Recepty na xkuchtik.cz

ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM | ROSOL Z RYBÍZOVÉ ŠŤÁVY

INGREDIENCE: 1,5 kg červeného rybízu, na l l šťávy 800 g cukru, špetka Sorbanu. POSTUP PŘÍPRAVY: Rybíz otrháme ze stopiček, propláchneme vodou, vložíme do širšího kastrole a podlijeme trochou vody. Pomalu zahříváme k varu a vaříme, až se bobulky rozvaří. Po ochlazení prolisujeme mlýnkem na ovoce nebo v odšťavovači a na l l šťávy přidáme 800 g cukru. Nejdřív vaříme bez cukru prudkým varem, aby se tekutina odpařila. Po odpaření asi třetiny šťávy přidáme teprve cukr, zmírníme oheň a vaříme. Asi ..

ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM | DŽEM Z TŘEŠNÍ A VIŠNÍ

INGREDIENCE: l kg třešní, 500 g višní (obojí vážíme již vypeckované), 750 g cukru, l balíček Pektogelu, l roztlučený hřebíček, špetka skořice a lžička rumu. POSTUP PŘÍPRAVY: Vypeckované ovoce nasypeme do širokého kastrole, stavu, kterou jsme zachytili při odstraňování pecek, přidáme k ovoci, pozvolna, za stálého míchání povaříme asi 15 minut. Pozvolna přidáváme cukr, aby nepřerušil var, Pektogel a koření. Vaříme ještě chvíli, pak zakapeme rumem, vařící džem vlijeme do skleniček, uzavřeme víčky, ..

ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE | JAHODY V RUMU

INGREDIENCE: 1/2 kg jahod, pískový cukr, rum nebo koňak. POSTUP PŘÍPRAVY: Jahody omyjeme, vykrojíme stopku a velké překrojíme. Po vrstvách je naskládáme do sklenice, každou vrstvu prosypeme cukrem a pokapeme alkoholem. Plnou sklenici zalijeme zbytkem alkoholu, uzavřeme a necháme v chladu proležet. Stejným způsobem můžeme připravovat i višně, broskve nebo švestky. ..

POMAZÁNKY | TVAROHOVÁ POMAZÁNKA S KARI KOŘENÍM

INGREDIENCE: 250 v měkkého tvarohu, l šálek zakysané smetany, kari koření, l lžička kurkumy, citrónová šťáva, sůl, plátky kiwi na ozdobení. POSTUP PŘÍPRAVY: Měkký tvaroh dobře Ušleháme se zakysanou smetanou. Vmícháme kurkumu a kari. Osolíme, ochutíme citrónovou šťávou a dobře promícháme. Podáváme ozdobené plátky kiwi. ..

TĚSTOVINY | LASAGNE S MLETÝM MASEM A RAJSKOU OMÁČKOU

INGREDIENCE: 300 g lasagní (nudlové obdélníkové placky - lze použít i nepředvařené), 2 lžíce oleje, 500 g mletého hovězího masa, l cibule, l stroužek česneku, l velký rajčatový protlak, sůl, pepř, sladká mletá paprika, l lžička sušeného oregana, 50 g mouky, 50 g másla, 400 ml mléka, 200 ml suchého bílého vína, bílý pepř, 80 g tvrdého sýra, 150 ml jogurtu. POSTUP PŘÍPRAVY: Na oleji a za stálého míchání zprudka opečeme mleté maso. Oloupeme a najemno nakrájíme cibuli, přidáme k masu a krátce spole ..

STARÉ RECEPY | RÝŽOVÁ KAŠE (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Do 1 l mléka zasype s asi 150 g rýže, osladí, osolí a nechá do husta uvařit. Též se může přidat kousek másla a rýže se dá do trouby upéci. Sype se na míse cukrem se skořicí a polije s máslem. Děti mají rády kaši posypanou strouhanými vlašskými ořechy a cukrem. ..

SALÁTY | Rajčatový salát po italsku

INGREDIENCE: 600g rajčat, 2 natvrdo uvařená vejce, cibule, 1-2 sterilované okurkyNa zálivku: šálek jogurtu, 2 lžíce smetany, 2 lžíce majolky, ocet, sůl, cukr POSTUP PŘÍPRAVY: Omytá rajčata nakrájíme na plátky, vejce a sterilovanou okurku na kolečka a cibuli jemně usekáme. Po urovnání na talířky zalijeme zálivkou připravenou rozmícháním uvedených surovin. ..

HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ | ROSTBÍF III

INGREDIENCE: 800 g hovězího ze svíčkové, sůl, mletý pepř, 8 lžic oleje, vývar z kostí, 15 g másla. POSTUP PŘÍPRAVY: Několik dnů odleželé maso osolíme, opepříme a na rozehřátém oleji za stálého polévání horkým olejem ze všech stran rychle opečeme. Potom maso dál pečeme v troubě každou stranu asi 15-20 minut za častého polévání vlastní šťávou. Měkké maso vyjmeme, do šťávy přidáme několik lžic vývaru, máslo a povaříme. Částí šťávy polijeme maso, zbytek podáváme samostatně k jednotlivým porcím. Ros ..

NÁPOJE ŠŤÁVY | MÁTOVÝ SIRUP

INGREDIENCE: 100gčerstvých listů máty, 300g medu, 0,21 vody. POSTUP PŘÍPRAVY: Nakrájené listy máty vsypeme do vařící vody, necháme 1 hodinu stát, scedíme, přimícháme med, zahřejeme na 80°C a plníme do lahví se vzduchotěsným uzávěrem. ..

BRAMBORY | LABUŽNICKÉ RACLETTE

INGREDIENCE:1 kg syrových brambor, sůl, česnek, 600g sýra Otava pepř, olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupané syrové brambory nakrájíme na 1/2 cm silné plátky, potřeme je olejem, urovnáme na plech a v troubě nebo pod grilem upečeme dočervena po obou stranách. Hotové promícháme s česnekem a se solí. Rozdělíme je na jednotlivé porce a oškrabujeme každému hostu roztavený sýr přímo na teplé bramborové topinky. Podle chuti můžeme opepřit. Podáváme k vínu, pivu, bylinným čajům apod. ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz