INGREDIENCE: 1 kapr o váze asi 1 1 kg, 8 stroužků česneku, 2 lžičky kmínu, sádlo nebo máslo na pečení, sekaná petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Kapra vykucháme, odřízneme hlavu a podél hřbetu rozdělíme na dvě poloviny. Opláchneme. Kůži na polovičkách kapra svrchu několikrát příčně nařízneme, aby se půlky při pečení nekroutily. Potřeme česnekem utřeným se solí a posypeme umletým kmínem. Pečeme v pekáči na rozehřátém sádle nebo másle v dobře vyhřáté troubě. Během pečení přeléváme vypečenou šťávou a pod ..
INGREDIENCE: 4 porce kapra, sůl, 1 lžíce citrónové šťávy, 2 lžíce hl. mouky, 4 lžíce oleje, 4 plátky uzeného bůčku (slaniny), 1 cibule, 2 bobkové listy, 10 zrnek pepře, olej, 2 lžíce másla, sekaná bazalka.POSTUP PŘÍPRAVY: porce kapra omyjeme a otřeme utěrkou. Osolíme, zakapeme citrónovou šťávou a necháme v chladnu hodinu odležet. Poté kapra obalíme v mouce a dáme na rozehřátý olej. Přidáme plátky slaniny, jemně pokrájenou cibuli, bobkový list a zrnka pepře. Kapra z obou stran osmáhneme, poté zal ..
INGREDIENCE: 4 - 5 porcí kapra, 5 lžic oleje, 2 lžíce másla, 1 menší cibule, 5 žampiónů, 2 sterilované papriky, půl citrónu, 2 lžíce hladké mouky, 3 lžíce šlehané smetany.POSTUP PŘÍPRAVY: Kapra vykucháme, zbavíme šupin, podélným řezem rozdělíme na dvě půlky a vykostíme. Půlky opláchneme ve vlažné vodě a osušíme utěrkou. Z masa nakrájíme porce, osolíme, opepříme a posypeme hladkou moukou. Takto připravené porce kapra opečeme na oleji po obou stranách dozlatova a vyjmeme. Do výpeku vložíme oloupan ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 4 větší porce kapra osolíme potřeme utřeným česnekem pokapeme 1 dl bílého vína a necháme hodinu odležet. 1/4 kg cibule nakrájíme na kolečka, 100g anglické slaniny na nudličky a 100g žampionů oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, Mírné osmahneme na oleji, lehce opepříme, přidáme sladkou a špetku pálivé papriky. Alobal potřeme olejem, položíme na něj porce kapra a navršíme podušenou směs, navrch dáme plátky másla a pořádně uzavřeme. Pečeme v rozpálené troubě 25 minut. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Je sice smažený - ale jinak, než je u nás zvykem. Na obalení použijeme jednu lžíci škrobové mouky se dvěma lžícemi vody. Škrob s vodou rozšleháme v táhlé těstíčko, v němž namáčíme ryby. Stejným způsobem lze obalovat zeleninu nebo řízky, čímž odpadají vejce a strouhanka. Těstíčko ze škrobu je jemné, křehké a dietní! ..
INGREDEINCE: 4 lžíce másla, 1 kg ve slupce uvařených brambor, sůl, pepř, špetka muškátu, 100g nastrouhaného parmazánu, 200g mandlí, 300 ml mléka.POSTUP PŘÍPRAVY: Troubu zahřejeme na 200°C. zapékací mísu vymastíme máslem. Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Polovinu jich vyskládáme na dno mísy, ochutíme muškátem, osolíme a opepříme. Posypeme 50g sýra. Překryjeme další vrstvou brambor a okořeníme. Zbývající máslo rozpustíme v pánvi a nasypeme na ně vyloupané a hrubě nasekané mandle. Opečeme j ..
INGREDIENCE: 4 porce kapra, 1-2 dl vody, 1 dl bílého vína, několik kuliček celého pepře a nového koření, bobkový list, 200 g majolky nebo majonézy, 2 lžíce citrónové šťávy, cibule, 2-3 sladkokyselé okurky, 2 sterilované kapie, 2-3 lžíce sterilovaného hrášku, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Porce kapra opláchneme, zalijeme vodou, přidáme koření, sůl a povaříme do poloměkka. Po částečném vyvaření vody přilijeme víno a kapra uvaříme tak, aby se maso nerozpadalo. Okapané vychladlé maso vykostíme, zbavíme ků ..
INGREDIENCE: 800 g tresky, 2 zelené papriky, 1 lžíce sekané petrželky, oregano, 1 lžíce hořčice, mletý pepř, sůl, 2 lžíce oleje, 50 g másla, 2lžíce strouhanky, 1 citrón na ozdobu. POSTUP PŘÍPRAVY: Omytou, očištěnou tresku rozdělíme na porce. Zelené papriky očistíme a spolu s petrželkou velmi drobné nasekáme. Přidáme špetku oregana, hořčici, mletý pepř, sůl a vše spojíme dvěma lžícemi oleje a lžící rozpuštěného másla. Porce ryby touto směsí potřeme, vložíme je do pekáčku, posypeme strouhankou, p ..
INGREDIENCE: 1 šálku nasekaných lístků bazalky, 2 lžíce piniových semínek (popř.ořechů nebo mandlí), 1 šálku strouhaného parmazánu, 1 šálek olivového oleje, 1 lžíce čerstvé petržele. POSTUP PŘÍPRAVY: Smícháme všechny složky v mixéru do homogenní směsi. Uvaříme těstoviny, necháme je okapat a dokonale promícháme s omáčkou. ..
Přimícháme-li do bramborové kaše tuhý sníh z bílků, získá na chuti na vzhledu. Při přípravě bramborové kaše používáme vždy teplé mléko. Vedle mléka můžeme přidat i trochu kyselé smetany, kaše je pak chutnější. Do bramborového těsta můžeme vmíchat na kostičky nakrájené uzené maso nebo uzeninu. Kostičky v knedlíku vytvoří mozaiku. Strouhané syrové brambory zalijeme ihned mlékem, aby nezmodraly. Jsou-li příliš vodnaté, část vody slijeme. Smažené brambory neuchováváme delší dobu, poněvadž ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA