INGREDIENCE: 500 g hladké mouky, 1 lžíce mletého cukru, 40 g kvasnic, sůl, 1-2 žloutky, asi 1/2 l mléka. POSTUP PŘÍPRAVY: Z mléka, cukru a kvasnic udělat kvásek. Do mísy dát mouku, sůl, žloutky a kvásek. Zadělat těsto. (Do těsta je možno přidat trošku rumu, aby při smažení nenabíralo moc tuku). Po vykynutí odkrajovat lžící (máčenou v mouce) kopečky. Z této dávky je jich asi 24ks). Nechat na pomoučeném vále ještě znovu naběhnout. Potom mírně roztáhnout v ruce a smažit v tuku (Ceres). Hodit do t ..
INGREDIENCE: 1 balíček mrazeného lístkového cesta, vajíčko, strúhaný syr. POSTUP PŘÍPRAVY: Lístkové cesto rozvaľkáme. Vykrajujeme tyčinky, ktoré natrieme vajíčkom, posypeme syrom (prípadne rascou alebo drvenou sušenou bazalkou) a v rozohriatej rúre upečieme. ..
INGREDIENCE: 1 dl mlieka, 40 g droždia, 1 lyžica cukru, 500 g výberovej múky, 250 g margarínu, celé vajce, žĺtok, 3 smotanového syru Lunex, 1/2 lyžice soli, vajce na potretie, 400 g zomletých škvarek, 80 g Ementálu na posypanie. POSTUP PŘÍPRAVY: Z mlieka, droždia a cukru urobíme kvások. Preosiatu múku so soľou spracujeme s kváskom, postrúhaným margarínom, vajcom, žĺtkom a syrom. Cesto necháme prikryté asi 45 minút. Potom ho sformujeme na valec, ktorý rozdelíme na 6 dielov. Každý diel vyvaľkáme ..
INGREDIENCE: 2 nastrouhané brambory, 300 g hladké mouky, mléko, kvásek. POSTUP PŘÍPRAVY: Všechny suroviny se zpracujeme jako těsto a necháme vykynout. Vytvořené langoše smažíme na tuku. Před podáváním potřeme česnekem nebo kečupem. Možno jíst i natřené džemem. ..
INGREDIENCE: 500 g hladké mouky, 1 celé vejce, 1 sklenka mléka, 50 g droždí, 4 středně velké uvařené a nastrouhané brambory, sůl. POSTUP PŘÍPRAV: Z uvedených surovin zpracujeme těsto, které necháme 1/2 hod. nakynout. Pak z něj tvarujeme placky o velikosti pánve a smažíme na tuku po obou stranách. Podáváme s kečupem a strouhaným sýrem nebo s kečupem a zeleninovou oblohou (sterilovaná řepa, rajčata atd.) ..
INGREDIENCE: 1 bochník chleba (já použila 1/2 Šumavy), máslo (asi tak 125g), 4 stroužky česneku, sůl, pepř, salámek (je jedno jestli měkký nebo suchý), tvrdý sýr, vajíčko, cibule a zelenina podle chuti (já používám rajčat a papriku). POSTUP PŘÍPRAV: Chléb rozdělte na tenké plátky, asi tak 1,5cm, co nejvíc dolů, ale chlebík neproříznout, musí zůstat pohromadě. Na másle orestujte česnek a přidejte sůl, pepř a poté nechte vychladnout. Když máslo s česnekem vychladne, potřete z obou stran všechny ..
INGREDIENCE: Základní těsto na pizzu I až VIII, l balíček listového těsta, 5 vajec, 2 lžíce strouhaného sýra, 4 rajčata, l krabička sardinek, 50 g oleje, 2 tenké plátky sýra, máslo a mouka na vysypání a vymazání plechu, kari koření, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Z těsta vyválíme tenkou placku, rozdělíme na čtyři stejné kousky a rohy přeložíme dovnitř, aby se vytvořily okrouhlé placky. Ty opatrně přendáme na máslem pomazané, moukou vysypané plechy a vnitřek mnohokrát promícháme vidličkou. Potom potřeme ..
INGREDIENCE: 450 g listového těsta, 750 g čerstvých hub (mohou být i žampiony), 150 g šunky, l svazek mladých cibulek, 4 stroužky česneku, l vejce, 30 g másla, tymián, bobkový list, pepř, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Tři čtvrtiny těsta rozložíme na dno dortové formy (zvedneme okraje). Očištěné houby a šunku pokrájíme. Na tuku osmahneme na kolečka nakrájenou cibuli, přidáme prolisovaný česnek, houby, osolíme, okořeníme a dusíme asi 10 minut. Těsně před dokončením přidáme vejce a tymián, promícháme. To ..
INGREDIENCE: 300 g mletého vepřového masa, 50 g slaniny, 150 g sýra (eidam), 50 ml piva (vína), 200 g kečupu, 2 cibule, 3 stroužky česneku, 2 feferonky, paprika, oregano, tuk na vymazání plechu, mleté pepř, sůl. POSTUP PŘÍPRAV: Připravíme si těsto. Slaninu nakrájíme na malé kostičky. Cibuli oloupeme, feferonky umyjeme a oboje nadrobno nakrájíme. Spolu se slaninou dáme na pánev a za stálého míchání dozlatova upražíme. Přidáme maso a prudko ho opražíme. Směs podlijeme pivem a po chvíli přidáme 3 ..
INGREDIENCE: 500 g listového těsta, 2 sáčky míchané mražené zeleniny, 1,5 lžíce másla nebo oleje, sůl, kmín, pepř, 150 g tvrdého sýra, l vejce. POSTUP PŘÍPRAVY: Zeleninu necháme rozmrznout, poté ji osolíme, opepříme, posypeme kmínem a téměř doměkka dusíme na másle. Listové těsto vyválíme na pomoučněném valu a nakrájíme ho na čtverce. Do středu těsta položíme kopeček dušené zeleniny, povrch posypeme nahrubo nastrouhaným tvrdým sýrem a všechny čtyři konce těsta spojíme do tvaru taštičky. Položím ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA