INGREDIENCE: 1 menší hlávka zelí, 200 g sterilovaných kapií, 50 g sušených černých hub, 100 g sójových klíčků, 2 lžíce oleje, 2 lžíce octa, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Černé houby naložíme přes noc do vody. Zelí omyjeme, odstraníme košťál a nakrájíme na proužky. Vaříme asi 5-6 minut v páře nebo v mikrovlnné troubě. Necháme vychladnout. Houby a kapie nakrájíme na proužky a smícháme se zelím. Přidáme sójové klíčky, z octa a oleje připravíme dresink a vše dobře promícháme. Podáváme studené. ..
INGREDIENCE: 150 g filé, sůl, citrónová šťáva, 5 g mouky, 1 /4 vejce, 50 g mléka, 10 g strouhanky, 10g másla, plátek citrónu, petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Filé osolíme, pokapeme citrónovou šťávou, podlijeme vodou a dusíme. Měkké jemně umeleme a dáme do prochladlého bešamelu, do kterého jsme přidali žloutek, jemně sekanou petrželku a z bílku tuhý sníh. Vše dobře promísíme a můžeme nastavit podle potřeby strouhankou. Hmotu dáme do vymazané a strouhankou vysypané formy a v troubě zapečeme. ..
INGREDIENCE: 3 lilky, 50 g slaniny, 60 g másla, 70 g cibule, sůl, mletý pepř, houbová nádivka, strouhanka a trochu másla na pokapání. POSTUP PŘÍPRAVY: Omyté, neoloupané lilky podélně rozkrojíme, stopky vykrojíme, dužinu trochu nožem nakrojíme, aby rychleji změkla, pak je vložíme do kastrolu vymaštěného máslem a v troubě asi 10 minut pečeme. Pak dužinu z vychladlých lilků lžičkou vydlabeme natolik, aby na slupce zůstala jen asi 3/4 cm tlustá vrstva dužiny. Vydlabanou dužinu nadrobno rozsekáme, n ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 2 bílky ušleháme v tuhý sníh, do něho zlehka vmícháme oba žloutky a 1 kávovou lžičku mouky. Na malou pánev dáme rozehřát 30g másla, vlijeme na těsto a dáme na 5 minut do trouby. Omeletu neobracíme, ale potřeme navrchu zavařeninou, přeložíme vpůli a posypeme vanilkovým cukrem. Je to rychlý a velmi chutný moučník. ..
INGREDIENCE: 400 g drůbežích jater, 100 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), sůl, špetka pepře, 40 g másla, 40 g hladké mouky, 2 žloutky, 2 lžíce smetany nebo mléka, 1/2 citrónu, 30 g strouhaného sýra, 40g másla na pokropení a vymazáni misek. POSTUP PŘIPRAVY: Játra uvaříme s kořenovou zeleninou ve slané vodě do měkka. Pak je scedíme a vše umeleme na strojku. Z másla a mouky umícháme světlou jišku, kterou podle potřeby zředíme vývarem z jater e povaříme v hustou omáčku Tu dochutíme solí ..
INGREDIENCE: 100 g kořeněného šunkového kolena, 1 kelímek bílé šlehačky, podle chuti strouhaný křen, cukr, sůl, zelená petrželka, zelenina na ozdobu, půl veky na tousty. POSTUP PŘÍPRAVY: Do ušlehané šlehačky přidáme křen i ostatní přísady. Směs rozdělíme na 8 tenkých plátků kolena a utvoříme rolky. Zbytkem křenové šlehačky pokrm ozdobíme, posypeme jej sekanou petrželkou a obložíme zeleninou, kterou máme právě k dispozici. Podáváme s nasucho opečenými plátky veky. ..
INGREDIENCE: 400 g libového vepřového masa, 4 lžíce kečupu, 400 g brambor, 4 lžičky medu, 4 dl bílého vína, špetka tymiánu, 5 zrnek nového kořeni, 1 stroužek česneku, 5 malých cibulek, vývar, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Velkou cibuli oloupeme, nakrájíme na plátky a dáme do kastrole k očištěnému vepřovému masu. Zalijeme marinádou z vína, kečupu, medu a rozdrceného česneku, kterou jsme osolili, ochutili tymiánem a okořenili novým kořením. Necháme 20-25 hodin marinovat. Potom dáme maso do remosky, pře ..
INGREDIENCE: 500 g žampionů, 40 g másla, 2 lžíce čerstvě nasekané zelené petrželky, 2 lžičky oregana, 2 lžíce čerstvě nasekaných bylinek v množství podle chuti, l rozetřený stroužek česneku, sul, pepř, 2 lžíce strouhanky, olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Žampiony otřeme vlhkou utěrkou. Nožičky jemně nasekáme a krátce podusíme na másle. Potom přidáme bylinky a česnek a okořeníme. Pánev sejmeme z plotny a přimícháme tolik strouhanky, aby vznikla nepříliš hustá hmota. Nákypovou formu vymastíme olejem, hla ..
INGREDIENCE: 3 hrnky rýže, 100 g másla, 1 cibule, 4,5 hrnku hovězího vývaru. POSTUP PŘÍPRAVY: Rýži dáme do kotlíku nebo litinového kastrolu s máslem a strouhanou cibulí, opečeme, až začne hnědnout zalijeme vývarem a 20 minut dusíme. Do pilafu můžeme před přidáním rýže na másle opéct kousky skopového masa nebo papriky, cibule, mrkve, mandle, přidat rajčata nebo si i zaimprovizovat. ..
INGREDIENCE: 400 g hub, l cibule, zbytky vepřové pečené, 50 g sádla, 40 % slaniny, kmín, pepř, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné houby podusíme v osolené vodě. Scedíme je, nakrájíme na větší plátky, přidáme na sádle osmaženou cibulku. Osolíme, okmínujeme a opepříme. V pekáčku z varného skla rozškvaříme slaninu, urovnáme na ni připravené houby a povrch posypeme kostičkami pokrájené vepřové pečené. Zapečeme a podáváme s vařenými brambory. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA