POSTUP PŘÍPRAVY: Ze šípků odstraníme zbytky kališních lístků a stopky. Plody podélně rozpůlíme, hrotem nože vydlabeme zrníčka a chloupky, plody důkladně propláchneme pod tekoucí vodou na sítku, abychom odplavili chloupky. Potom je zalijeme vodou, rozvaříme a propasírujeme přes husté sítko, v případě potřeby marmeládu odpařováním zahustíme, horkou naléváme do sklenic a vzduchotěsně uzavřeme. Obměna: Marmeládu můžeme před skončením vaření osladit medem. ..
INGREDIENCE: 2,5 kg švestek, 400 - 500g cukru, 1 l vinného octa nebo šťáva z 5 citrónů.POSTUP PŘÍPRAVY: Omyté vypeckované švestky rozvaříme a umixujeme. Přidáme dobrý vinný ocet nebo citrónovou šťávu a uvaříme je do husta, přidáme cukr a znovu vaříme. Horká plníme do sklenic zavíčkujeme a sterilizujeme. ..
INGREDIENCE: 1 kg očištěného a pokrájeného ovoce, 700 g cukru, lžička kyseliny citrónové, sáček Pektogelu.POSTUP PŘÍPRAVY: Omyté broskve nebo meruňky vypeckujeme, vykrájíme případně poškozené části, ovoce pokrájíme na menší kousky, podlijeme trochou vody a pomalu rozvařujeme. Pokud chceme mít marmeládu velmi jemnou, rozemeleme očištěné plody mlýnkem na maso. Odpaříme asi třetinu obsahu, pak přidáme cukr, povaříme 5 minut, přidáme Pektogel smíchaný s trochou cukru, zase krátce povaříme a nakonec ..
INGREDIENCE: 2 l plodů černé jeřabiny, l kg krystalového cukru, 1/2 l vína (i ovocného), 1/2 lžičky skořice, 5 roztlučených hřebíčků, sklenka rumu, větší špetka Sorbanu.POSTUP PŘÍPRAVY: Černé jeřabiny otrháme ze stopek, nekvalitní plody vyhodíme, ostatní propláchneme teplou vodou a necháme okapat. Vsypeme je do kastrole, polijeme vínem a vaříme asi pul hodiny. Pak plody trochu podrtíme, přidáme koření a cukr a povaříme do zhoustnutí. Ke konci varu přidáme Sorban proti plísním a trochu rumu. Vaří ..
INGREDIENCE: l kg očištěných jeřabin z červeného sladkoplodého jeřábu, 500 g cukru, sklenka třešňovice nebo meruňkovice.POSTUP PŘÍPRAVY: Červené jeřabiny přešlé prvním mrazíkem otrháme ze stopiček, vadné nebo nekvalitní plody vyhodíme, jeřabiny ponoříme do teplé vody, pak je pod tekoucí vodou opláchneme a vsypeme do kastrole. Podlijeme malou sběračkou vody a pomalu, na mírném ohni dusíme, až změknou. Stále mícháme a postupně přidáváme cukr. Vaříme tak dlouho, až se odpaří větší množství tekutiny ..
INGREDIENCE: na 6 sklenic po 200 ml, 1 kg švestek, 500 g želírovacího cukru Speciál (2 : 1), šťáva z 1 citronu, 4 lžíce slivovice. POSTUP PŘÍPRAVY: Švestky omyjeme, osušíme a vypeckujeme. Rozmixujeme je, při¬mícháme želírovací cukr a přikryté je ponecháme v klidu 3 - 4 hodiny. Přivedeme k varu a prudce vaříme 4 minuty. Přimícháme slivovici. Naplníme do horkých sterilních sklenic a neprodyšně uzavřeme. ..
INGREDIENCE: 1 kg plodů černého bezu, 500 g hrušek, 500 g vypeckovaných švestek, 250 g želírovacího cukru, 1 lžička mletého hřebíčku, 2 lžičky mleté skořice, 1/2 lžičky mletého zázvoru, 1/2 lžičky mletého kardamomu, 2-3 lžíce citrónové šťávy.POSTUP PŘÍPRAVY: Bez pečlivě propereme a necháme oschnout. Otrháme kuličky ze stopek. Hrušky oloupeme, rozčtvrtíme, vykrájíme z nich jádřince a čtvrtky ještě rozpůlíme. Kuličky černého bezu promícháme s osminami hrušek, švestkami a cukrem a necháme všechno o ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Správně uvařený džem má rosolovitou hustotu s kousky ovoce nebo s celými drobnými plody. Džemy připravujeme z čerstvého vyzrálého ovoce, které vytvoří rosolovitou hmotu, a z méně vyzrálého ovoce, které vytvoří zmíněné kousky. Džem zahušťujeme cukrem a pektinovým přípravkem, např. Pektogel nebo Gelfix. Dříve se džemy zahušťovaly pouze odpařováním vody z ovoce. Příprava byla zdlouhavá, odbourala většinu cenných vitaminů a změnila barvu ovoce. Proti plesnivění uvedené přípravky obs ..
INGREDIENCE: a) Na. 1 kg měli 30-40 dkg cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Měl vaříme v menších dávkách asi po 1 kg. Ovoce opereme, vylisujeme na mlýnku a měl zvážíme. Do částečně opařené měli přidám cukr a dovaříme, až rosoluje.Hned plníme a povazujeme.INGREDIENCE: b) Na 1 kg měli 30-40 dkg cukru.POSTUP PŘÍPRAVY: Rybíz omyjeme, vylisujeme a necháme v plátěném sáčku vykapat, Šťávu zpracujeme na nebo na sirup. Zbylou hustou měl odvážíme a použijeme ku přípravě marmelády a postupujeme jako u předpisu bod a). ..
INGREDIENCE: 5 kg oloupaných a nastrouhaných jablk, l kg cukru, 1 dl octa.POSTUP PŘÍPRAVY: Ve velké nádobě vaříme za častého míchání do zhoustnutí, až se dělá za vařečkou brázda. Naplníme do sklenic a dáme sterilovat. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA