INGREDIENCE: 12 ústřic, 60g másla, 2 lžíce hladké mouky, podle chuti sůl, 1/2 l mléka, 1 dl bílého vína, 3 citróny, 2 lžíce sladké smetany, 1 vejce. POSTUP PŘÍPRAVY: Ústřice vyjmeme lžičkou z lastur do malého kastrolku, takže jsou ve vlastí vodě, přidáme víno, část másla a postavíme na oheň, nádobou stále pohybujeme a obsah se nesmí zavařit (při vaření by ústřice ztvrdly). Ze zbytku másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou rozšleháme s mlékem, osolíme a dobře provaříme. Je-li polévka moc ..
INGREDIENCE: 1 bažant, 100g slaniny, 100g drůbežích jater, 100g másla, 100g cibule, ml. pepř, nové koření, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěného vykuchaného bažanta opálíme nad plamenem, omyjeme, protkneme polovinou slaniny a osolíme. Na sádle a másle osmáhneme zbylou slaninu s cibulí, okořeníme a do směsi vložíme bažanta a opraná játra. Opečeme po obou stranách, játra vyjmeme, bažanta zalijeme trochou vřelé vody a za občasného podlévání vlastní šťávou dopečeme doměkka a dočervena. Čtvrtky upečeného ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Kapra naporcujeme a porce z obou stran na několika místech nařízneme tak, abychom do zářezů mohli vsunout plátky zelené papriky, slaniny a mrkve. Pak nakrájíme brambory na plátky, naklademe je na dno pekáče, na ně položíme osolené porce kapra hřbetem navrch, zalijeme dvěma dl smetany, 100g rozpuštěného másla a posypeme lžící sladké papriky. Dáme do trouby a pečeme do červena, přičemž často podléváme vlastní šťávou. Místo plátků brambor můžeme na dno pekáče navrstvit dušenou rýži ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Na tento pokrm lze použít maso vepřové, mladé hovězí nebo drůbeží maso. Maso. naklepeme opepříme osolíme a paličkou vklepeme strouhanou housku. Obalíme v rozšlehaném vejci a rychle opečeme na rozpáleném oleji. Pak vždy mezi dva řízky dáme plátek anglické slaniny nebo polského salámu, kroužky cibule, nudličky papriky, spíchneme k sobě párátky a dáme do tlakového hrnce, do kterého jsme na dno dali děrovanou vložku Podlijeme vývarem z masoxu. Délka dušení záleží na kvalitě masa. Po ..
INGREDIENCE: 1 kg kapra, 7 plátků bílé želatiny. Rybí várka: 750 ml vody, 50 ml octa, 2 mrkve, 1 petržel, 50 g celeru, sůl, nové koření, celý pepř, bobkový list, petrželka, 1 bílek. Na ozdobu: 100 g sterilovaných okurek, 50 g sterilované kapie, kapary. POSTUP PŘÍPRAVY: V hrnci uvedeme do varu vodu, do které přidáme ocet, mrkev, petržel, celer, koření a vaříme asi 20 minut. Kapra očistíme, rozpůlíme, skrojíme žeberní kosti a nařízneme kůži. Dáme do vývaru a na mírném ohni vaříme asi 10 minut. V ..
INGREDIENCE: Potřebujeme: 4 porce kapra, marény nebo jesetera, 0,2 l kysané krémovité smetany, lžíci mleté sladké papriky, vývar z rybího odpadu, 150 g kořenové zeleniny, žloutek, petrželku, sůl, ocet. POSTUP PŘÍPRAVY: Z rybího vývaru a kořenové zeleniny připravíme menší množství osoleného vývaru, který procedíme. Rybu posolíme, potřeme octem a na 1/2 hodiny dáme do chladu. Pak dáme porce ryby do vařícího vývaru a zvolna provařujeme asi 15 minut. Pak porce ryby přeložíme na nahřáté talíře. Do ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Povaříme asi 10 minut 1 máslo, 2 sklenice mletého cukru, 3 polévkové lžíce kakaa a půl hrnku mléka. Poté odlijeme 1 sklenici. Zbytek necháme vychladnout. Do vychladlého přidáme 3 vejce, vanilkový cukr, 2 sklenice mouky s práškem do pečiva a trochu mléka. Dobře promícháme a nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Pečeme ve vyhřáté troubě. Po upečení odlitou sklenici nalijeme na moučník a posypeme ořechy nebo kokosem. ..
INGREDEINCE: Potřebujeme: 4 větší porce kapra, cibuli, 200 g kořenové zeleniny, 2 lžíce másla, 0,5 l bílého vína, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Cibuli jemně nakrájíme,zeleninu nakrájíme na stébla asi 5 cm dlouhá, oboje podusíme na másle do poloměkka. Potom na zeleninu rozložíme osolené porce kapra, podlijeme mírně vínem a dusíme na prudkém ohni až se šťáva vydusí.Podlijeme polovinou zbylého vína a opět prudce vydusíme.Poslední dušení má probíhat pomaleji a šťáva se při něm vydusí tak, až zhoustne.Rybu ..
INGREDIENCE: 600g očištěného jesetera, trochu oleje, kousek oloupané ho lilku, 2 paprikové lusky, 3 rajčata, 2 cibule, 150 g rýže, špetka mleté papriky, špetka mletého pepře, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Na plátky nakrájené porce ryby osolíme a upečeme po obou stranách do růžova. Hotové porce vyndáme a na zbylém oleji podusíme vypranou ryži a opaprikujeme. Do rýže přidáme na plátky krájený lilek, na kolečka krájené paprikové lusky, rajčata a cibuli, osolíme a opepříme. Do takto připravené rýže vložíme p ..
INGREDIECE: 3 vejce, 1 l mléka, 80g moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 50g čokolády, 20g škrobové moučky, 90g pískového cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Z bílků ušleháme tuhý sníh, do něhož vmícháme pískový cukr. V pekáčku necháme vařit mléko a naběračkou v něm zaváříme sněhové koule a vaříme po obou stranách dvě minuty. Sněhové koule se podobají houbě. Rybí lžící vyjmeme a klademe na talířky. Zbylé mléko slijeme do kotlíku, přidáme vanilkový prášek, moučkový cukr, škrobovou moučku, opatrně za ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA