INGREDIENCE: 1 1/2 l vody, 40 g sádla, 40 g hl. mouky, 300 g brambor, 100 g kořenové zeleniny, 10 g sušených hub, kmín, 3 str. česneku, majoránka, sul, malý kousek sušené natě libečku. Kudlásky: 1 vejce, 1 lžíce vody a tolik poloh. mouky, aby vzniklo těsto něco volnější než nudlové, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Z mouky a sádla připravíme světlou jíšku, zředíme ji vlažnou vodou, rozšleháme a povaříme. Potom přidáme opláchnuté, předem namočené a nadrobno rozsekané houby i s tekutinou, ve ..
INGREDIENCE: 1cibule, 65g másla, 3/4 l slabé hovězí polévky, kousek šunky, 6 mrkví, pepř, sůl a osmažené žemlové kostky. POSTUP PŘÍPRAVY: Cibuli rozkrájíme na koláčky, dáme ji dusit na máslo a přidáme libovou rozkrájenou šunku a nastrouhanou mrkev. Za stálého míchání smažíme vše do světle hněda, přilijeme teplou polévku a necháme slabou hodinku vařit. Polévku potom procedíme, osolíme, opepříme a podáváme s osmaženými žemlovými kostkami. ..
INGREDIENCE: 80 g brambor, 50 g mléka, 20 g šunky, 30 g smetany (mléka), 1 žloutku, petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupané, nakrájené brambory uvaříme doměkka, vodu slijeme a z brambor a mléka vymícháme kaši. Pak přilijeme vývar z brambor, přidáme jemně nasekanou šunku, smetanu (mléko) se žloutkem a sekanou petrželku. Podáváme s nakrájenou, nasucho opraženou houskou. ..
INGREDIENCE: 1 l vody, 80 g kořenové zeleniny, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 40 tuku, 40 g krupice, sůl, kmín, 2 bílky, petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: V tuku osmahneme na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu, nadrobno nakrájenou cibuli a rozetřený česnek. Zasypeme krupicí, přidáme kmín a za stálého míchání osmahneme dozlatova. Zalijeme vodou, osolíme a vaříme asi deset minut. Do hotové polévky zamícháme bílky a necháme srazit. Polévku dochutíme jemně nakrájenou petrželkou. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Do středně velkého kastrolu vysypeme pytlík italské mražené zeleniny (nebo dáme na kostičky nakrájené cukiny, mrkev, salát, pár mražených fazolí, hrášek, brokolici, špenát, cokoliv doma máme) přidáme k ní na kostky nakrájené 3 větší brambory a 2-3 rajčata, zalijeme ani ne litrem vody co nejmíň, jen tak aby byla hustá zelenina všechna namočená, ale aby neplavala. Přidáme trochu hrubé soli, 1lžíci olivového oleje, zamícháme, zakryjeme poklicí a necháme vařit asi 20 minut. Do hotov ..
INGREDIENCE: 400 g kyselého zelí, 400 g hlávkového zelí, 400 g vepřového masa, 400 g telecího masa, 300g klobásy, 300 g uzeného bůčku, 100 g sádla, 200 g rajského protlaku, 35 g sušených hub, 50 ml červeného vina, sůl, pepř, cukr. POSTUP PŘÍPRAVY: Nakrouhané hlávkové zelí zalijeme vroucí vodou, přidáme houby a 40 minut povaříme. Pokrájené kyselé zelí zalijeme vroucí vodou a necháme vařit. Maso s bůčkem osmahneme ze všech stran do růžova a necháme 40 minut povařit s kyselým zelím, dokud maso ne ..
INGREDIENCE: 1 střední celer, 2 cibule, 2 masox, 50g tuku, 50 g hladké mouky, 1 dl smetany, 2 žloutek, pepř, sůl, muškátový květ. POSTUP PŘÍPRAVY: Na tuku podusíme drobně nakrájenou cibuli. Když zesklovatí, přidáme drobné kostičky celeru a osmahneme. Zalijeme horkou vodou, přidáme masox, pepř, sůl a květ. Z tuku a mouky uděláme světlou jíšku a přidáme )i do polévky. Nakonec přilijeme smetanu a žloutek rozkvedlaný se lžící vody (přidáváme ho pomalu, aby se vše nesrazilo dohromady). ..
INGREDIENCE: 250 g květákových růžiček, 1 cibule, 2 lžíce másla nebo margarínu, 1 dl bílého vína, 1 l zeleninového vývaru, 2 lžíce ovesných vloček, 3 lžíce zakysané smetany, sůl, mletý pepř, špetka muškátového květu, několik kapek citr. šťávy, špetka soli, špetka chilli, 4 lžíce opražených mandlí nakrájených na plátky, 2 lžíce nasekané zelené petrželky. POSTUP PŘÍPRAVY: Růžičky květáku opereme pod silným proudem tekoucí vody. Cibuli nasekáme a obojí dáme s máslem nebo margarínem do hrnce a na ..
INGREDIENCE: 2 trojúhelníčky taveného ementálu, 2 šálky zmrazeného hrášku, 120 g mletého masa, hovězí vývar nebo kostka hovězího bujónu. POSTUP PŘÍPRAVY: Tavený sýr rozkrájíme nadrobno, vložíme do vařícího vývaru a drátěnou metlou šleháme, až se sýr rozpustí. Přidáme zmrazený hrášek a malé knedlíčky z mletého masa (knedlíčky tvarujeme lžící namočenou v horké vodě). Vaříme asi 4 minuty mírným varem. ..
IINGREDIENCE: 500 g cibule, 1/2 lžičky sušeného rozmarýnu, 4 lžíce másla, 1/2 lžičky hořčice, 1/2 lžičky bílého pepře, špetku ml. kmínu, 1 lžíce poloh. moky, 3 l čiré polévky, 4 plátky pšeničného nebo toustového chleba, 100 goudy. POSTUP PŘÍPRAVY: Cibuli nakrájíme na tenká kolečka. Rozmarýn najemno rozetřeme. V hrnci zahřejeme 2 lžíce tuku. Přidáme kolečka cibule, hořčici, pepř, kmín a rozmarýn a asi 10 minut dusíme. Cibuli zasypeme moukou a krátce osmáhneme. Za stálého míchání přilijeme ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA