INGREDIENCE: Krůta (asi 2500 g), 1 velká hruška, 50 g másla, mletý pepř, sůl, krůtí játra. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěnou krůtu osolíme vně i uvnitř. Neoloupanou hrušku omyjeme, rozkrájíme na čtyři díly, každou čtvrtku hrušky obalíme v soli a hrubě mletém pepři. Vložíme je do krůty, zašijeme, křídla a stehna přivážeme k trupu a dáme péci do vyhřáté trouby na podklad z trochy oleje a horké vody. V polovině doby pečení přilijeme do pekáče asi čtvrt litru horké vody a krůtu občas poléváme šťávou. Po ..
INGREDIENCE: 80g másla, 20g cibule, l stroužek česneku, 150g šunky, 300g rýže, 200g zeleného hrášku, masový vývar; sůl, mletý pepř; 100g strouhaného čedaru.POSTUP PŘÍPRAVY: Na rozpuštěné máslo dáme drobně nakrájenou cibuli, česnek, šunku a krátce opečeme. Pak přidáme přebranou propláchnutou rýži, zelený, hrášek, vše zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a dusíme doměkka. Hotové rizoto podáváme sypané strouhaným sýrem. ..
INGREDIENCE: 250g hl. mouky, 60g másla, 2 lžíce cukru, 2 žloutky, 3 lžíce, mléka, 3 lžíce bílého vína, trochu soli, olej na smažení, vanilkový cukr, cukr na posypání. POSTUP PŘÍPRAVY: Všechny přísady zpracujeme na vále na vláčné těsto, asi jako nudle. Tence je vyválíme a rádýlkem vykrajujeme kosočtverce nebo trojúhelníky. Smažíme v rozpáleném oleji do zlatova. Ještě horké sypeme cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem. ..
INGREDIENCE: 400g krůtího masa, 1 cibule, 60g tuku, 1 lžíce hl. mouky, 100g hub, (žampiónů), 20g tvrdého sýra, citrónová šťáva, mléko, sůl, pepř, máslo na vymaštění pekáčku. POSTUP PŘÍPRAVY: Pečené krůtí maso vykostíme, polovinu nakrájíme na kostičky a polovinu umeleme. Z mouky, tuku a mléka připravíme bešamelovou omáčku a smícháme ji s masem připraveným na zpěněné cibulce, Přidáme nadrobno nakrájené houby, osolíme, opepříme, cháme a vložíme do vymaštěného pekáčku. Posypeme strouhaným sýrem a ..
INGREDIENCE: 4 porce kachny (asi 800g), 1cibule, 1 stroužek česneku, sůl, 100g žampiónů, 20g sádla, 20g másla, 400g rajčat, 1 dl bílého vína, petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Porce kachny osolíme, okořeníme a opečeme po obou stranách na rozehřátém sádle. Pak podlijeme vodou, přidáme utřený česnek a dusíme téměř doměkka. Cibuli nakrájíme na plátky, osmažíme ji na másle, přidáme spařená, oloupaná a na plátky nakrájená rajčata, petrželku a nakrájené žampióny, osolíme, podlijeme vínem a dusíme. Na aloba ..
INGREDIENCE: 1 balíčku čokoládového dortu v prášku, 3 lžíce rozehřátého másla nebo Hery, 1/8 l vody, 2 lžíce rumu, 80g ořechových jader, 1 balíček kandovaného ovoce, 50 g rozinek, 40 g čokolády, l balíček čokoládové polevy.POSTUP PŘÍPRAVY: V misce promícháme půl balíčku čokoládového dortu v prášku, máslo, vodu a rum. Přidáme nahrubo rozsekaná ořechová jádra, nakrájené kandované ovoce, rozinky a čokoládu nakrájenou na kostičky. Hmotu upečeme v dobře předehřáté troubě ve vymazané moukou vysypané f ..
INGREDIENCE: 140g másla, 8 žloutků, 50g moučkového cukru, 40g droždí, 500 g polohrubé mouky, sůl, asi 200 ml kávové smetany mouka na vál meruňkový džem, tuk na smažení, moučkový a vanilinový cukr na sypání.POSTUP PŘÍPRAVY: Změklé máslo třeme do pěny s cukrem a žloutky. V malém množství vlažného mléka nebo smetany necháme vykynout rozdrobené droždí. Mouku prosijeme, doplníme solí a přidáme do mísy k třenému základu. S dobře vykynutým droždím pak vypracujeme s potřebným množstvím smetany těsto, o ..
INGREDIENCE: 200 g mladých výhonků z fazolí, hrachu nebo čočky, 12 jader vlašských ořechů, 2 svazečky ředkviček, 1 lžíce citrónové šťávy, 1lžíce vinného octa, mletý pepř sůl, 3 lžíce oleje.POSTUP PŘÍPRAVY: Mladé výhonky opláchneme a dáme okapat. Ořechy nahrubo rozsekáme. Oprané ředkvičky očistíme a nakrájíme na kolečka. Ze dvou lžic vody, citrónové šťávy, octa, soli, mletého pepře a oleje. umícháme zálivku, jíž salát přelijeme. Necháme alespoň 10 minut v chladnu odležet. Během této doby salát al ..
INGREDIENCE: 200g másla, 6 žloutků, 30g droždí, 1/2 – 3/4 šálku mléka, 3 plné lžíce cukru, z půl citrónu kůra, rovná lžička soli, 500g polohrubé mouky.POSTUP PŘÍPRAVY: Z poloviny mléka, 1 lžičky cukru a droždí uděláme kvásek. Máslo utřeme se žloutky, přidáme citrónovou kůru kvásek a zbylé mléko. Postupně přidáme prosátou ohřátou mouku, až je těsto správně tuhé. Dobře je vypracujeme až se nechytá vařečky, a dáme kynout. Vykynuté těsto rozválíme, děláme koláčky a plníme je libovolnou náplní. ..
INGREDIENCE: 1 1/4 litru vody, 500g rybích hlav, 200g rybích jiker, 2 mrkve, malý kousek celeru, 2 petržele,2 cibule, podle chuti sůl, 5 žampiónů, 2 žemle, 3 citróny, 3 zelené papriky.POSTUP PŘÍPRAVY: Ve slané vodě uvaříme rybí hlavy s žampióny, vodu vždy dolejeme na předepsané množství. Když jsou rybí hlavy vařené, vývar přecedíme a vložíme do něj kořenovou zeleninu, zelené papriky a cibuli, nakrájené na nudličky, zavaříme, pak zeleninu odstavíme na mírný oheň a přidáme oprané jikry a vaříme do ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA