POSTUP PŘÍPRAVY: Z 300 g polohrubé mouky, kvásku z 20 g kvasnic, 100 g másla nebo umělého tuku, asi 1/8 l mléka a soli se zadělá tužší těsto, dobře vypracuje a vytluče jako na závin. Zabalí se do mokrého ubrousku a dá asi na 2 – 3 hodiny do chladna. Poté se těsto rozválí, krájejí tenké tyčinky, na plechu pomazují vejcem, sypou sezamem nebo mákem, nechají se asi ½ hodiny kynout a pak zprudka pekou do zlatova. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Ve vodě uvaří se kávová lžička kmínu a cibule se slupkou. Zasmaží se hnědou jíškou, cibule vybere, polévka osolí, přidá několik kapek polévkového koření a podává s osmaženou houskou nebo chlebem pokrájené na kostičky. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Pěkný kus zadního hovězího masa se naklepe a dá dusit na omastek se zpěněnou sekanou cibulkou a trochu sladké papriky. Mezi podléváním se přidá dle chuti rajského protlaku nebo nakrájených rajčat. Hotové maso se vyndá, šťáva se buďto jen zapráší moukou, nebo zahustí kyselou smetanou, jogurtem nebo kyselým mlékem, rozkvedlaným se lžící mouky. Dle toho pak se volí příkrm, buďto rýže, brambory, knedlík nebo makarony. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Ze 750 g polohrubé mouky, 2 žloutků, soli, 20 g zkynutých kvasnic a mléka dle potřeby udělá se netužší těsto, dobře vypracuje a dá kynout. Poté se lžící vyhazují na vál kousky, plní slazenými tuhými povidly, tvoří knedlíky a dají opět na pomoučněný vál kynout. Vykynuté knedlíky házejí se do kastrolu s vařící vodou jen v jedné vrstvě, a aby nebyli těsně u sebe, neboť ještě nabudou, vaří se pod poklicí asi 3 minuty, pak obrátí a další 3 minuty vaří. Vyndá se jeden, roztr ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Do hrnečku vody se dá vařit kousek cibule, mrkve, celeru, petržele, bobkový list, několik zrnek pepře a nového koření. Asi lžíce růžové jíšky zaleje se přecezeným zeleninovým odvarem tak, aby nebyla nepříliš hustá omáčka, do ní se dají brambory ve slupce uvařené, oloupané a pokrájené na silnější kolečka, nechá se to povařit, přidá octa, kmínu, pepře a dle potřeby přisolí. Též se mohou v omáčce uvařit brambory škrábané za syrova, je-li to druh, který se nerozvaří. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Aspoň 2-3 dny odleželá slepice se uvaří do poloměkka ve slané vodě se zeleninou. Poté se rozpůlí, jedna polovina se protáhne slaninou a peče zvolna na omastku s cibulkou za podlévání polévkou do měkka. Druhá polovina se rozkrájí ještě na dílky a dusí do měkka na omastku s cibulkou a paprikou. Když je měkká, zaleje se šťáva kyselou smetanou se lžící mouky, přileje ještě polévky a nechá povařit. Ve zbylé polévce dovaří se játra, srdce a žaludek, polévka se zavaří nudlemi ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Podélný špalík dobrého masa se naklepe, trochu opepří a nechá se uležet zatížený v kamenné nebo porcelánové nádobě 3 dny. Poté se na másle osmaží hodně krájené cibule, celer, mrkev, petržel, všechno koření, maso v tom obalí, osolí a peče do měkka. Pak se šťáva procedí, sebere se zbytečný tuk, zelenina dobře promačká a pečeně nakrájená na míse se šťávou poleje. Může se obložit brambůrky nebo rýží a podávat s kyselou okurkou. Nebo se šťáva zaleje kyselou smetanou, v ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Syrové kyselé zelí se opere ve studené vodě, rozkrájí na krátko a promíchá s některou uvedenou marinádou. 1. Něco stolního oleje, sůl, ocet nebo citronová šťáva, trocha cukru a trochu strouhané cibule. 2. Kyselá smetana se smíchá s trochou strouhané cibulky, solí trochou cukru a dle chuti na nudličky krájenými kyselými jablky. 3. Je-li zelí dosti kyselé, smíchá se jen trochu slabé polévky nebo horké vody s olejem, troškou cukru, solí a strouhanou cib ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Telecí, vepřové nebo kůzlečí osrdí se čistě vypere a dá se vařit do slané vody se zeleninou, novým kořením a bobkovým listem. Když je měkké, nakrájí se na nudličky, na kastrole se dá kousek omastku, drobně sekaná cibule se nechá zažloutnout, přidá mouky a udělá tmavší jíška. Zaleje se procezenou plévkou z osrdí, okyselí trochou octa, nechá povařit a nakrájené maso do toho vloží. K tomu se podávají brambory nebo chleb. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: I. Do 1 kg polohrubé mouky se rozdrobí 200 g másla, přidá 200 g cukru, kůra z ½ citronu, anýz a soli, kvásek ze 40 g droždí, dle libosti hrozinek a loupaných krájených mandlí, nebo i jader z vlašských ořechů. Těsto se zadělá asi ½ l vlažného mléka, aby bylo hodně tuhé, poté na vále dobře vypracuje a nechá kynout. Z vykynutého těsta se uplete vánočka, nechá opět na plechu vykynout a pomazaná vejcem se asi hodinu peče. II. Na 1 kg polohrubé ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA