INGREDIENCE: 8 housek, 200g anglické slaniny nebo vařený uzený bůček, 4 vejce, 1 l mléka, 350g hrubé mouky, muškátový květ, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Slaninu nakrájíme na kostičky, rozpustíme ji a osmáhneme na ní na kostičky nakrájené housky. Zalijeme mlékem rozkvedlaným s vejci, solí, špetkou muškátu, přisypeme mouku, vypracujeme těsto a necháme je odpočinout. Potom na pomoučněném vále tvarujme kulaté knedlíky. Vaříme je v osolené vodě či v vývaru z uzeného masa asi 20 min. Po vyjmutí je roztrhneme ..
INGREDIENCE: 100g brambor, 1 lžička másla, 1 žloutek, 1 lžíce hrubé mouky, 2 lžíce strouhaného sýra, petrželka, sůl, muškátový oříšek.POSTUP PŘÍPRAVY: Vařené studené brambory nastrouháme, přidáme máslo, sůl, žloutek, sýr a mouku, kořeníme petrželkou a muškátem. Tvarujeme knedlíčky a zavařujeme do polévky. ..
INGREDIENCE: 500g syrových brambor, 200g vařených brambor, 80g hrubé mouky, 1 lžička Solamylu, 1 vejce, sůl, 2 rohlíky.POSTUP PŘÍPRAVY: Syrové brambory nastrouháme a necháme okapat, vařené umeleme. Rohlíky nakrájíme na kostičky, osmažíme na tuku a necháme vychladnout. Pak ze všech přísad včetně rohlíků vypracujeme těsto a formujeme knedlíky velikosti slepičího vejce. Vaříme v osolené vodě asi 15 min. Podáváme s osmaženou cibulí a kyselým zelím. ..
INGREDIENCE: 6 housek, 6 velkých brambor, 1 vejce, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory nastrouháme najemno, chvilku necháme stát, pak do nich vmícháme housky nakrájené na kostičky, vejce a osolíme. Zamícháme a rukou tvoříme koule, vaříme v osolené vodě asi 20 min. Uvařené vidličkou roztrhneme, aby vyšla pára. ..
INGREDIENCE: 600g oloupaných brambor, 200g hl. mouky, 50g hr. Mouky, 1 vejce, sůl, 200g vařeného uzeného masa, 100g slaniny.POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory nastrouháme na jemném struhadle, necháme chvilku stát, pak část tekutiny slijeme. Přidáme mouku, sůl, vejce a těsto dobře vypracujeme. Část těsta položíme na navlhčené prkénko, to umístníme nad hrnec s vařící osolenou vodou, nožem odkrajujeme tenké podlouhlé kousky těsta (halušky) a házíme je přímo do vařící vody. Krátce je povaříme, pak je vyjmeme ..
INGREDIENCE: 1,5kg brambor, 2 vejce, 250g krupice, 300g hrubé mouky, sůl, 250g strouhanky, 200g moučkového cukru, 200g másla.POSTUP PŘÍPRAVY: brambory očistíme, dáme do lehce osolené vody a uvaříme. Slijeme, oloupeme a necháme dobře vychladnout. Potom brambory nastrouháme, podle chuti osolíme, přidáme vejce, hrubou mouku i krupici a vypracujeme těsto. Z těsta vytvarujeme šišky, které zavaříme v trochu osolené vodě. Na teflonové pánvi nasucho osmáhneme strouhanku. Uvařené šišky vyjmeme, necháme n ..
INGREDIENCE: 300 g vepřových škvarků, 1,5 kg loupaných vařených brambor, 300g hrubé mouky, 100g krupice, 1 vejce, sůl, sádlo, 2 cibule.POSTUP PŘÍPRAVY: Vařené loupané brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme vejce, hrubou mouku krupici a sůl. Zpracujeme v těsto, které musí být tužší. Těsto rozválíme na plát asi 5 mm silný. Plát rozkrájíme na čtverce které naplníme škvarky a vytvarujeme do kulata. Knedlíky vaříme v osolené vodě 10 až 12 minut. Podáváme s přílohou zelí, polité sádlem a us ..
INGREDIENCE: 800g brambor, 150g hrubé mouky, 150g krupice, 2 vejce, sůl, strouhanka, máslo, popřípadě mletý mák, strouhaný tvaroh nebo perník, cukr.POSTUP PŘÍPRAVY: Uvařené oloupané brambory nastrouháme na vál, posypeme moukou a krupicí, osolíme, přidáme vejce a vypracujeme těsto. Z těsta vytvoříme válečky a znich krájíme stejné kousky, které tvarujeme do šišek. Do vařící osolené vody dáme šišky a vaříme 5 minut. Když vyplavou,vyndáme je cedníkem a necháme okapat. Lehce je pomastíme máslem, aby ..
INGREDIENCE: 5 velkých brambor, 5 rohlíků, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Syrové, oloupané brambory se nastrouhají na jemném struhadle.Rohlíkynakrájíme na kostičky. Vše dohromady smícháme v míse , osolíme, uděláme menší knedlíkya vaříme 1/4 hodiny nebo 20 minut, podle velikosti, ve slané vodě. Knedlíky jsou dalekonejrychlejší a nejlepší bez mouky. Se zelím a sekanou jsou výborné. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA