INGREDIENCE: 500g poloh. mouky, 300g škvarků, 1 vejce, si 2 dl mléka. 13g droždí, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Nahrubo pokrájené škvarky, prosetou mouku (část ponecháme stranou na posypání), vejce, droždí rozmíchané ve vlažném mléce a sůl propracujeme v míse na vláčné těsto. Necháme v teple vykynout, vyválíme na 1 cm tlustý plát a pomocí tvořítka (sklenice) vykrajujeme placky. Rovnáme je na plech, ozdobné propícháme vidličkou a ve vyhřáté troubě pečeme do červena. ..
INGREDIENCE: 400g hl. mouky, 15g droždí, 150g škvarků, trochu tuku (Ivy), sůl, pepř, 2 lžíce octa (dle chuti), vlažné mléko dle potřeby.POSTUP PŘÍPRAVY: Vypracujeme těsto a necháme ho 1/2 hodiny odležet a děláme placky.Pečeme v předehřáte troubě dorůžova. ..
INGREDIENCE: 400g klobás nebo jiné uzeniny, 600g kysaného nebo sterilovaného zelí, 1 cibule, 20 g oleje, 1 dl smetany, mletá paprika. POSTUP PŘÍPRAVY: Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, vmícháme papriku, přidáme překrájené zelí, trochu vody nebo nálevu ze a krátce podusíme. Polovinu zelí urovnáme do čtyř zapékacích misek, na, ně vložíme na kolečka nakrájenou uzeninu, zelí, zalijeme smetanou a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 20minut. ..
INGREDIENCE: U nás ho nahradíme dosažitelnější zeleninou - krabicí zmrazeného leča. K ní si připravíme 2 cibule, 6 vařených brambor, hrst podušené rýže, 1/2 kg prorostlého vepřového masa, lžíci sádla, 60g ztuženého tuku. V letním období můžeme zmrazené lečo nahradit 1/2 kg paprik a 1/2 kg rajčat. POSTUP PŘÍPRAVY: Papriky nakrájíme na nudličky, rajčata, vařené brambory a cibuli na kolečka. Papriky, rajčata a cibuli promícháme, maso nakrájíme na plátky, osolíme a opepříme. Opečeme je na rozpálen ..
INGREDIENCE: 800 g srnčího hřbetu, 60 g slaniny, 100 g másla, 1 l smetany, malý kousek celeru, 1 mrkev, 1 petržel, 1 větší cibule, 2 citróny, 1 lžíce hladké mouky, sůl, špetka tymiánu, 1 bobkový list, pepř, 1 lžíce bílého vína. POSTUP PŘÍPRAVY: Srnčí hřbet odblaníme a prošpikujeme slaninou. V kastrole osmažíme na části másla kořenovou zeleninu a nakrájenou cibuli. Pak vložíme do pekáče připravený osolený srnčí hřbet a všechno koření, citrónovou šťávu, mírně podlijeme, srnčí h~bet přikryjeme a ..
INGREDIENCE: 50 g sádla, 1 kg kysaného zelí, 10 0 g rýľe, 1 cibule, mletá sladká paprika, 500g vepřové plece, sůl, 200g vepřové uzené klobásy, 2 dl kysané smetany. POSTUP PŘÍPRAVY: Do poloviny dávky rozehřátého sádla vloľíme překrájené zelí a přebranou, propláchnutou a vařící vodou spařenou rýľi, podlijeme malým mnoľstvím vody a dusíme pod pokličkou. Ve zbylém sádle zpěníme drobně pokrájenou cibuli, vmícháme papriku, po zpěnění mleté vepřové maso, sůl a dusíme pod pokličkou. Do nádoby z jenskéh ..
INGREDIENCE: 600g čerstvých, pokud možno menších kloboučků žampiónů, 200g oleje nebo sádla, sůl, mletý pepř a citrón.POSTUP PŘÍPRAVY: Kloboučky žampiónů sloupneme, slabě opepříme, vložíme do rozehřátého tuku s vyšší teplotou a pečeme tak dlouho, až kloboučky začnou růžovět, tj. asi 4 minuty. Upečené žampióny osolíme, popř. pokapeme citrónovou šťávou a podáváme. Obměna: Použijeme-li větších kloboučků pak je nakrájíme asi na 3/4 cm tlusté kousky. Příloha: slané rohlíky. ..
INGREDIENCE: Krůta (asi 2,5 - 3 Kg), přibližně 400-500g klobásy, 700g kaštanů, 2 středně velké cibule, strouhaný muškátový oříšek, mletý pepř, sůl, trochu oleje do pekáče pod krůtu.POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupanou klobásu drobné nasekáme a promícháme s drobné nakrájenou cibulí, směs osolíme, opepříme, dochutíme větší špetkou strouhaného muškátového oříšku. Přidáme ve vodě uvařené oloupané celé kaštany (nejprve je před vařením nařízneme, můžeme je také naříznuté péci v troubě, pak je oloupeme). Nádivku ..
INGREDIENCE: 500 g nudlí, 80 g másla, 100 g šunky, 100 g žampiónů, 200 g rajčat, sůl, mletý pepř, 1 lžíce sekané petrželky, 100 g strouhaného čedaru. POSTUP PŘÍPRAVY: Těstoviny uvaříme v osolené vodě, scedíme a necháme okapat. Mezitím na rendlíku rozpustíme polovinu dávky másla, přidáme drobně nakrájenou šunku, na plátky nakrájené očištěné žampióny, oloupaná nakrájená rajčata, sůl, pepř a dusíme na mírném ohni do zhoustnutí. Těstoviny upravíme na talíř doprostřed uděláme důlek, do něj nalijeme ..
INGREDIENCE: 300g fazolek, 1 mrkev, 2 lžíce másla, 2 lžíce hl. mouky, 1 l mléka, kousek natě libečku, petrželka, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Fazolky nakrájíme na šikmé nudličky, vsypeme je do vařící osolené vody a dusíme až téměř změknou. V hrnci rozehřejeme máslo, vsypeme na ně mouku a zahříváme na malém plameni, až se suroviny spojí. Hed je zalijeme trochou vody, rozšleháme a vaříme 1 hodiny. Přidáme fazolky i s vývarem, libeček, sůl a vaříme 5 minut. Libeček vyjmeme, polévku zalijeme mlékem, přidá ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA