Recepty na xkuchtik.cz

ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY | HOUBY V OCTĚ.

POSTUP PŘÍPRAVY: Do octa nakládáme všechny druhy jedlých hub, jsou-li mladé, tvrdé a zdravé. Nejchutnější jsou ve směsi, kdy každá houba má jinou chuť, barvu. Houby nakládáme buď do octových roztoků na okurky bez cibule, zůstane čistý, nebo přidáme cibuli,mrkev a papriku, pak je roztok zahoustlý, slizovitý a nasládlý. Kořeníme bobkovým listem, novým kořením, celým pepřem a semínkem bílé hořčice. Houby, jež mají svou vlastní kořennou chuť, nemusíme kořenit. ( Já osobne houby pokrájene na drobno p ..

ZELENINA | KAPUSTA DUŠENÁ S HOUBAMI A VEJCI

INGREDIENCE: 500 g kapusty, sůl, voda, 60 g másla, 50 g cibule, 150 g očištěných čerstvých hub (klouzky, křemenáče, kozáky, holubinky opěnky, čirůvky zelánky nebo houby ve směsi), mletý pepř a 4 vejce. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěnou a v osolené vodě uvařenou kapustu scedíme a nakrájíme na nudličky. V kastrole na rozehřátém másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na plátky nakrájené houby, osolíme, opepříme a asi 6 minut dusíme. K tomu pak přidáme nakrájenou kapustu, trochu vše osmažíme, ..

STARÉ RECEPY | ZELENINOVÝ PUDING (Recept z třicátých let minulého století)

  POSTUP PŘÍPRAVY: 4 housky nakrájejí se na kostky a polijí asi ¼ l mléka, do něhož se rozkvedlali 4 žloutky. Když je houska rozmočená, dobře se rozmíchá, přidá se 80 g na kostičky nakrájené rozpuštěné slaniny, trochu soli a pak ve slané vodě napolo uvařená zelenina a to na kostečky nakrájená mrkev, brukev, květák, fazolky a zelený hrášek, každé zeleniny 80 g, pak 100 g na kostičky pokrájené šunky a vše se zamíchá, nakonec se vmíchá ze 4 bílků sníh a 1 lžíce mouky. Hmota se dá do ..

STARÉ RECEPY | ČESKÉ ZELÍ (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Hlávka zelí se rozčtvrtí, košťál vyřízne, zelí se nakrájí na nudličky. Na sádle zpění se drobně usekaná cibule, zelí se do toho vloží, osolí, přidá kousek cukru a nechá dusit do měkka. Po celý čas dušení podlévá se pomalu vodou, aby se nepřipálilo. Nemá být červené, nýbrž pouze zažloutlé. Když je měkké, zapráší se zcela nepatrně moukou, zamíchá, načež se přilije octa a nechá ještě asi 5 minut povařit. ..

STARÉ RECEPY | PIKANTNÍ HOVĚZÍ ROŠTĚNKY (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Roštěnky se hodně naklepou, osolí, trochu opepří, po jedné straně obalí v mouce a na omastku zprudka opečou po obou stranách na jiném kastrole zapění se na omastku pokrájení cibule, na to vloží roštěnky, omastek, v němž se pekly, zaleje se vodou, vše připečené oškrábe, roštěnky se tím podlejí a za potřebného dalšího podlévání dusí. Když jsou již skoro měkké, přidá se trochu hořčice a sekané kyselé okurky. Není-li šťáva dosti hustá, zapráší se ještě moukou, přidá se dle ..

MOUČNÍKY SLANÉ | HOUBOVÝ DORT S OVESNÝMI VLOČKAMI

INGREDIENCE: Těsto: 250 g polohrubé mouky, 125 g tuku, 0,5 dl vody, 5 g soli, l žloutek. Náplň: 5 dl mléka, 100 g ovesných vloček, 2 žloutky, 300 g žampionů (nebo jine čerstvé). 30 g cibule, 30g másla, 3 pórky, sůl, pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Z mouky, změklého tuku, vody, soli a žloutků vypracujeme těsto a odložíme je na 30 minut do ledničky. Mléko přivedeme do varu, přidáme ovesné vločky a uvaříme je za stálého míchání. Na másle osmahneme pokrájenou cibuli, přidáme kolečka pórku, ..

HOUBY | ZAPÉKANÉ HOUBY PO FRANCOUZSKU

INGREDIENCE: 300 g čerstvých jedlých a chutných hub, 1 cibule, 2 lžíce oleje nebo másla, 200 g rýže, 1 středně velký květák, 250 g pečeného nebo vařeného vepřového masa, sůl, 250 g vařeného uzeného masa, 4 lžíce sterilovaného hrášku, 100 g sýra na strouhání, tuk na vymazání zapékací nádoby, 4 vejce, 2 dl tekuté šlehačky nebo mléka. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné houby omyjeme, osušíme a pokrájíme na tenké plátky. Drobné nakrájenou cibuli zpěníme na lžíci rozehřátého másla, přidáme pokrájené houby, ..

POMAZÁNKY | SÝROVÁ POMAZÁNKA S JABLKEM

INGREDIENCE: 100 g ementálu, l jablko, 50 g majolky, citrónová šťáva, sůl, 1/2 balíčku žervé. POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupané jablko a ementál nastrouháme na jemném struhadle. Pak přidáme majolku, žervé, promícháme, směs Zakapeme citrónovou šťávou a podle chuti dosolíme. ..

RYBY RŮZNÉ | LÍN ZAPEČENÝ V HOŘČIČNÉ OMÁČCE

INGREDIENCE: l lín (asi l kg), 2 lžíce citrónové šťávy, l cibule, l mrkev, l pórek, l celer, sůl, bílý pepř, 1/8 l suchého bílého vína, 50 g másla, 30 % mouky, 1/8 l mléka, 1-2 lžíce sekané petrželky, 60 g čerstvé smetany, 2 lžíce hořčice, l žloutek. POSTUP PŘÍPRAVY: Omytou rybu pokapeme citrónovou šťávou. Cibuli nakrájíme na kolečka a zeleninu očistíme a nakrájíme nadrobno. Rybu osolíme, opepříme a vložíme do pekáče. K ní přidáme nakrájenou zeleninu a zalijeme vínem. Nav ..

ZELENINA | SRBSKÉ ZELÍ

INGREDIENCE: 500 g hlávkového zelí, 300 g vepřové krkovičky, 2 rajčata, 2 lžíce sterilované kapie, lžička směsi sušené petrželky a sušené celerové natě, sůl jíšku: l lžíce sádla, l lžíce mouky, špetka sladké papriky. POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřové maso naporcujeme, osolíme, zalijeme vodou a asi půl hodiny dusíme. Mezitím nakrájíme zelí na hrubší nudličky, přidáme pokrájená rajčata a kapii, okořeníme sušenou natí a vše přidáme k masu. Znovu podlijeme a vaříme, až je maso měkké. Pak zahustíme jíškou, ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz