INGREDINCE: 3 bílky, 210g mouč. cukru.Krém: 120g másla, 200g prosetého mouč. cukru, 1 velký žloutek, 1 lžička vanilkového pudinkového prášku, 4-5 lžic vroucí vody, 1 lžička kakaa, 1 lžička jemně mleté kávy.POSTUP PŘÍPRAVY: Bílky ušleháme a za stálého šlehání přidáváme po lžících polovinu prosetého cukru. Druhou polovinu do pevného sněhu zlehka vmícháme. Hmotu vložíme do sáčku a na vymaštěný plech stříkáme od středu v těsných kruzích dortíčky o průměru asi 7 cm. Sušíme je v troubě a po vychladnut ..
INGREDIENCE: 2 větší lilky, 4 vejce, 200g strouhaného sýra (eidam, ementál, gouda apod.), 100g másla, sůl, muškátový oříšek, mletý bílý pepř (nebo naložený celý zelený pepř, trojobal - mouka, vejce, strouhanka nebo najemno drcené kukuřičné lupínky), olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Omyté lilky příčně nakrájíme na tenká kolečka, posolíme a necháme asi 45 minut odležet, až pustí vodu a změknou. Mezitím rozpustíme v kastrůlku máslo, zaprášíme strouhaným muškátovým oříškem a bílým pepřem (nebo použijeme 2 lži ..
INGREDIENCE: 500g zhruba stejně velkých menších (omytých a osušených) brambor, přírodní suché bílé víno, 4 vejce, 4 lžíce hladké mouky, sůl, olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory oloupeme, vložíme do kastrolu, zalijeme dostatečně vínem, osolíme a uvaříme doměkka. Slijeme je (víno můžeme uschovat k dalšímu vaření na podlévání) a necháme vychladnout. Potom je nakrájíme na silnější plátky, jednotlivě namáčíme v těstíčku a smažíme dozlatova na rozpáleném oleji. Těstíčko: Ušleháme sníh ze čtyř bílků, osolí ..
INGREDIENCE: 500g eidamu, 1 větší hlávkové zelí, trojobal – hladká mouka, vejce, trochu mléka, strouhanka, olej na smažení. POSTUP PŘÍPRAVY: Větší zelné listy spaříme v osolené vodě nebo páře tak, aby byly poddajné a nelámaly se a odřízneme silnější část listu nebo ji rozklepeme. Sýr nakrájíme na tenčí obdélníky, zabalíme do zelných listů, přitiskneme nebo spíchneme párátky, obalíme v trojobalu a osmažíme v rozpáleném oleji z obou stran dozlatova. Příloha: Bramborová kaše. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Smícháme 200 g mletého hovězího a 200 g mletého vepřového s 200 g rýže. Vklepneme 4 vejce a dle chuti osolíme. Přidáme 1 lžičky citrónové kůry, strouhanku ze 6 žemlí a vše důkladně promícháme. Z těsta tvoříme kuličky o průměru asi 5 cm a vaříme je ve slané vodě téměř 1 hodinu. Hotové knedlíky na talířích roztrhneme na půlky, mírně zalijeme máslem a podáváme třeba k čerstvé zelenině nebo salátu. ..
INGREDIENCE: 3 lilky, 1 cibule, sůl, pepř, 2 lžíce oleje, 250g rýže, 50g sušených rajčat, 50g piniových oříšků, 1 lžička oregana, 1 červená paprika, 200 ml smetany, olivy.POSTUP PŘÍPRAVY: Lilky nakrájíme na plátky 1 cm silné. Osolíme je a necháme chvíli odležet. Nakrájíme cibuli na kostičky a krátce osmáhneme na 1 lžíci oleje. Přisypeme propranou rýži a přelijeme vývarem. Rajčata nakrájíme na kostičky. Přimícháme je do rýže s 30 min. dusíme. orestujeme piniové oříšky a spolu s oreganem je vmíchá ..
INGREDIENCE: 4 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce cukru, 1 lžíce vinného octa, 1/4 lžičky chilli, 1 lžička zázvoru, 1 badyán, sůl, pepř, 24 kuřecích křidélek. POSTUP PŘÍPRAVY: Sojovou omáčku, cukr, vinný ocet a koření svaříme na pánvi. Kuřecí křidélka vložíme do pekáče a potřeme horkou marinádou. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 200 °C asi 30-40 minut a během pečení potíráme marinádou. Servírujeme horké nebo studené. ..
INGREDIENCE: 1 kapr, sůl, 60 g másla, 1 citrón, 1 cibule, 30 g hladké mouky, 1/4 l kysané smetany, 1/4 l rybí polévky, 1 lžička sladké papriky. POSTUP PŘÍPRAVY: Vykuchaného kapra rozdělíme na díly, osolíme a podusíme na másle. Na rozpuštěném másle zpěníme na pánvi jemně pokrájenou cibulku a přidáme jednu lžičku sladké papriky. Přidáme mouku, mírně ji zapražíme, zalijeme vodou a rozmíchanou hustou smetanou, necháme povařit a omáčku scedíme na rybu.Hodí se k úpravě candáta a mraženého rybího filé. ..
INGREDIENCE: 1 cibule, 1 stroužek česneku, 150g žampiónů, 2 lžíce másla, sůl, pepř, 150g dlouhozrnné rýže, 200 ml suchého bílého vína, 350 ml drůbežího vývaru, 8 rajčat, 60g parmazánu, 1 snítka šalvěje.POSTUP PŘÍPRAVY: Cibuli a česnek nasekáme na malinké kousíčky. Houby nakrájíme na slabší plátky. V hrnci rozpustíme máslo, osmáhneme na něm cibuli s česnekem a přidáme houby. Smažíme, až se odpaří veškerá voda. Propranou rýži nasypeme na cibuli s houbami. Krátce osmáhneme, až rýže získá sklovitou ..
INGREDIENCE: 300g hrubé mouky, 1 pacholík (pribináček), 1 vejce, špetku soli, 5 lžic mléka, 10g droždí.POSTUP PŘÍPRAVY: Zaděláme těsto a necháme ho 2 hod. kynout. Uděláme knedlíky (plněné ovocem, marmeládou) a necháme je 15 min. kynout. Vaříme je 5-7 min. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA