Recepty na xkuchtik.cz

ZELENINA | LILEK PLNĚNÝ HOUBOVOU NÁDIVKOU ( Pečený).

INGREDIENCE: 3 lilky, 50 g slaniny, 60 g másla, 70 g cibule, sůl, mletý pepř, houbová nádivka, strouhanka a trochu másla na pokapání.POSTUP PŘÍPRAVY: Omyté, neoloupané lilky podélně rozkrojíme, stopky vykrojíme, dužinu trochu nožem nakrojíme, aby rychleji změkla, pak je vložíme do kastrolu vymaštěného máslem a v troubě asi 10 minut pečeme. Pak dužinu z vychladlých lilků lžičkou vydlabeme natolik, aby na slupce zůstala jen asi 3/4 cm tlustá vrstva dužiny. Vydlabanou dužinu nadrobno rozsekáme, na ..

HOUBY | KARBANÁTKY Z HUB.

POSTUP PŘÍRAVY: Pevné houby, které při dušení nepouštějí příliš slizu, nakrájíme, osolíme a udusíme, až všechna šťáva vysmahne. Ke konci musíme bedlivě míchat, aby se houby nepřipalovaly. Pak je na masovém strojku umeleme. Používáme-li hub větších a slizkých, pak je raději zasyrova jemně usekáme jen maličko osolíme, dáme na kastrol na omastek dusit a dusíme je tak dlouho, až šťáva vysmahne. K houbám přidáváme strouhanou housku, vejce, podle potřeby sůl, pepř; můžeme přidat trochu smažené cibulky ..

ZELENINA | LEČO.

INGREDIECE: 80 g másla, 8 vajec, 400 g zelených paprikových lusků, 400 g rajčat, 2 cibule, podle chuti sůl a mletý pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Na másle osmažíme jemně krájenou cibulku, přidáme na kolečka krájená opraná rajčata, na nudličky nakrájené papriky, sůl, pepř a dusíme ve vlastní šťávě. Do tuku vydušené zeleniny nalijeme rozšlehaná vejce, za stálého míchání necháme srazit a ihned podáváme. ..

BRAMBORY | BRAMBOROVÉ PLACIČKY.

INGREDIECE: 800g vařených oloupaných brambor, 150g polohrubé mouky, lžička soli, 1 vejce, 100g sádla. POSTUP PŘÍPRAVY: Vařené studené brambory nastrouháme, osolíme, přidáme vejce a mouku a zpracujeme v těsto. Z těsta vyválíme šišku, rozkrájíme na kousky a válečkem upravíme na kulaté placičky. Vál musíme posypat moukou, kterou si ponecháme z předepsaného množství. Bramborové placičky pak pečeme na vymaštěné pánvi po obou stranách do růžova. Podáváme jako přílohu k dušené zelenině nebo k m ..

POLÉVKA RŮZNÁ | GULÁŠOVÁ POLÉVKA.

INGREDIENCE: 300 g hovězího předního masa z kližky, 300 g vepřového masa, 2 větší brambory, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 2-3 lžíce sádla, sůl, mlety pepř, 1 lžička papriky, lžíce sádla a hladké mouky na zásmažku, 2 rajčata.POSTUP PŘÍPRAVY: Na rozpuštěném sádle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme oprané, na kostky nakrájené, osolené a opepřené maso a osmahneme. Pak podlijeme a na mírném ohni vaříme, až je maso téměř měkké. Na kastrůlku rozehřejeme lžíci sádla, necháme v něm rozpustit p ..

SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ | ZBOJNICKÝ ŠPÍZ.

INGREDIENCE: 300 g jehněčího masa z kýty, 300 g vepřové kýty, 4 menší cibule, svazeček petrželky, 1 bobkový list, několik zrnek pepře, 2 zelené papriky, vinný ocet, 250 g uzené slaniny, sůl, mletý pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso nakrájíme na 1 cm silné čtverhranné kousky o straně 3-4 cm, cibuli na silnější kolečka. Vinný ocet trochu zředíme, svaříme s pepřem, bobkovým listem a nasekanou petrželkou. Touto marinádou zalijeme maso a cibuli a necháme stát asi 1 hodinu. Mezitím nakrájíme na plátky sla ..

ZELENINA | CIBULE PLNĚNÁ HOUBOVOU NÁDIVKOU (DUŠENÁ)

INGREDIENCE: 8 větších cibulí, voda, sůl, lžička cukru, 10 g sádla,( houbová nádivka), trochu vývaru ze zeleniny anebo vývaru připraveného z masoxu.POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupané, očištěné cibule u kořínkové části trochu skrojíme, aby cibule pěkně stály, a pak je krátce povaříme v osolené, nepatrné přislazené vodě. Potom z každé cibule skrojíme vršek a střed cibule opatrné lžičkou vydlabeme, a to natolik, aby na cibuli zůstaly alespoň tři vnější dužnaté listeny. Vnitřky vydlabané cibule nadrobno rozs ..

MOUČNÍKY KYNUTÉ | JABLEČNÝ ZÁVIN (Štrůdl).

INGREDIENCE: 500g hl. mouky, lžička soli, 1,5 dl oleje, vejce na potření, ořechy, skořice, jablka, cukr. Kvásek: 1 kostka droždí, lžíce cukru, 2,5 dl mléka.POSTUP PŘÍPRAVY: Promícháme mouku se solí. Přidáme kvásek a nakonec olej. Vypracujeme těsto a necháme vykynout. Potom těsto rozválíme na 2 pláty, posypeme ořechy, nastrouhanými jablky, cukrem a skořicí. Zabalíme, potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péci do předehřáté trouby. ..

VEPŘOVÉ KÝTA | KOŘENĚNÁ VEPŘOVÁ KÝTA.

INGREDIENCE: 1 kg kýty (plecka), 4 stroužky česneku, 3 cibule, tymián, ml. pepř, ml. nové koření, ml, kmín, majoránka, citrónová šťáva, sůl, 3 lžíce oleje. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso naklepeme. Česnek rozetřeme nebo prolisujeme. 2 cibule drobně nakrájíme a promícháme je se solí, kořením a citrónovou šťávou. Maso ovineme silnou nití tak, aby vznikl pěkný váleček, potřeme jej připravenou směsí, vložíme do mísy, pokapeme olejem a necháme pod poklicí v chladničce proležet dva dny. Jednu cibuli nakrájíme ..

ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY | CUKROVÝ SIRUP (Turecko)

INGREDIENCE: 250 g cukru, 1 l vody, celá vanilka, šťáva z 1 citrónu. POSTUP PŘÍPRAVY: Cukr rozpustíme v horké vodě a vaříme s vanilkou do zhoustnutí. Pak vmícháme citrónovou šťávu. Cukrový sirup používáme k přípravě moučníků. ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz