INGREDIENCE: 700 g vepřové pečeně, 2 stroužky česneku, sůl, mletý pepř, špetka mletého fenyklu, 2 lžíce oleje, 40g másla, 30g cibule, 0,5 1 mléka, 1 lžíce sekané petrželky, 100 g dušených žampiónů POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřovou pečeni osolíme, opepříme, potřeme rozetřeným česnekem, okořeníme mletým fenyklem a necháme alespoň 2 hodiny v chladu odležet. Pak maso opečeme na oleji a másle po všech stranách, přidáme nakrájenou cibuli, osmahneme, zalijeme mlékem a za občasného polévání dusíme doměkka. Měk ..
INGREDIENCE: 300 g bílých fazolí, krupicový cukr, sůl, mletý pepř, estragonový ocet, 1 cibule. POSTUP PŘÍPRAVY: Přebrané, propláchnuté fazole zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Po 3 hodinách je uvaříme ve vodě, v níž byly namočené. Nesmí se rozvařit. Cibuli nakrájíme na tenká kolečka a spaříme vařící vodou. Fazole promícháme s cibulí, přilijeme trochu vývaru z fazolí, v němž jsme rozmíchali cukr, sůl, pepř a ocet, a lehce promícháme. Salát necháme chvíli odležet. ..
INGREDIENCE: 1 kuře, 5 stroužků česneku, sůl, šálek mléka, 400 g kajmaku (v Jugoslávii se kajmak prodává na trhu, u nás si ho můžeme připravit z osoleného škraloupu svařeného a vychlazeného plnotučného mléka). POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné a vyprané kuře dáme vařit do slané vody a vaříme skoro do měkka. Pak je vyjmeme, necháme vychladnout a rozdělíme na porce. V kastrole rozehřejeme kajmak, přidáme mléko a česnek utřený s trochou soli. Porce kuřete vložíme do horké směsi a pomalu dusíme do měkka. ..
INGREDIECE: 240g rýže, lžíce másla do rýže, 1 cibule, špetka soli, 3 dl vody. Vložka do rýže - 100g párků, 40g zeleného hrášku, 1 hlávkový salát, 1 kapie, lžíce másla. POSTUP PŘÍPRAVY: Na rozpuštěném másle podusíme jemně krájenou cibuli, přidáme vypranou rýži a zalijeme vodou (1 díl + 1 1/2 dílu vody). Zavaříme, osolíme a necháme v troubě asi dvacet minut dusit. Na másle podusíme na kolečka nakrájený párek, čerstvý hrášek, hlávkový salát nakrájený na nudličky a na malé čtverečky nakrájenou červ ..
INGREDIENCE: 3 dl bešamelové omáčky, lžíce nastrouhaného ementálu, 1 žloutek, 2 dl smetany, lžička másla, muškátový oříšek, mletý pepř a sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Do kastrolu dáme poloviční dávku smetany, nastrouhaný ementálský sýr a na plotně rozpustíme. Přidáme bešamelovou omáčku, přisolíme, okořeníme, krátce povaříme a odstavíme. Ve zbývající smetaně rozšleháme žloutek a zašleháme do nepříliš horké omáčky, zjemníme máslem a podáváme. Omáčka je vhodná k rybám. Použijeme-li ji na zapékání zelenin ne ..
INGREDIENCE: 300g libového mletého masa (jehněčí nebo hovězí), 300g vepřového mletého masa, 1 cibule, 2 stroužky česneku, svazek petrželky, lžička hořčice, lžička soli, lžička ml. pepře. Jogurtová omáčka: 2 stroužky česneku, 500g bílého jogurtu, 4 lžíce rozpuštěného másla, 2 lžíce jemně nasekaného kopru. POSTUP PŘÍPAVY: Oba druhy mletého masa smícháme , cibuli jemně nakrájíme, česnek prolisujeme, petrželku jemně nasekáme. Všechny přísady s hořčicí, solí a pepřem dáme do masa a prohněteme. Mokrý ..
INGREDIENCE: 8 plátků bílé veky, 2 vejce, sůl, tuk na smažení. Nádivka: 80g strouhaného sýra, 50g ostrého salámu, sardelová pasta, 1 vejce, ml. paprika, česnek. POSTUP PŘÍPRAVY: 4 plátky veky potřeme nádivkou, přiklopíme zbývajícími plátky a dobře je přitiskneme. Namočíme je po obou stranách do dvou vajec rozšlehaných se solí a usmažíme po obou stranách na tuku. Podáváme se zeleninou. Příprava nádivky: Sýr promícháme s drobně nakrájeným salámem, sardelovou pastou a vejcem, okořeníme paprikou a ..
INGREDIECE: 500 g hladké mouky, podle chuti sůl, 6 vajec, 1 dl vody, 60 g másla.POSTUP PŘÍPRAVY: Do mísy prosijeme mouku, sůl, přidáme vejce a vodu a vypracujeme v těsto, až se tvoří vzduchové bubliny. Těsto položíme na prkénko a nožem odkrajujeme malé nočky, které vhazujeme do vaříce vody. (Prkénko držíme v levé ruce.) Noky vaříme tak dlouho, až vyplavou na povrch, pak je rybí lžící nebo sítkem vybíráme, propláchneme studenou vodou, aby se neslepily a vodu z nich necháme odkapat. Hotové noky vl ..
INGREDIENCE: 600 g zaječího zadku, 100 g vepřového sádla, 400 g červeného zelí 2 lžíce cukru, 4 hřebíčky, 4 menší jablka, 3 lžíce octa, 2 lžičky másla, 150g slaniny. POSTUP PŘÍPRAVY: Ve větším hliněném kastrole rozpustíme sádlo, vložíme jemně nakrájené červené zelí, osolíme, okořeníme hřebíčkem, ocukrujeme, podlijeme vodou a dusíme. Zaječí zadek vcelku se hřbetem odblaníme, nohy v kloubech nařízneme, protáhneme slaninou a na másle v troubě doměkka upečeme. Jablka oloupeme, rozpůlíme, zbavím ..
INGREDIECE: 1 kg lilku, 1 lžíce hladké mouky, 100g sýra na strouhání, 2 žloutky, 120 g oleje. Těstíčko na smažení - 2 vejce, hladké mouky, špetka soli, 100 g sýra na strouhání, 6 lžic mléka, 3 lžíce hl. mouky, špetka soli. POSTUP PŘÍPRAVY: Lilky opereme i se slupkou nakrájíme na plátky silné asi jeden centimetr, osolíme a necháme uležet. Z vajec, mléka mouky připravíme těstíčko, osolme, pak plátky lilku osušíme, obalíme v hladké mouce a v rozpáleném oleji po obou ranách osmažíme. Nastrouhaný sý ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA