INGREDIENCE: 2 lžíce sádla, l velká cibule, větší špetka pepře, 1/2 lžičky drceného kmínu, 1/2 lžičky papriky, 400 s vepřových jater, 2 lžíce hladké mouky, 7 dl vývaru z bujónové kostky, sůl, olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Na lžíci sádla a lžíci oleje osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme mouku a usmažíme žlutou jíšku. Zalijeme ji vývarem z kostky, rozšleháme a vaříme půl hodiny za občasného promíchání na mírném plameni. Na druhé lžíci rozehřátého sádla smažíme opepřená játra zbavená blanek a ..
INGREDIENCE: 50 g másla, l cibule, 2 lžíce hladké mouky, 1/4 l vývaru z bujónové kostky s houbovou příchutí, 3 dl mléka, 5 lžic smetany nebo šlehačky, 200 g žampionů, sůl, l lžíce másla, 1/2 lžičky drceného kmínu, petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: V kastrole rozehřejeme máslo, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, osmahneme ji dožluta, vmícháme mouku a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme ji vývarem z kostky a mlékem, dobře rozšleháme a za stálého míchání přivedeme k varu. Vaříme na mírném plameni půl hod ..
INGREDIENCE: 50 g másla nebo rostlinného másla, 2 lžíce hladké mouky, 6 dl vývaru z bujónové kostky, 1/2 l mléka, 4 lžíce strouhaného křenu, kelímek sladké smetany, l lžíce másla na dokončení, cukr, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Máslo rozehřejeme v kastrole, přidáme mouku a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme ji vývarem a mlékem a za stálého míchání přivedeme k varu. Vaříme za občasné|ho promíchání půl hodiny, pak ještě přilijeme smetanu, vmícháme křen, dochutíme cukrem, a pokud je třeba i solí a se ..
INGREDIENCE: 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 1 velká cibule, 200 g žampionů nebo jiných čerstvých hub, 1/2 l vývaru z masoxu, 1 kelímek zakysané smetany, petrželka, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: V kastrole rozehřejeme máslo, přidáme velmi jemně nakrájenou cibuli a dožluta ji opékáme. Pak přidáme mouku a usmažíme světlou cibulovou jíšku. Zalijeme ji vývarem, přidáme na tenké plátky nakrájené žampiony nebo jiné houby, přivedeme k varu a vaříme asi 30 minut. Vařenou omáčku dochutíme s ..
INGREDIENCE: 400 g čerstvých hub, 1/2 l kysané smetany, 50 g hladké mouky, bobkový list, nové koření, sůl, špetka utlučeného kmínu, ocet. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné houby pokrájíme a s bobkovým listem, novým kořením a špetkou utlučeného kmínu povaříme v osolené vodě. Když houby změknou, přilijeme smetanu, zahuštěnou hladkou moukou. Podle potřeby dokyselíme a dosolíme. ..
INGREDIENCE: 1 kelímek zakysané smetany, 1 bílý jogurt, sůl, pepř, 3 stroužky česneku, 2 lžičky hořčice, 1 lžíce kečupu, posekaný kopr. POSTUP PŘÍPRAVY: Promícháme uvedené ingredience a nakonec vmícháme posekaný kopr. Podáváme k pečenému masu, smaženému sýru a podobně. ..
INGREDIENCE: 400 g mletého masa, sůl, pepř, šálek vývaru z bujónové kostky, olej, 1 cibule, 3 lžíce rajského protlaku, stroužek česneku, 1 paprika. POSTUP PŘÍPRAVY: Mleté maso v misce zalijeme 3 lžícemi vývaru, osolíme a opepříme a důkladně rozšleháme. Na troše oleje osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme ochucené maso, zprudka opékáme, pak snížíme teplotu a dusíme asi 30 minut. Pokud je třeba, mírně podléváme vývarem, až spotřebujeme celou dávku. Během dušení přidáme protlak ..
INGREDIENCE: 50 g másla, 40 g hladké mouky, 250 ml mléka, 250 ml vývaru, 100 g taveného sýra, sůl, citrónová šťáva. POSTUP PŘÍPRAVY: Z tuku a mouky uděláme světlou jíšku, zalijeme mlékem a vývarem a za stálého míchání povaříme. Přidáme sýr a mícháme, dokud se nerozpustí. Omáčku dochutíme solí a citrónovou šťávou. ..
INGREDIENCE: 1/2 l mléka, 2 lžíce polohrubé mouky, sůl, 2 lžíce jemně nastrouhaného křenu, 2 lžíce jemně nastrouhaných oloupaných mandlí, 1 lžíce másla, 1 lžička cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Ve studeném mléce rozmícháme mouku, osolíme a přivedeme k varu. Vaříme asi 20 minut, pak sejmeme z ohně a do omáčky vmícháme jemně nastrouhaný 1 křen, oloupané a nastrouhané mandle, vmícháme máslo a ještě podle chuti přisolíme a přisladíme. Krémově hustou křenovou omáčku podáváme k vařenému uzené ..
INGREDIENCE: 250 g majonézy, 4 až 5 stroužků česneku, lžička hořčice, sůl, pažitka, špetka cukru, worcester. POSTUP PŘÍPRAVY: Majonézu ochutíme cukrem, citrónovou šťávou a solí. Přidáme prolisovaný česnek, hořčici, worcester a sekanou pažitku. Můžeme rovněž přidat lžíci sekaných ořechových jader. Hodí se k vařeným rybám, zelenině nebo studenému pečenému masu. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA