POSTUP PŘÍPRAVY: 1 kg drštěk, 150 g kořenové zeleniny, 30 g hladké mouky, vývar, 70 g másla, muškátový oříšek, zázvor, majoránka, petrželka, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Dobře očištěné dršťky zalijeme studenou vodou, přivedeme k varu, scedíme, zalijeme horkým vývarem, osolíme a uvaříme doměkka (nejlépe v papiňáku). Zeleninu nakrájíme na nudličky, přidáme kousek másla a podusíme doměkka v trošce vody. Měkké dršťky nakrájíme na nudličky. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji trochou vývar ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Den před vařením namočíme čočku na 1 hodinu. Uvaříme ji a necháme do druhého dne odstát. Kořenovou zeleninu nakrájíme, podusíme na tuku, přidáme čočku, rajský protlak, sůl, kůži ze slaniny. Zahustíme mlékem, ve kterém rozkvedláme trochu hl. mouky. ..
INGREDIENCE: 6 vajec, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 1 lžíce kari, 1 lžíce rajčatového protlaku, citrónová šťáva, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Cibuli a česnek jemně nakrájíme a smažíme na oleji až zesklovatí. Pak přidáme koření kari, zamícháme a smažíme ještě 2 minuty. Nakonec vmícháme lžíci protlaku, zředíme vodou, aby vznikla hustá šťáva, osolíme, kápneme citrón a povaříme asi 8 min. Do šťávy vložíme rozpůlená, natvrdo uvařená a oloupaná vejce a prohřejeme. ..
INGREDIENCE: 1 zelí, 3 lžíce rýže, 2 velké cibule, 1 lžíci ztuženého pokrmového tuku, 400 g mletého masa (vepřové a hovězí), sůl,mletý pepř, nať z cibulky nebo kopru, 2 vejce, 1 lžíci rostlinného másla na vymazání kastrolu, 300 g rajčat nebo 4 lžíce kečupu, 3 lžíce zakysané smetany, 1 lžíci hladké mouky, 1 - 2 lžíce strouhanky. POSTUP PŘÍPRAVY: Zelí očistíme a krátce (asi 2 minuty) spaříme ve vroucí vodě, necháme okapat a opatrně rozebereme na jednotlivé listy. Rýži rovněž spaříme horkou vodou a ..
INGREDIENCE: 500 g těstovin, 4 lžíce oleje, 200 g čerstvých nebo sterilovaných, žampionů, 200 g mraženého hrášku s mrkví, 1 menší pórek, 1 červená kapie, 4 stroužky česneku, 100 g nastrouhaného sýra, sůl, pepř, špetka kari, petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Uvaříme těstoviny. V hluboké pánvi na horkém oleji osmahneme jemně pokrájený česnek, zeleninu a žampiony. Orestujeme asi 10 minut. Po vydušení vody okořeníme a promícháme se scezenými těstovinami. Na talíři posypeme strouhaným sýrem a ozdobíme petr ..
INGREDIENCE: 250 g vepřového nebo uzeného masa, 80 g mrkve, 60 g petržele, 60 g celeru, 200 g červené řepy, několik chlebových kůrek, česnek, 1 dl kysané smetany, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Polovinu očištěné červené řepy drobně pokrájíme, zalijeme šálkem vody, přidáme chlebové kůrky a necháme 3-4 dny kvasit. Maso vložíme do horké osolené vody a vaříme. K téměř měkkému masu přidáme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a zbývající červenou řepu, rozetřený česnek a vaříme až maso a zelenina změknou. ..
INGREDIENCE: Těsto – 1 kg hl. mouky, 1 lžička kmínu, 2 lžičky soli, 6 zrnek fenyklu, 3 lžičky 8 % octa, 4 dl vlažné vody.Kvásek – 80g kvasnic, 2 dl vlažné vody, 1 lžička cukru, hrst hl. mouky.POSTUP PŘÍPRAVY: Vypracujeme těsto z výše uvedených přísad, přidáme vykynutý kvásek a zpracujeme dohromady v polotuhé těsto (nesmí být řídké). Necháme kynout asi 3 hodiny. Pak vytvarujeme bochník nebo veku a asi 10 - 15 min. necháme kynout. Pečeme napřed 10 min. v troubě předehřáté na 200°C, potom ztlumíme ..
INGREDIENCE: 1 kg rajčat, 1 stroužek česneku, 100g cibule, 1 svazek polévkové zeleniny, 2 lžíce oleje, sůl, pepř, muškátový oříšek, 60g másla, 50g hl. mouky, 75 ml mléka, 220g strouhaného eidamu, 50g strouhané goudy, 15 plátků slaniny, 400g vařené šunky (kostky), 200g malých rajčat.POSTUP PŘÍPRAVY: Rajčata umyjeme a nakrájíme na kostky. Česnek a cibulku posekáme. Zeleninu nadrobno pokrájíme. Česnek a cibulku osmahneme na oleji, vmícháme rajčata s polévkovou zeleninou a společně dusíme, dokud nev ..
INGREDIENCE: 300g hl. mouky, 60g sádla, 2 vejce, 1 lžička soli, trochu cukru na kvásek, 20g droždí, mléko podle potřeby.POSTUP PŘÍPRAVY: Vykynutým kváskem zaděláme těsto a necháme kynout. V menším kastrolu necháme vařit vodu. Z těsta vyvalujeme válečky, děláme z nich preclíky a vždy po 3 kusech je házíme do vařící vody. Hned jak vyplavou je vytáhneme, skládáme na vymazaný plech, sypeme mákem, solí, kmínem a pečeme. ..
INGREDIENCE: 6 housek, 6 velkých brambor, 1 vejce, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory nastrouháme najemno, chvilku necháme stát, pak do nich vmícháme housky nakrájené na kostičky, vejce a osolíme. Zamícháme a rukou tvoříme koule, vaříme v osolené vodě asi 20 min. Uvařené vidličkou roztrhneme, aby vyšla pára. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA