, 2 lžíce hl. mouky, 1 lžíce másla, vývar (z kostky), 200g hub, 2 papriky, 3 rajčata.POSTUP PŘÍPRAVY: Roštěnky několikrát nařízneme po obvodu, jemně naklepeme, osolíme, opepříme a opečeme na oleji po obou stranách. Vyjmeme je, na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme máslo rozetřené s moukou, opět osmáhneme, zalijeme vývarem a rozmícháme. Přivedeme do varu, přidáme roštěnky a dusíme pod poklicí, až maso téměř změkne. Přidáme houby n ..
INGREDIENCE: 500g kuřecího masa bez kostí, 1 lžička kari, citrónová šťáva, sůl, ml. pepř, 1 cibule, 2 stroužky česneku, olej, 300g brokolice, 2 lžíce hrášku, 1 mrkev, 2 lžíce zmrazených kukuřičných zrn, 1 šálek smetany.POSTUP PŘÍPRAVY: Kuřecí maso nakrájíme na větší kostky. Kari promícháme s citrónovou šťávou, solí a pepřem, přidáme maso, opět promícháme a necháme v chladničce chvíli odležet. Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme česnek nakrájený na plátky, lehce osmáhneme, přidáme ..
INGREDIENCE: 8 cuketových květů s minicuketami, 1 citrón, 4 sardelová filátka, po 4 lžících kopru a bazalky, 200g čerstvého kozího sýra, 4 lžíce mléka, 1 lžička jemně sekaného česneku, sůl, pepř, 4 lžíce olivového oleje.POSTUP PŘÍPRAVY: Květy oddělíme od plodů, oboje omyjeme. 2 cuketky pokrájíme na plátky, ostatní posekáme. Z květů odstraníme pestík a tyčinky. Citróny omyjeme, ostrouháme z nich kůru a vymačkáme šťávu. Sardelky najemno posekáme. Smícháme po 3 lžících bylinek, sýra, sekaných cuket ..
INGREDIENCE: 12 lasaňových plátků, sůl, 2 lžíce oleje, 12 plátků mortadely, 400g mozzarelly, 1 sklenice klasické špagetové omáčky.POSTUP PŘÍPRAVY: Troubu rozehřejeme na 200°C. Lasaňové plátky vaříme v dostatečném množství osolené vody s olejem asi 6 min. Několikrát je přitom zamícháme, aby se neslepily. Plátky jednotlivě vyjmeme děrovanou naběračkou, osušíme a uložíme vedle sebe na průhlednou fólii. Plátky mortadely přeložíme a naskládáme na lasaně. Mozzarellu necháme okapat, nakrájíme na tenké ..
INGREDIENCE: 1,1 kg srnčí zvěřiny, 500g vepřového masa, 250g uzeného masa, 1 houska, 3-4 sardele, 3 vejce míchaná, 1 syrové vejce, sůl, zázvor, hřebíček, jalovec, 2 cibule, 100g másla, 100g slaniny, kořenová zelenina, cibulky, 2 dl červeného nebo bílého vina.POSTUP PŘÍPRAVY: Zvěřinu velmi jemně umeleme, přidáme ve vodě namočenou a vymačkanou housku, utřené sardele, vejce, osolíme, okořeníme mírně zázvorem, jalovcem a hřebíčkem. Z propracované hmoty uděláme podlouhlou šišku, uprostřed, podél i ko ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA