INGREDIENCE: 1 šálek rýže, sůl, 4 velká rajčata, 150 g mraženého špenátu, l cibule, 80 g másla, mletý bílý pepř, půl lžičky nastrouhaného muškátového oříšku, 2 lžičky strouhanky, 2 lžičky goudy. POSTUP PŘÍPRAVY: Rýži uvaříme asi v l litru slané vody. Z každého rajčete skrojíme vršek. Rajčata opatrně vydlabeme, postavíme otvorem dolů na nějakou mřížku a necháme vykapat. Cibuli nasekáme a osmahneme na másle, přidáme špenát, podusíme a okořeníme. Rýži slijeme, promícháme se špenátem a směsí na ..
INGREDIENCE: 500 g kysaného zelí, l velká cibule, 2 dl bílého vína tzv. suchého, l velké jablko, 2 lžíce husího sádla (může být i vepřové), 250 g libového uzeného bůčku, 4 vepřové řízky, 4 nožičky klobásy (nejlépe paprikové), sklenka třešňovice, 1/2 l vývaru z masa nebo z bujónové kostky, l lžička jalovčinek, 4 nožičky jemného párku. POSTUP PŘÍPRAVY: Na rozehřátém sádle osmahneme po obou stranách naklepané a osolené vepřové řízky a dáme je na teplo. Do zbylého horkého sádla vhodíme nadrobno na ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Dobře očištěná a omytá kapusta se krátce ovaří a nepříliš jemně useká. Na sádle nebo slanině se osmaží cibulka, kapusta do toho vložená se podleje lžící vody, osolí, opepří a dusí, až voda vysmáhne. Poté se do toho rozbije několik vajec a upraví jako míchaná. Stejně lze použít květáku, který rozebraný na kousky se ovaří ve slané vodě do poloměkka, pak nepříliš jemně useká, a upravuje dále jako kapusta.( Obojí zelenina se ovaří při obědě, voda z ní se použije na polévku.) Příloh ..
INGREDIENCE: 2 cibule, nasekané nadrobno, 2 řapíkaté celery, nasekané na malé kousky, 2 lžíce olivového oleje, 2 střední mrkve, nakrájené na menší kostky, 2 lžíce petržele, nakrájené nadrobno, 2 velké brambory, oloupané a nakrájené na 2 cm kostky, 300 g fazolí ,1 lžička nasekaného kopru, 1 lžička nasekané majoránky,250 ml piva nebo zeleninového vývaru, 1 zelená paprika, nakrájená na malé kostky, 500 g žampiónů, nakrájených na plátky, 1 lžička kremžské hořčice, sůl, pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Ve vel ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Nejdříve si připravíme náplň: na tuku zpěníme drobně krájenou cibulku, přidáme umleté maso, lehce je osmažíme a dáme k němu hrst dobře omyté rýže. Nakrájíme nadrobno 1 oloupané rajče, drobně usekáme petrželku, vše smícháme, osolíme a opepříme. Naplníme do odjádřených paprikových lusků, srovnáme papriky do pekáčku a do poloviny zalijeme vařící vodou nebo vývarem z masa. Osolíme a necháme péci do zčervenání paprik. Mezitím si uděláme omáčku: K omáčce potřebujeme jen 3g mouky, 1 ve ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Cukinu očistíme, (mladú len na hrubo) a nastrúhame na hrubšom strúhadle. Osolíme a pridáme ovsené vločky v pomere cca 2:1, podľa potreby. Necháme postáť, kým vsiakne voda. Pridáme vajce, čierne korenie, majorán, cesnak a zamiešame. Masu vlievame naberačkou na panvicu s horúcim olejom, formujeme placky, ktoré vypražíme z oboch strán dozlata. Vysmažené placky vyberieme z panvice a položíme na papierovú utierku alebo servítku. Zvrchu taktiež prekryjeme a jemne zatlačíme, čím odstrá ..
INGREDIENCE: 500 g cibule, sůl, rostlinný olej, kmín, cukr a ocet. POSTUP PŘÍPRAVY: Cibuli nakrájíme na kolečka, vhodíme do osolené vody, povaříme a scedíme. Vezmeme jednu čerstvou cibuli, kterou nakrájíme na drobné kousky a osmažíme na oleji. Jakmile cibule zpění, přidáme k ní povařenou a okapanou cibuli, dochutíme solí, kmínem a podle chuti cukrem a dusíme do měkka. Poté již jen dochutíme octem. ..
INGREDIENCE: 8 zelných listů, 2 párky, sůl, 2 vejce, hladká mouka, strouhanka, rostlinný olej na smažení. POSTUP PŘÍPRAVY: Zelné listy opláchneme a spaříme ve vroucí osolené vodě, vyjmeme a necháme okapat. Na každý list položíme polovinu párku a zavineme. Obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance. Osmažíme na oleji dozlatova. ..
INGREDIENCE: 2 velké baklažány, 1/2 šálku oleje, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 100 g šunky, 3 oloupaná rajčata, 1/2 šálku strouhanky, petržel, 1 šálek strouhaného sýra, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Baklažány rozpůlíme, spaříme 10 minut v horké osolené vodě. Necháme okapat. Osmažíme cibuli, česnek a přidáme šunku. Poté přidáme rajčata a svaříme v hustou omáčku. Dochutíme solí, plníme baklažány. Posypeme sýrem a zapečeme v předehřáté troubě. Můžeme připravit i bez šunky. ..
INGREDIENCE: 8 středně velkých čerstvých červených paprik, 40 g másla, ve slané vodě uvařená menší růžice květáku, půlka vařeného nebo pečeného kuřete a asi 100g osmažené strouhanky. Na houbovou omáčku: 40 g másla, 30 g hladké mouky, 1/2 l drůbežího vývaru nebo vývaru připraveného z kostky slepičího bujónu,100 g očištěných čerstvých hub (žampióny, hřiby pravé, světlé houby hřibovité), 30 g másla na dušení hub, sůl, trochu muškátového květu a 1 dl sladké smetany. 40 g másla na pokapání pokrmu. P ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA