INGREDIENCE: 4 vepřové kotlety, 1,5 dl kysané smetany, šťáva z půlky citrónu, špetka cukru, tymián, hladká mouka, pepř, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Z kotlet odkrojíme sádlo, pokrájíme je a rozškvaříme. Kotlety po obvodu nařízneme, naklepeme, osolíme a opepříme. Poprášíme je moukou a osmažíme po obou stranách na vytaveném tuku. Přeložíme je do kastrole, přelijeme smetanou, citrónovou šťávou, přidáme cukr a špetku tymiánu. Podlijeme je malým množstvím vody a dusíme pod pokličkou doměkka. ..
INGREDIENCE: 4 pórky, 3 stroužky česneku, 3 lžíce oleje, 500 g Mých fazoli, 150 ml smetany, 150 g nivy, l masox, petrželka, sůl, pepř, sladká paprika. POSTUP PŘÍPRAVY: Fazole den předem namočíme. Doměkka je uvaříme v osolené vodě. Pórek očistíme, pokrájíme větší část na 10 cm dlouhé kousky a zbytek na kolečka. Česnek rozkrájíme a dáme na rozpálený olej, přidáme fazole, vývar z masoxu, smetanu a koření. Pórek samostatně povaříme 10 minut ve slané vodě. Do vymazaného pekáče dáme fazole smíchané ..
INGREDIENCE: 50 g oleje, l větší cibule, 2 lžíce hladké mouky, 3/4 l vývaru z bujónové kostky nebo z masa (vývar nesmí být příliš slaný), 1-2 lžíce sardelové pasty, lžička másla, pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Olej rozpálíme, vhodíme velmi jemně nakrájenou cibuli a osmahneme ji. Přidáme mouku a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme ji vývarem z kostky, rozšleháme a za stálého míchání přivedeme k varu. Vaříme za občasného promíchání pul hodiny. Před koncem varu přimícháme sardelovou pastu, dochutíme pepřem ..
INGREDIENCE: 1 šálek rýže, sůl, 4 velká rajčata, 150 g mraženého špenátu, l cibule, 80 g másla, mletý bílý pepř, půl lžičky nastrouhaného muškátového oříšku, 2 lžičky strouhanky, 2 lžičky goudy. POSTUP PŘÍPRAVY: Rýži uvaříme asi v l litru slané vody. Z každého rajčete skrojíme vršek. Rajčata opatrně vydlabeme, postavíme otvorem dolů na nějakou mřížku a necháme vykapat. Cibuli nasekáme a osmahneme na másle, přidáme špenát, podusíme a okořeníme. Rýži slijeme, promícháme se špenátem a směsí na ..
INGREDIENCE: 150 g vařených sójových bobů, 100 g máku, 150 g cukru, 2 lžíce strouhanky, 2 vejce, 1/2 prášku do pečiva, citrónová kůra, pikantní džem. Poleva: 150 g moučkového cukru, šťáva z půlky citrónu, voda podle potřeby. POSTUP PŘÍPRAVY: Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny a po částech přidáváme propasírované boby, mletý mák, citrónovou kůru a nakonec vmícháme tuhý sníh a strouhanku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto dáme do strouhankou vysypané menší dortové formy a pečeme v mírně vyhř ..
INGREDIENCE: 2 kg jahod, l kg třešní, višní nebo rybízu, 2 kg cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Jahody důkladně omyjeme a necháme okapat. Třešně nebo višně vypeckujeme a překrájíme. Rybíz vylisujeme a použijeme jenom šťávu. Velké jahody překrájíme. Vše dáme do širšího kastrole, část jahod můžeme nechat až na pozdější dobu. Ovoce i se šťávou povaříme, až začne houstnout, pak vsypeme cukr a zbytek jahod, vaříme ještě asi 15 minut a hustý vařící džem nalijeme do skleniček. Uzavřeme víčky, otočíme dnem n ..
INGREDIENCE: 1 kg vypeckovaných meruněk (nebo 1,25 kg nevypeckovaných), 750 g želírovacího cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Dobře vyzrálé meruňky omyjeme, vypeckujeme a velké plody pokrájíme. Vsypeme do širšího kastrole a zahříváme. Když se začnou vařit a uvolní se šťáva, vaříme je asi 10 minut. Pak vsypeme želírovací cukr a za stálého míchání vaříme opět 10 minut. Vařící džem nalijeme do skleniček, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme ochladit. Pak uklidíme do chladu. ..
INGREDIENCE: l kg chemicky neošetřovaných pomerančů s tlustou kůrou, 1,5 kg želírovacího cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Pomeranče opláchneme v horké vodě a tence oloupeme. Kůru nakrájíme na tenoučké proužky. Pomeranče rozpůlíme. Každou polovinu dáme do plátěného pytlíčku a silou vymačkáme do mísy. Obsah mísy, ve které je zatím jen pomerančová šťáva, doplníme na 2 l /2 litru. Dužinu v plátěném pytlíčku ponoříme do mísy, kam přidáme i tenké proužky kůry a necháme přes noc odstát. Obsah mísy přelijeme do ..
INGREDIENCE: 1,5 kg malin, 600 g cukru, l Pektogel, l lžička kyseliny citrónové, špetka Sorbanu. POSTUP PŘÍPRAVY: Maliny vsypeme do nádoby s osolenou teplou vodu, necháme chvíli máčet (aby vyplaval hmyz), pak je propláchneme studenou vodou, nasypeme do širšího kastrole a rozvaříme. Trochu prochladlých malin prolisujeme přes síto nebo v mlýnku na ovoce. Zbude nám asi l kg malinového protlaku, který opět vlijeme do kastrole, přidáme cukr, přivedeme k varu, vsypeme Pektogel, minutu povaříme, přidá ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA