INGREDIENCE: 15 vajec, 75 g tuku, 100 g cibule, 100 g kečupu, sůl, zelená petrželová nať. Drobně krájenou cibulku do růžova osmažíme na celé dávce tuku, pak zalijeme rozšlehanými vejci se solí a pomalu mícháme až se začnou srážet. Hotová vejce vyklopíme na talíř, ve středu utvoříme důlek, do něhož vlijeme horký kečup. Každou porci posypeme drobně sekanou zelenou petrželkou. ..
INGREDIENCE: 500 g kysaného zelí, l velká cibule, 2 dl bílého vína tzv. suchého, l velké jablko, 2 lžíce husího sádla (může být i vepřové), 250 g libového uzeného bůčku, 4 vepřové řízky, 4 nožičky klobásy (nejlépe paprikové), sklenka třešňovice, 1/2 l vývaru z masa nebo z bujónové kostky, l lžička jalovčinek, 4 nožičky jemného párku. POSTUP PŘÍPRAVY: Na rozehřátém sádle osmahneme po obou stranách naklepané a osolené vepřové řízky a dáme je na teplo. Do zbylého horkého sádla vhodíme nadrobno na ..
INGREDIENCE: 2 skleníkové okurky, 2 svazky červených ředkviček, 5 mladých cibulek i se zelenou natí, l lžíce nastrouhaného křenu nebo Křenexu, 1/2 lžičky soli, 0,2 l zakysané smetany nebo bílého jogurtu. POSTUP PŘÍPRAVY: Zeleninu dobře omyjeme a osušíme. Okurky i se zelenou slupkou (u skleníkových, okurek je velmi jemná) nakrájíme na tenké plátky. Ředkvičky nakrájíme na nudličky a cibuli na silnější kolečka. Zeleninu osolíme, promícháme a zalijeme smetanu, v níž jsme rozmíchali nastrouhaný křen ..
INGREDIENCE: 1 balíček zmrazených drůbežích drůbků, 1 mrkev, 1 petržel, 1 brambor, 2 lžíce másla, 2 lžíce mouky, sůl, několik žampiónů, 1 žloutek, 1 malá cibulka, petrželka, 1,5 l vody. POSTUP PŘÍPRAVY: Drůbky očistíme a uvaříme v tlakovém hrnci společně s cibulkou, mrkví, petrželí a bramborem. Po půlhodině varu sejmeme z ohně, otevřeme a procedíme. Mrkev, petržel a brambor prolisujeme do vývaru, maso obereme z kostí a nakrájíme nadrobno, játra, žaludek a srdíčko nakrájíme na proužky, přidáme d ..
INGREDIENCE: 200 g pečeného bůčku nebo jiný zbytek pečeného vepřového masa, sůl, pepř, 2 stroužky česneku, 1/2 lžičky papriky, 1 lžíce hořčice, l zelená paprika, 1 cibulka, 3 lžíce sádla. POSTUP PŘÍPRAVY: Zbytky pečeného vepřového masa umeleme na strojku, osolíme, opepříme, vmícháme změklé sádlo, utřený česnek, jemně pokrájenou papriku a cibulku a dochutíme paprikou a hořčicí. Znovu dobře promícháme, vložíme do chladničky ztuhnout a pak mažeme na tmavý chléb nebo bagetu. Ozdobíme kyselou okur ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 6 žloutků se utře se 70 g cukru, k tomu se přimíchá z 6 bílků sníh zároveň ze 70 g mouky; z těsta se upekou 3 omelety. Asi 6 velkých jablek se oloupe, nakrájí a dá s vínem a cukrem dusit. Měkká se prolisují sítem. Utřou se 2 žloutky s 70 g cukru, pak se přidá ze 2 bílků sníh, zároveň s 100 g loupaných mletých mandlí, citronová kůra a s tím se jablka smíchají. Dortová forma se vymaže máslem, vysype houskou, na dno se dá jedna omeleta, pomaž ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěná a vykuchaná slepice se rozpůlí, dá vařit do vlažné osolené vody s polévkovou zeleninou. Mladá je uvařená za 2 hodiny, stará, odleželá, potřebuje 3-4 hodiny. Potřebné množství polévky se pak zasmaží světlou jíškou, přidá se sekaná zelená petrželka a slepice rozkrájená na menší kousky se vloží do omáčky. Rýže se udusí, podleje polévkou ze slepice. Nudle se udělají vetší než do polévky. Uvaří se ve slané vodě, posypou strouhanou houskou a omastí. Maso se dá na mísu, o ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Uvaří se 1 kg bramborů, za horka se postrouhají nebo umelou na masovém strojku a rozmíchají se se 125 g krupice. Do vychladlého těsta se přidají 2 vejce, 2 lžíce másla, trochu soli a mouky dle potřeby. Dobře se vše zpracuje, utvoří prostředně veliké knedlíky a vaří se ½ hodiny ve slané vodě, sypou smaženou houskou, omastí máslem a podávají s rozvařenými povidly. Mohou se dělat též ze zbylých vařených bramborů od předešlého dne, ale z teplých jsou chutnější. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Svíčková se zbaví loje, kostí a blanek, nasolí se, protáhne slaninou, posype rozkrájenou cibulí, podleje rozpuštěným máslem a nechá v chladnu 3 dny odležet. Poté se rozškvaří na pekáči na kostky nakrájená slanina, přidá se případně kousek sádla, aby bylo dosti tuku, v němž se dožluta osmaží krájená cibule a kořenová zelenina. Přidá se několik pepřů, bobkový list a nové koření, svíčková se na to vloží, obalí v omastku a peče v uzavřeném pekáči za potřebného po ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Větší krupice nechá se na másle za stálého míchání do růžova upražit. Poté se zaleje polévkou z kostí nebo zeleniny a vaří se ½ hodiny. Uvařená zakvedlá se žloutkem, rozmíchaným v mléce nebo smetaně. Mohou se do ní přidat vařené na nudličky nakájené drůbky z kuřat nebo zbytky masa. Též drobně pokrájená mrkev, vařená v polévce, zlepší chuť i barvu. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA