Recepty na xkuchtik.cz

HOVĚZÍ ROŠTĚNKY | ROŠTĚNKY PO MEDJIMURSKU.

INGREDIENCE: 4 větší roštěnky, 4 lžíce oleje; 1 stroužek česneku, 3 cibule, 1 lžička mouky, 3 rajčata, 50 g slaniny, 400 g brambor, 1 lžíce sekané petrželky, špetka sl. mleté papriky, mletý pepř, sůl, vývar.POSTUP PŘÍPRAVY: Roštěnky lehce naklepeme, osolíme, opepříme, obalíme v mouce, opečeme z obou stran na polovině množství oleje a podusíme. Cibuli nakrájíme nadrobno, osmahneme na zbylém oleji, přidáme nasekaný česnek á petrželku, přilijeme trochu hovězího vývaru a podusíme. Nahoru na tento zá ..

VEPŘOVÉ KÝTA | VEPŘOVÉ PLÁTKY SE ŠUNKOU A VEJCEM.

INGREDIENCE: 4 libové vepřové plátky (z kýty), 2 lžíce oleje, sůl, 2 rajčata, 600g šunky, 1 vejce, citrónová šťáva.POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřové plátky po obvodu několikrát nařízneme, naklepeme, osolíme, lehce opečeme na teflonové pánvi, mírně potřeme olejem, podlijeme trochou vody a dusíme. Rajčata ponoříme na 10 vteřin do vařící vody, potom do studené vody, oloupeme, rozkrojíme, odstraníme semena a nakrájíme na kousky. Přidáme je k poloměkkému masu a dusíme, až maso změkne. Mezitím na lžíci oleje p ..

SALÁTY | SALÁT Z ČERSTVÉHO ZELÍ (Jugoslávie).

INGREDIECE: 400g bílého hlávkového zelí, 400g červeného hlávkového zelí, 120g oleje, 100g cibule, petrželová nať, špetka mletého pepře, podle chuti sůl, lžíce octa.POSTUP PŘÍPRAVY: Každý druh připravujeme v samostatné porcelánové míse. Oba druhy hlávkového zelí nakrájíme na jemné nudličky, přiklopíme a necháme stát, aby pustilo vodu. Pak v každé míse přiměřeně opepříme, přidáme olej, ocet a jemně u cibuli. Každý druh dobře promícháme a na porci polovinu červeného a polovinu bílého zelí. Zdobíme ..

BRAMBORY | SMAŽENÉ BRAMBOROVÉ NOKY.

INGREDIECE: 800g brambor, 200g hrubé mouky, podle chuti sůl, 2 vejce, 200g oleje.POSTUP PŘÍPRAVY: Den předem uvaříme brambory ve slupce a oloupeme. V den přípravy brambory nastrouháme, přidáme sůl, vejce a prosetou mouku a spojíme v tužší těsto, které vyválíme na silnější válečky, které rozkrájíme na kousky. Z každého kousku utvoříme noček, který smažíme po obou stranách v rozpáleném oleji. Usmažené nočky podáváme jako přílohu k pečeným nebo dušeným masům nebo dušené zelenině. ..

OMÁČKY | SMETANOVÁ OMÁČKA STUDENÁ.

INGREDIENCE: 1 l smetany, 3 žloutky, 2 lžíce másla, lžíce olivového oleje, 1 lžička octa, 1 citrón, špetka soli a mletého pepře, 2 lžíce ušlehané šlehačky.POSTUP PŘÍPRAVY: V kotlíku umícháme máslo se žloutky do pěny, osolíme, kotlík postavíme do vodní lázně a za stálého šlehání přidáváme smetanu a šleháme do zhoustnutí. Omáčku necháme prochladnout, zašleháme do ní po kapkách olej, převařený studený ocet, šťávu z citrónu a mletý pepř. Před podáváním zamícháme do omáčky ještě ušlehanou šlehačku. O ..

OMÁČKY | CUKETOVÁ OMÁČKA.

INGREDIENCE: 1 cibule, 2 stroužky česneku, 500g malé cukety, 4 lžíce oleje, 1 balíček smažené směsi osmi bylinek, 125ml šlehačky, sůl, pepř, 1 sloupnuté rajče.POSTUP PŘÍPAVY: Cibuli a česnek jemně nakrájíme. Cuketu omyjeme, osušíme a nakrájíme na proužky. Všechny přísady asi 3 minuty podusíme, přidáme mražené bylinky a asi 1 minutu dusíme. Vmícháme šlehačku, ochutíme solí a pepřem a přidáme rajče nakrájené na kostičky. Krátce zahřejeme. ..

SPECIALITY ZVĚŘINA | ZAJEČÍ JACHNIJA (Bulharsko).

INGREDIENCE: 750 g zaječího masa, 250 g bílých fazolí, 5 zelených paprik, 2 cibule, 1 stroužek česneku, 1 lžíce hladké mouky, 60 g slaniny, zelená petrželka, mletý pepř a sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Fazole namočíme přes noc ve studené vodě a v téže vodě je uvaříme druhý den doměkka. Papriky opečeme v troubě, oloupeme, zbavíme semen a nakrájíme na proužky. Zaječí maso nakrájíme na větší kousky, osmažíme společně s jemně nakrájenou cibulí a česnekem na slanině nakrájené na kostičky, zasypeme moukou, zasm ..

RÝŽE | ZELENINOVÉ RIZOTO.

INGREDIECE: 100 g másla, 4 lžíce zeleného hrášku, 2 mrkve, 2 petržele, kousek celeru, 2 cibule, 4 lžíce kečupu, 320 g rýže, špetka mletého pepře a špetka mleté papriky, sůl, 40 g tvrdého sýra na strouhání.POSTUP PŘÍPRAVY: Kořenovou zeleninu očistíme, opereme, nakrájíme na malé kostičky, podlijeme vodou tak, aby zelenina nebyla úplně potopená, osolíme a dusíme pod pokličkou do měkka. Na másle osmažíme jemně nakrájenou cibulku, přidáme papriku, pepř, vypranou odkapanou rýži, orestujeme a zalijeme ..

PŘÍLOHY | SÝROVÉ LÍVANCE (Srbsko).

INGREDIECE: 1/2 l mléka, sůl, 2 vejce, 200g vařených nastrouhaných brambor, 50g strouhaného tvrdého sýra, 200g hrubé mouky, 100g oleje.POSTUP PŘÍPRAVY: V mléce rozšleháme vejce, osolíme, přidáme nastrouhané brambory, strouhaný sýr, hrubou mouku, promícháme a vznikne nám husté těsto, které pečeme ve vymaštěném lívanečníku (silnější lívance) po obou stranách. Lívanečky podáváme jako přílohu k zelenině a k masu. ..

DRŮBEŽ KUŘE | PLNĚNÉ KUŘECÍ ŘÍZKY.

INGREDIENCE: 4 kuřecí řízky, sůl, ml. pepř, 100g nivy, 20g másla, 100g šunkového salámu, olej.Těstíčko: 160g hl. mouky, 2 vejce, sůl, 3 lžíce bílého vína, 1 lžíce vody, 1 lžíce oleje.POSTUP PŘÍPRAVY: Kuřecí řízky rozřízneme na tenké plátky a opatrně rozklepeme do šířky. Osolíme je, poklademe kolečky salámu a válečky připravenými z nastrouhané nivy promíchané s máslem. Řízky přeložíme v půli, okraje masa sklepneme paličkou a upevníme jehlami na závitky nebo párátky. Řízky postupně namáčíme ve stř ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz