INGREDIENCE: 3 lilky, 50 g slaniny, 60 g másla, 70 g cibule, sůl, mletý pepř, houbová nádivka, strouhanka a trochu másla na pokapání.POSTUP PŘÍPRAVY: Omyté, neoloupané lilky podélně rozkrojíme, stopky vykrojíme, dužinu trochu nožem nakrojíme, aby rychleji změkla, pak je vložíme do kastrolu vymaštěného máslem a v troubě asi 10 minut pečeme. Pak dužinu z vychladlých lilků lžičkou vydlabeme natolik, aby na slupce zůstala jen asi 3/4 cm tlustá vrstva dužiny. Vydlabanou dužinu nadrobno rozsekáme, na ..
POSTUP PŘÍRAVY: Pevné houby, které při dušení nepouštějí příliš slizu, nakrájíme, osolíme a udusíme, až všechna šťáva vysmahne. Ke konci musíme bedlivě míchat, aby se houby nepřipalovaly. Pak je na masovém strojku umeleme. Používáme-li hub větších a slizkých, pak je raději zasyrova jemně usekáme jen maličko osolíme, dáme na kastrol na omastek dusit a dusíme je tak dlouho, až šťáva vysmahne. K houbám přidáváme strouhanou housku, vejce, podle potřeby sůl, pepř; můžeme přidat trochu smažené cibulky ..
INGREDIECE: 80 g másla, 8 vajec, 400 g zelených paprikových lusků, 400 g rajčat, 2 cibule, podle chuti sůl a mletý pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Na másle osmažíme jemně krájenou cibulku, přidáme na kolečka krájená opraná rajčata, na nudličky nakrájené papriky, sůl, pepř a dusíme ve vlastní šťávě. Do tuku vydušené zeleniny nalijeme rozšlehaná vejce, za stálého míchání necháme srazit a ihned podáváme. ..
INGREDIECE: 800g vařených oloupaných brambor, 150g polohrubé mouky, lžička soli, 1 vejce, 100g sádla. POSTUP PŘÍPRAVY: Vařené studené brambory nastrouháme, osolíme, přidáme vejce a mouku a zpracujeme v těsto. Z těsta vyválíme šišku, rozkrájíme na kousky a válečkem upravíme na kulaté placičky. Vál musíme posypat moukou, kterou si ponecháme z předepsaného množství. Bramborové placičky pak pečeme na vymaštěné pánvi po obou stranách do růžova. Podáváme jako přílohu k dušené zelenině nebo k m ..
INGREDIENCE: 300 g hovězího předního masa z kližky, 300 g vepřového masa, 2 větší brambory, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 2-3 lžíce sádla, sůl, mlety pepř, 1 lžička papriky, lžíce sádla a hladké mouky na zásmažku, 2 rajčata.POSTUP PŘÍPRAVY: Na rozpuštěném sádle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme oprané, na kostky nakrájené, osolené a opepřené maso a osmahneme. Pak podlijeme a na mírném ohni vaříme, až je maso téměř měkké. Na kastrůlku rozehřejeme lžíci sádla, necháme v něm rozpustit p ..
INGREDIENCE: 300 g jehněčího masa z kýty, 300 g vepřové kýty, 4 menší cibule, svazeček petrželky, 1 bobkový list, několik zrnek pepře, 2 zelené papriky, vinný ocet, 250 g uzené slaniny, sůl, mletý pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso nakrájíme na 1 cm silné čtverhranné kousky o straně 3-4 cm, cibuli na silnější kolečka. Vinný ocet trochu zředíme, svaříme s pepřem, bobkovým listem a nasekanou petrželkou. Touto marinádou zalijeme maso a cibuli a necháme stát asi 1 hodinu. Mezitím nakrájíme na plátky sla ..
INGREDIENCE: 8 větších cibulí, voda, sůl, lžička cukru, 10 g sádla,( houbová nádivka), trochu vývaru ze zeleniny anebo vývaru připraveného z masoxu.POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupané, očištěné cibule u kořínkové části trochu skrojíme, aby cibule pěkně stály, a pak je krátce povaříme v osolené, nepatrné přislazené vodě. Potom z každé cibule skrojíme vršek a střed cibule opatrné lžičkou vydlabeme, a to natolik, aby na cibuli zůstaly alespoň tři vnější dužnaté listeny. Vnitřky vydlabané cibule nadrobno rozs ..
INGREDIENCE: 500g hl. mouky, lžička soli, 1,5 dl oleje, vejce na potření, ořechy, skořice, jablka, cukr. Kvásek: 1 kostka droždí, lžíce cukru, 2,5 dl mléka.POSTUP PŘÍPRAVY: Promícháme mouku se solí. Přidáme kvásek a nakonec olej. Vypracujeme těsto a necháme vykynout. Potom těsto rozválíme na 2 pláty, posypeme ořechy, nastrouhanými jablky, cukrem a skořicí. Zabalíme, potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péci do předehřáté trouby. ..
INGREDIENCE: 1 kg kýty (plecka), 4 stroužky česneku, 3 cibule, tymián, ml. pepř, ml. nové koření, ml, kmín, majoránka, citrónová šťáva, sůl, 3 lžíce oleje. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso naklepeme. Česnek rozetřeme nebo prolisujeme. 2 cibule drobně nakrájíme a promícháme je se solí, kořením a citrónovou šťávou. Maso ovineme silnou nití tak, aby vznikl pěkný váleček, potřeme jej připravenou směsí, vložíme do mísy, pokapeme olejem a necháme pod poklicí v chladničce proležet dva dny. Jednu cibuli nakrájíme ..
INGREDIENCE: 250 g cukru, 1 l vody, celá vanilka, šťáva z 1 citrónu. POSTUP PŘÍPRAVY: Cukr rozpustíme v horké vodě a vaříme s vanilkou do zhoustnutí. Pak vmícháme citrónovou šťávu. Cukrový sirup používáme k přípravě moučníků. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA