INGREDIENCE: 750g uzeného, těsto: 300g hrubé mouky, 20g másla, 2 žloutky, 20g droždí, mléko, sůl, 1 vejce.POSTUP PŘÍPRAVY: Uzené uvaříme, vykostíme a necháme vychladnout. Z hrubé mou, másla, droždí a mléka uděláme hladké těsto, které dáme vykynout. Vyválíme z něho tlustý plát, do kterého studené maso dobře zavineme. Položíme je na vymaštěný plech, necháme chvíli stát, potřeme je vejcem a vložíme do předem vyhřáté trouby. ..
INGREDIECE: Máslové těsto, 1 žloutek. POSTUP PŘÍPRAVY: Upravíme máslové lístkové těsto. Vyválíme je na sílu půl prstu a tvořítky z něho vykrajujeme různé tvary, husičky, srdíčka, hvězdičky a podobně. Koláčový plech potřeme studenou vodou, položíme na něj vytvořené tvary, potřeme rozšlehaným žloutkem rozmíchaným s trochou studené vody a pečeme prudčeji asi 15 až 20 minut. Upečené paštičky urovnáme úhledně kolem pečeného hřbetu na horkou mísu. Vhodnou přílohou k jelenímu masu jsou i noky: 30 g más ..
INGREDIECE: 800 g cibule, 6 vajec, 150 g másla, 150 g rajčat, 100 g zelených paprikových lusků, podle chuti sůl, špetka mletého pepře, 1 lžička ml. sl.papriky, 1 lžíce hl. mouky, 3 dl mléka, 100 g sýra Syrene.POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné papriky a cibuli nakrájíme na nudličky a na másle smažíme do měkka. Pak přidáme nakrájená rajčata a zaprášíme moukou, paprikou, opepříme, osolíme a dáme péci do předehřáté trouby. Pak zalijeme rozšlehanými vejci v mléce, znovu zapečeme a před dohotovením posypeme s ..
INGREDIENCE: 400g telecí kýty, 100g mletého telecího nebo hovězího masa, 100g vařeného uzeného hovězího jazyku, 2 vejce, 1 cibule, po 1 lžičce pokrájené kapie, mrkve, celeru, petržele, po 1 lžíci nasekané celerové natě a máty, 2 lžíce rostlinného másla, sůl, 1,5 kg brambor, 100 ml smetany, 1 lžíce nastrouhaného sýra, 1 žloutek.POSTUP PŘÍPRAVY: telecí kýtu opláchneme a nakrájíme na plátky silné assi1 cm. Každý z obou stran naklepeme a posolíme. Mezitím si dáme uvařit 1 vejce natvrdo. Hovězí jazyk ..
INGREDIENCE: Uvařené nebo sterilované fazole, cibule, pokrájený česnek, uzenina, lečo nebo paprikové lusky a rajčata.POSTUP PŘÍPRAVY: Na tuku zpěníme cibuli, přidáme nakrájený česnek, uzeninu a chvíli vše opečeme. Pak vmícháme lečo a fazole, podusíme a teplé podáváme s chlebem. ..
INGREDIENCE: Kvásek – 10 lžic mléka, 2 lžíce cukru krystal, 40g droždí, špetku soli a trochu hl. mouky. Dále 250g tuku Hera nebo Smetol, 400g hl. mouky, 1 žloutek.POSTUP PŘÍPRAVY: Necháme vykynout kvásek, k němu přidáme ostatní ingredience a vypracujeme těsto které necháme hodinu odpočinout v chladničce. Pak rozdělíme na 6 dílů a každý díl do kulata rozválíme. Střed kruhu potřeme rozšlehaným bílkem, rozdělíme na 8 trojúhelníčků. Na každý kousek dáme náplň z postrouhaných jablk (povidel, tvarohu, ..
INGREDIENCE: 500g poloh. mouky, mléko, sůl, tuk na plech.POSTUP PŘÍPRAVY: Do mouky se špetkou soli postupně přiléváme mléko a dobře vypracujeme těsto až se na těstu začnou tvořit puchýře. Pak lehce rozválíme, přeneseme na vymazaný plech, povrch posolíme a v předehřáté troubě upečeme. Nakrájené podáváme k polévkám nebo drobíme do mléka či kávy. ..
INGREDIENCE: 1 tetřev, sůl, špetka pepře, 100g slaniny, 2 sklenky vína, 100g másla, hovězí polévka, 2 lžíce mouky. POSTUP PŘÍPRAVY: Tetřeva necháme odležet v peří, pak ho oškubeme, vykucháme, očistíme, osolíme, opepříme, prošpikujeme, dáme do pekáče a polijeme vínem. Takto ho necháme celou noc. Ráno jej vyjmeme a dáme péci na máslo, poléváme ho vínem, v němž byl naložen, a hovězí polévkou. Když je tetřev měkký, vyndáme ho, šťávu zahustíme moukou, nalijeme zpět na tetřeva a podáváme. ..
INGREDIENCE: 1 tetřívek, 250g slaniny, 250g šunky, 5 sardelek, 5 šalotek, citrónová kůra, muškátový oříšek, kořeni, 50g žampiónů, 100g másla, 1 l hovězího vývaru, 1 lžíce hladké mouky, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Z vykuchaného tetřívka odřízneme prsíčka, nakrájíme je a promísíme se slaninou, šunkou, sardelkami, šalotkami, kůrou nastrouhanou z jednoho citrónu, muškátovým oříškem a trochou kořeni, osolíme. Přidáme žampióny a tetřívka touto směsí nadijeme, zašijeme, obalíme plátky slaniny a dáme péci na ..
INGREDIENCE: 1 zaječí předek, 1 zaječí játra, 200 g slaniny, 1 cibule, 1 vejce, 1 žemle, strouhanka, paštikové koření, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Na polovině slaniny zpěníme cibuli, potom na ní podusíme pokrájené maso. Pokud možno nepodléváme. Měkké maso vykostíme a umeleme se syrovými játry a s namočenou a vymačkanou žemlí. Do směsi přidáme slaninu s cibulí, na které se maso dusilo vejce, koření a sůl a podle potřeby zahustíme prosetou strouhankou. Směs nemusí být hustí Zbylou slaninu nakrájíme na ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA