INGREDINCE: 125g lískových jader, 2 vejce, špetku soli, 75g cukru, 1 vanilkový cukr, 1 lžička skořice, 300 ml kynutého těsta (recept najedeme v každé dobré kuchařce), mouku n vál, papír na pečení. POSTUP PŘÍPRAVY: Oříšky pražíme asi 10 minut v troubě na plechu a pak necháme vychladnout oddělíme bílky od žloutků. Z bílků se špetkou soli ušleháme tuhý sníh. Oříšky usekáme, smícháme s cukrem a skořicí a opatrně vmícháme do sněhu. Z kynutého těsta vyválíme na lehce pomoučněném válu čtverec 42 x 42 ..
INGREDIENCE: 400 g uzeného masa, 1 klobása, 1 vejce, 100 g másla, 40 g droždí,600 g hladké mouky, 1 cibule, 1 česnek, 300 ml mléka, sezamové semínko, drcený kmín, 100 ml oleje, 200 g kysaného zelí, sůl, pepř,cukr. POSTUP PŘÍPRAVY: Nejprve si připravíme kvásek z droždí, cukru, mléka a mouky. Po vykynutí přidáme mouku, vejce, mléko, máslo, kmín, sůl a vypracujeme těsto, které necháme vykynout. Pak těsto vyválíme a rozdělíme na čtverce, které plníme směsí z orestovaného uzeného masa, klobásy, cib ..
INGREDIENCE: 450g hl. mouky, 100g cukru krupice, 100g másla, 2 žloutky, 50 g droždí, 150 ml mléka, špetka soli, 1 sáček vanilkového cukru, 1/2 lžičky citrónové kůry, špetka muškátového oříšku, moučkový cukr na posypání. POSTUP PŘÍPRAVY: Z droždí, poloviny vlažného mléka a poloviny cukru uděláme kvásek. Ten necháme v teple vykynout a poté smícháme s ostatními surovinami. Vše zpracujeme v hladké lehčí těsto a dáme na 40 minut do tepla vykynout. Po vykynutí rozdělíme těsto na zhruba 20 stejně vel ..
INGREDIENCE: 500 g polohrubé mouky, 25 g droždí, 6 lžic cukru, 1 šálek mléka, sůl, 2 žloutky, 120 g másla, 1 vejce na potření, med. POSTUP PŘÍPRAVY: Droždí rozdrobíme do několika lžic vlahého mléka, zasypeme 3 lžičkami cukru, přidáme trochu mouky a necháme vykynout kvásek. Mouku prosijeme do mísy, přidáme vykynutý kvásek, rozpuštěné máslo, žloutky, osolíme, podle potřeby zalijeme mlékem a vařečkou vypracujeme těsto. Posypeme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a na teplém místě necháme vykynout. ..
INGREDIENCE: 300 g polohrubé mouky, 180 g másla, l žloutek, špetka soli, kvásek z l dl mléka, 2 lžiček cukru a 42 g droždí, rum, moučkový cukr na obalení. POSTUP PŘÍPRAVY: Mouku smícháme s rozehřátým máslem, žloutkem a špetkou soli, přidáme vzešlý kvásek a zaděláme tužší těsto. Hned je rozválíme na vále do čtverce, rádýlkem nakrájíme čtverečky, naplníme je tvarohovou, makovou, jablečnou nebo povidlovou nádivkou, protilehlé rohy spojíme, ničím nepotíráme a dáme na vymaštěném plechu do horké tro ..
INGREDIENCE: 500 g polohrubé mouku, špetka soli, 30 g droždí, 80 g cukru, 1/4 l mléka, 2 žloutky, 120 g másla Vanilkový cukr 1 bal. Náplň: 3 dl sklenice švestkových povidel, trochu skořice, lžička strouhané citrónové kůru, trochu rumu, a pokud jsou povidla řidší, trochu strouhaného perníku nebo rozdrcených piškotů na zahuštění. POSTUP PŘÍPRAVY: Ve vlahém mléce rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru a lžíci mouky, promícháme a necháme vzejít kvásek. Mouku sm ..
INGREDIENCE: 500g poloh. mouky, 1 lžičky soli, 50g krystalového cukru, 2 vejce, 250 ml mléka, 30g droždí, tuk na vymazání plechu. Náplň maková: 150g mletého máku, 150gmléka, 1 lžíce cukru, 12 mandlí. Náplň tvarohová: 200g tvarohu, 1 vejce, 2 lžíce cukru, rozinky. Náplň jablková: 4 větší jabka, 1 lžička skořicového cukru, 1 lžíce rozinek. POSTUP PŘÍPRAVY: Do menší části mléka vmícháme droždí a lžičku cukru a necháme odležet 15 minut. Do mísy prosijeme mouku se solí, přidáme 1 vejce a 1 žloutek ..
INGREDIENCE: 500 g poloh. mouky, 20 g másla, 100 g pískového cukru, 3 žloutky, sůl, 200 ml sladké smetany, 30 g droždí, vanilkový cukr, 50 g mandlí, 50 g rozinek, vejce na potření. POSTUP PŘÍPRAVY: Vypracujeme tužší těsto, zamícháme do něj rozinky a mandle a necháme vykynout. Z vykynutého těsta uděláme kulatý bochánek (nebo 2 menší), položíme na pomaštěný pečící papír na plech a necháme vykynout. Potřeme rozšlehaným vejcem a necháme oschnout. Poté nožem nařízneme bochánek do kříže. Potřeme ješ ..
INGREDIENCE: 500 g polohrubé mouky, kostka droždí (40 g), 1/4 l sladké smetany, 5 žloutků, 125 g másla (1/8), 2 lžíce moučkového cukru, l lžíce rumu, marmeláda na naplnění, olej nebo sádlo na smažení. POSTUP PŘÍPRAVY: Z droždí, několika lžic teplé smetany a lžičky cukru připravíme kvásek. Mouku smícháme s cukrem, vmícháme vykynutý kvásek, smetanu, v níž jsme rozkvedlali žloutky, rum a nakonec vmícháme změklé máslo. Vypracujeme středně tuhé těsto, které se nelepí na mísu, posypeme ho moukou, př ..
INGREDIENCE: 300 g hladké mouky, 300 g polohrubé mouky, 30 g droždí, 200 g másla, 3 vejce, 200 g cukru krystal, 100 g rozinek, ořechy, mandle, kandované ovoce, 500 ml mléka, 1 vanilkový cukr, sůl, citrónová kůra. POSTUP PŘÍPRAVY: Z droždí, trochy vlažného mléka, cukru a hladké mouky připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vzejít. Do mouky zapracujeme ztužený tuk, 3 vejce, cukr, mléko, vanilkový cukr a špetku soli, přidáme kvásek a vypracujeme těsto, které necháme v teple vykynout. Po ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA