POSTUP PŘÍPRAVY: Brynza se nemusí jenom mazat na chléb. Dá se upravit jako výborná pomazánka k vařeným bramborám: 100g másla rozetřeme Se 1/4 kg brynzy, přidáme sardelovou pastu, 2 lžičky hořčice, trochu sladké papriky a sekané pažitky: Dobře promícháme a s hlávkovým salátem podáváme k vařeným bramborám. ..
INGREDIENCE: 50 g kuřecího masa, 50 g vepřové panenky, 50 g králičího masa, 50 g anglické slaniny, 30 g valašské klobásy, 200 g mražené růžičkové kapusty, 1 cibule, 3 stroužky česneku, sůl, pepř, jalovčinky, 50 ml smetany, 20 ml slivovice, hladká mouka na obalení, olej na smažení, 300 g nastrouhaných syrových brambor. POSTUP PŘÍPRAVY: Všechny druhy masa nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme a opepříme. Kuřecí maso potřeme česnekem, vepřovou panenku posypeme drcenými jalovčinkami a zakapeme s ..
INGREDIENCE: 250g krupek, 1 litr vody, 1 menší cibule, 3 lžíce sádla, hrst sušených hub, 3 stroužky česneku, 30g pórku, špetka kmínu, majoránky a mletého pepře, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Kroupy přebereme, nasypeme do síta a důkladně je propláchneme vařící vodou. Pak je necháme dobře okapat. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobnější kousky. V hlubší pánvi rozehřejeme jednu lžíci sádla, vsypeme na ně cibuli a za stálého míchání ji necháme zpěnit. Pak do pánve vhodíme krupky, krátce je osmahneme, ochu ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupeme 1 kg syrových brambor, omyjeme je a jemně postrouháme. Vodu, kterou vypotily, nesléváme, ale přisypeme do všeho 450g polohrubé mouky, rozklepneme dvě vejce, osolíme a promícháme. Protože speciální cedník s velkými oky se dostane jen na Slovensku, protlačíme toto těsto struhadlem s velkými oky do vařící slané vody. Za stálého míchání vaříme asi 6 minut. Pak halušky scedíme a vložíme do kastrolu s rozpálenou slaninou. Promícháme, přidáme rozdrobenou brynzu a podáváme s ky ..
INGREDIENCE: Těsto: 1 kostka droždí, 75 g cukru, 250 ml mléka, 500 g hl. mouky, 1 vanilkový cukr, 1 vejce, špetka soli, 75 g másla. Náplň: 500 g máku, 125 cukru krupice, 1 vanilkový cukr, ½ lžičky skořice, 75 g másla, 125 ml mléka, 70 g rozinek. Drobenka: 100 g másla, 200 g hl. mouky, 130 g mouč. cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Droždí s lžící cukru a třetinou vlažného mléka pomícháme a necháme v teple vzejít kvásek. Do mísy dáme mouku, zbylý cukr a vejce. Poté přidáme sůl, zbylé mléko a kvásek. V ..
INGREDIENCE: 600 g hl. mouky, 1 kostka (42g) droždí, 100g cukru krupice, 250 ml vlažného mléka, 3 žloutky, sáček vanilkového cukru, 100 ml oleje, lžička soli, švestková povidla. POSTUP PŘÍPRAVY: Do mísy vsypeme mouku, promícháme ji s cukrem i vanilkovým cukrem a solí. Poté teprve přidáme polovinu oleje, mléko, žloutky a rozdrobíme droždí. Zpracujeme hladké těsto, které necháme asi 40 minut kynout v teple. Vál vysypeme moukou. Z poloviny těsta vykrojíme asi 20 kousků. Jednotlivé kousky roztáhne ..
INGREDIENCE: 1 listové těsto, 200 g plesnivého sýra (např. niva ale vhodnější je francouzský), 200 g loupaných mandlí, 1 vejce, 200 ml mléka, 1/4 másla. POSTUP PŘÍPRAVY: Listové těsto rozválíme a vykrájíme z něj asi šest kousků, ze kterých budeme připravovat rohlíky. Náplň do rohlíků: Sýr nakrájíme na drobné kostičky, které nasypeme na vykrojené těsto. Zabalíme do rohlíků. Vejce, mléko, máslo (zahřáté) smícháme a touto směsí potíráme zabalené rohlíky. Mandle nasekáme nadrobno a rohlíky jimi po ..
INGREDIENCE: 1 kg brambor, 400g kysaného zelí, kmín, špetka cukru, 2 lžíce sádla, 1 cibule, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupané brambory nakrájené na čtvrtky a uvařené do měkka v osolené vodě a ochucené kmínem. Mezitím kysané zelí vymačkáme, nakrájíme nadrobno a dochutíme cukrem. Na sádle osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli. Brambory scedíme, rozmačkáme a do horkých brambor vmícháme zelí a osmaženou cibuli. Dobře promícháme. Lepenice se hodí jako příloha k masitým pokrmům, zvlášť pak k pečenému vep ..
INGREDIENCE: 800g brambor, 150g hrubé mouky, 150g krupice, 2 vejce, sůl, strouhanka, máslo, popřípadě mletý mák, strouhaný tvaroh nebo perník, cukr. POSTUP PŘÍPRAVY: Uvařené a oloupané brambory nastrouháme na vál, posypeme moukou a krupicí, osolíme, přidáme vejce a vypracujeme těsto. Z těsta vytvoříme válečky a z nich krájíme stejné kousky, které tvarujeme do šišek. Mezitím si dáme do vysokého hrnce vařit osolenou vodu. Do vařící vody dáme šišky a vaříme 5 minut. Když vyplavou, vyndáme je cedník ..
INGREDIENCE: Okurky, zelená rajčata, cibule, bílé zelí, paprika v libovolném poměru, žluté hořčičné semínko, bobkový list.Nálev: na l litr vody 0,25 až 0,3 l 8% octa, 25 g soli, 100 g cukru.POSTUP PŘÍPRAVY: Omyté, očištěné papriky, pokrájíme na proužky, zelí zbavíme vadných listů a košťálu a také pokrájíme na proužky, okurky nakrájíme na kolečka, cibuli na půlkolečka, rajčata na půlky. V mírně osolené vodě postupně ovaříme papriky 5 minut, zelí 10 minut a rajčata doměkka, odkapané smícháme s ost ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA