INGREDIENCE: 600g vepřového ořezu, 100g hřbetního sádla, 150g vepřové bránice, 4 rohlíky, 1 dl mléka nebo vývaru z hlav, 2 vejce, 1 cibule, sů1, mletý pepř, drcený kmín, majoránka, třený česnek.POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřový ořez jemně umeleme spolu s rohlíky navlhčenými v mléce nebo ve vývaru. Přidáme vejce, koření, třený česnek, jemně nakrájenou cibuli a dobře vymícháme. Masovou směs poklademe na rozprostřenou bránici, svineme do tvaru šišky, dáme na pekáček, mírně okmínujeme, podlijeme trochu vodou ..
INGREDIENCE: 800g brambor, 120g hrubé mouky, 1 vejce, 100g škvarků nebo uzeného bůčku, 2 lžíce mléka, sůl, 4 stružky česneku, 1/2 lžičky pepře, 3 hlavičky hřibů nebo jiných čerstvých hub, majoránka, tuk na smažení.POSTUP PŘÍPRAVY: Syrové brambory nastrouháme do mísy, lehce vymačkáme a slijeme přebytečnou tekutinu, přidáme vejce, mouku, sůl, mléko, lisovaný česnek, pepř, majoránku a vše promícháme. Škvarky nebo uzený bůček a hlavičky hub drobně nasekáme a vmícháme do těsta. Na pánvi rozehřejeme t ..
INGREDIENCE: 400g oloupaných brambor, sůl, 150g hrubé mouky, 150g vařeného masa,hrubá mouka na tvarování, olej na smažení.POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupané brambory zalijeme vařící vodou, osolíme a uvaříme skoro doměkka. Část vody slijeme tak aby zbytek vody sahal do poloviny výše brambor, obrácenou vařečkou uděláme do brambor několik otvorů, brambory zasypeme prosetou moukou a pod pokličkou necháme na velmi malém plaménku dovařit. Potom brambory rozšťoucháme tak, ažje těsto hladké.Z prochladlého těsta ..
INGREDIENCE: 1 květák, 300g mrkve, sůl, 6 vajec, 1 cibule, 2 lžíce másla nebo rostlinného tuku, 150g mraženého hrášku, 2 lžíce polohrubé mouky, 125 ml smetany ke šlehání, bílý pepř, 1 svazek kerblíku nebo kadeřavé petrželky, 2 lžíce sezamových semínek.POSTUP PŘÍPRAVY: Květák omyjeme a rozebereme na růžičky. Mrkev oloupeme a nakrájíme na kostičky. Do zhruba 1 litru vřící osolené vody vložíme květák a asi 15 minut vaříme. Vejce vaříme asi 10 minut natvrdo. Květák dáme na síto okapat a vývar si pon ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Jednotlivé druhy zeleniny nebo směsi (květák, mrkev, špenát, brukev) vaříme v malém množství vody docela do měkka. Poněkud prochladlou zpracujeme i se zbytkem vývaru v mixéru na jemnou kaši asi za 1 1/2 minuty. Podáváme dětem po třetím měsíci 1 malou lžičku, postupné až 2 lžíce před polední mléčnou dávkou. Můžeme málo přisladit, než si dítě zvykne na chut zeleniny. ..
INGREDIENCE: 400g makaronů nebo penne, 200g vepřové kýty, 100g anglické slaniny, 100g cibule nebo pórku, 100g celeru, 100g sýra Eidamu, 100g rajčat, 1 palice česneku, ml. nové koření, ml. pepř, bobkový list, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Těstoviny uvaříme běžným způsobem na skus. Na nudličky nakrájíme slaninu, kterou roztavíme a osmažíme na ní kousky masa ochuceného pepřem a novým kořením. Přisypeme kolečka pórku, nudle celeru a rajčat, dosolíme a přidáme bobkový list. Podusíme asi 10 min. a vlijeme na t ..
INGREDIENCE: 500g rajčat, 500g paprik, 500g cibule, 500g cukety, 2 lžíce cukru, 1 feferonka, 1 l oleje, 2 dl kečupu, 2 dl kečup ostrý, 6 lžic worcesteru, 6 lžic sojové omáčky. POSTUP PŘÍPRAVY: Vše pomeleme a dusíme asi 30 - 40 minut, dáme do sklenic a sterilujeme. ..
INGEDIENCE: Na 12 kousků: těsto 60g másla nebo rostlinného tuku, špetku soli, 150g poloh. mouky, 3-4 vejce.Na náplň: 500g švestek, 150g cukru, 6 lístků (9g) bílé želatiny, 2 kelímky (po 150g) bílého jogurtu, 1 kelímek (250g) smetany ke šlehání, 1-2lžíce citrónové šťávy.POSTUP PŘÍPRAVY: Přivedeme k varu 1 l vody, tuk a sůl. Pak najednou vsypeme mouku a na mírném ohni mícháme tak dlouho, až se vytvoří hladké těsto. To přendáme do mísy a za stálého hnětení přidáváme postupně jednotlivá vejce. Těsto ..
INGREDIENCE: 6 žitných housek, 1 l mléka, 400g mrkve, 400g pórku, 60g másla, 1 l zeleninového vývaru, sůl, čerstvě mletý černý pepř, 300g žampionů, 1 středně velká cibule, 1 svazek petrželky, strouhaná kůra z 1 citron, 2 vejce, 1 lžíce mouky, strouhaný muškátový oříšek, 1 stroužek česneku. POSTUP PŘÍPRAVY: Housky nakrájíme na malé kostičky. Svaříme mléko a zalijeme jím housky. Necháme asi 20 minut namáčet. Mezitím si připravíme zeleninovou omáčku. Opranou mrkev nakrájíme na kostky, pórek na kole ..
INGREDIENCE: 8 vajec uvařených nahniličku, asi 300ml oprané a přebytečného škrobu zbavené rýže, 2 cibule, sůl, troška mletého muškátového oříšku (nemusí být), 150g sýru na strouhání, tuk na vymazání zapékací nádoby. Na oblohu: rajská jablíčka, panenský olivový nebo slunečnicový olej, bílý pepř, sůl, kvalitní vinný nebo balzámový ocet, sekaná zelená petrželka.Na omáčku: 200g hub, 20g polohrubé mouky, 150ml sladké smetany, olivový olej nebo jiný rostlinný tuk. POSTUP PŘÍPRAVY: Drobně pokrájenou ci ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA