INGREDINCE: Mrkev, květák, 3 brambory, brukev, malá kapusta, fazolové lusky, zelený hrášek, cibulka, celer, 2 vejce, koření, 2 lžíce sádla, slanina, strouhanka.POSTUP PŘÍPRAVY: V malém množství vody uvaříme zeleninu. V troše vody namočíme housky, pak je vymačkáme, přidáme vejce, koření podle chuti, sádlo a uvařenou nakrájenou zeleninu. Vše zamícháme a zahustíme strouhankou. Sucharovou formu vymastíme sádlem, vložíme zeleninovou hmotu, poklademe slaninou pokrájenou na nudličky a v troubě hodinu p ..
INGREDIENCE: 800 g brambor, 200 g uzeného masa, 200 g hladké mouky, 1 vejce, 1 dl mléka, česnek, majoránka, mlety pepř, sůl, sádlo nebo olej na smažení.POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupané brambory jemně nastrouháme. Do brambor při. dáme nadrobno nakrájené vařené uzené maso, prosetou mouku, vejce, horké mléko, koření a česnek utřený se solí. Těsto dobře promícháme, na rozehřátém sádle nebo oleji smažíme tenké placičky a ihned je podáváme se zelným nebo zeleninovým salátem. ..
INGREDIENCE: 500g hl. mouky, 1 vejce, 1 lžička soli, 200g nivy, 1 kostka droždí, 1 lžička cukru, 250 ml mléka, 150 ml oleje.POSTUP PŘÍPRAVY: Smícháme vlažné mléko s droždím a lžičkou cukru a zaděláme na kvásek.Mouku dáme do mísy, přidáme sůl a olej a kvásek, zaděláme na těsto a necháme 1 hodiny kynout. Po vykynutí si těsto rozdělíme na 4 díly, každý díl rozválíme na kulatou placku silnou asi 4-5 mm, tuto placku rozdělíme na 8 trojúhelníku které plníme nastrouhanou nivou. Trojúhelníky stočíme do ..
INGREDIENCE: 1 uzené šunkové koleno nebo uzenou šunku (asi 1 kg), 250 g brambor, sůl, bílý pepř, 1/8 l mléka, 1 kostku droždí, 1/2 lžičky cukru, 250 g polohrubé mouky, 1 svazek petrželky, 2 žloutky, 1 kapustu, 1 středně velkou cibuli, 2 lžíce másla nebo rostlinného tuku, 300 ml vývaru z kostky, 1 kelímek šlehačky, 1 lžíci solamylu, 2 lžíce hořčice.POSTUP PŘÍPRAVY: Maso vložíme do 2 litrů vřící vody a asi 2 hodiny vaříme (použijeme-li šunku, vaření odpadá). Uvaříme oloupané brambory. Zahřejeme ml ..
INGREDIENCE: 1 větší květák, sůl, 250 g dušené vepřové šunky, 1-2 lžíce rostlinného oleje, 1 svazek pažitky, 150 ml zakysané smetany, 75 ml mléka, rozemletý černý pepř, nastrouhaný muškátový ořech, 100 g nivy, 100 g ementálu, několik kuliček černého pepře na ozdobu.POSTUP PŘÍPRAVY: Čerstvý květák pečlivě očistíme, opláchneme pod tekoucí vodou a rozdělíme na drobné části, které povaříme v dostatečném množství osolené vody asi 12 minut – do poloměkka. Potom procedíme vodu z hrnce přes cedník, květ ..
INGREDIENCE: 450 g libového masa bez kosti, 150 g skleněných nudlí, 1,5 lžíce oleje z podzemnice olejné, 2 lžíce nasekaného česneku, 2 lžíce čerstvého (nebo sušeného) zázvoru, 6 lžic mražené zeleniny, 1 lžíce rýžového vína (nebo sherry), 150 ml kuřecího vývaru (nebo vody).Marináda: 1 lžíce rýžového vína (nebo suché sherry), 1 lžíce lehké sojové omáčky, 2 lžíce sezamového oleje, 2 lžíce kukuřičné mouky (nebo škrobové moučky).POSTUP PŘÍPRAVY: Maso nakrájíme na plátky, dáme do misky a smícháme s ma ..
INGREDIENCE: 1 balení špaget, 50 g másla, 200 g listového nebo mraženého špenátu, 1 cibule, 4 stroužky česneku, sůl, bílý pepř, 100 ml smetany, olivový olej.POSTUP PŘÍPRAVY: Špagety dáme vařit do vroucí osolené vody asi na 5 minut. Na větší pánvi mírně rozpálíme olivový olej, na kterém orestujeme cibuli, česnek, spařený rozsekaný špenát, zalijeme smetanou a svaříme asi 2 minuty. Přidáme scezené špagety, promícháme a podáváme. ..
INGREDIENCE: 6 vajec uvařených natvrdo, 3 lžíce strouhaného křenu, 1 jablko, 50g šunkového salámu, sůl, 1 bílý jogurt, petrželová nať.POSTUP PŘÍPRAVY: Vejce, křen a jablko jemně nastrouháme, salám nakrájíme nadrobno, osolíme a lehce vmícháme jogurt. Necháme chvíli uležet, potřeme silnější vrstvou plátky veky a petrželkou. ..
INGREDEINCE: 280g hl. mouky, 210g másla, 2 žloutky, 1 lžíce mouč. cukru, 2 lžíce mléka, 1/8 l bílého vína, špetka soli.POSTUP PŘÍPRAVY: Máslo se rozmělní s moukou, přidají se žloutky, cukr, víno, mléko a trochu soli a vše se dobře vypracuje. Těsto rozdělíme na dva díly a vyválíme na pláty. Jeden pomažeme jablkovými povidly a druhým se přikryje. Nožem povrch trochu posekáme dáme péci. ..
INGREDIENCE: 8 housek, 200g anglické slaniny nebo vařený uzený bůček, 4 vejce, 1 l mléka, 350g hrubé mouky, muškátový květ, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Slaninu nakrájíme na kostičky, rozpustíme ji a osmáhneme na ní na kostičky nakrájené housky. Zalijeme mlékem rozkvedlaným s vejci, solí, špetkou muškátu, přisypeme mouku, vypracujeme těsto a necháme je odpočinout. Potom na pomoučněném vále tvarujme kulaté knedlíky. Vaříme je v osolené vodě či v vývaru z uzeného masa asi 20 min. Po vyjmutí je roztrhneme ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA