INGREDIECE: 200g den starých žemlí, 1 d1 mléka, 2 vejce, 50g sádla, lžíce hladké mouky, 1 cibule, podle chuti sůl, špetka mletého pepře, petrželová nať.POSTUP PŘÍPRAVY: Housky nakrájíme na malé kostičky a na sádle trochu osmažíme. Nakrájíme jemně cibuli, zelenou petrželovou nať jemně usekáme, osmahneme na horkém sádle a přidáme k osmaženým kostičkám housky. Pak rozšleháme v mléce vejce, hladkou mouku, sůl a pepř, dobře promícháme s houskou a navlhčíme připraveným mlékem. Takto připravenou směs v ..
INGREDIENCE: 800g krůtích prsíček, 1 ananasový kompot, (400g), 1 broskvový (400g) kompot, 100 ml masového vývaru, 9g bílé želatiny (6 plátků), 1 větší kiwi, 50g modrých nebo zelených hroznů, 5 koktejlových třešní, sůl, ml. bílý pepř, 1 lžička sušeného koření (máty, bazalky, šalvěje). POSTUP PŘÍPRAVY: drůbeží maso mírně osolíme a okořeníme čerstvě mletým pepřem a v ruce promnutými bylinkami. Vložíme do předehřáté trouby a upečeme doměkka (asi 40 minut). Při pečení poléváme vývarem, který jsme z ..
INGREDIENCE: 6 pstruhů po 200 g , 1,1 l vody, sůl, 1/16 1 octa, 5 zrnek pepře a nového koření a 120 g čerstvého másla.POSTUP PŘÍPRAVY: Pstruhy zabijeme krátce před úpravou. Při kuchání je držíme za žábry a pracujeme na mokrém prkénku, abychom nesetřeli hlen, kterým jsou pstruzi pokryti, neboť právě ten působí, že při vaření zmodrají. Po vyjmutá vnitřností dobře vypláchneme břišní dutinu a ostrým nožem odstraníme žábry, které jsou umístěny pod skřelemi. U vykuchaných a osolených jednotlivých pstr ..
INGREDIENCE: 1 krůtí prsa, 50 g másla, 50 g vařeného uzeného masa, 2 vejce, strouhanka, citrón, olej na smažená, 5 cl koňaku, mletý pepř, sůl.Bešamel: 2 lžíce mouky, 5 dl mléka, asi 20 g másla.POSTUP PŘÍPRAVY: Omytá krůtí prsa vykostíme, zbavíme kůže, nakrájíme na plátky osolíme, opepříme a z obou stran opečeme na másle. Pak zalijeme koňakem. Uzené maso nadrobno rozsekáme. Připravíme hustý bešamel z rozpuštěného másla, v němž krátce zasmahneme mouku (nemá dostat barvu), rozředíme chladným mlékem ..
INGREDIENCE: 400 g hovězí kližky, 60 g petržele, 100 g zelených fazolek, 60 g brukve, nať, mletý pepř, 20 g másla, špetka majoránky, sůl, 30 g těstovin do polévky.POSTUP PŘÍPRAVY: V hrnci rozpustíme slaninu nakrájenou na kostičky, přidáme maso pokrájené na kostky, podlijeme trochou vody, osolíme, opepříme a mírně vaříme jednu hodinu. Mezitím nadrobno pokrájíme očištěnou zeleninu a spolu s petrželovou a celerovou natí, převázanou kouskem nitě, ji vložíme do polévky. Polévku doplníme vodou na obje ..
INGREDIENCE: 500 g roštěnky, 40 g uzeného masa, 40 g oleje, 10 g hladké mouky, 4 lžíce usekaného uzeného lososa nebo kaviáru, 4 vejce, sardelová pasta, 4 olejovky, 4 proužky kapie, 50 g křenu, vývar, mletý pepř, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Roštěnky naklepeme, po okrajích nařízneme, aby se nekroutily. Pak je osolíme, opepříme, potřeme sardelovou pastou a poprášíme moukou. Takto připravené roštěnky opečeme dorůžova po obou stranách na oleji. Měkké maso vyjmeme, šťávu vysmahneme na tuk, zaprášíme moukou, ..
INGREDIECE: 100g slanečka, 2 cibule, 2 rajčata, 3 papriky, 2 hlávkové saláty, 2 lžíce oleje, 2 citróny, 50g oliv, špetka soli a mletého pepře. POSTUP PŘÍPRAVY: Slanečka vykostíme, sloupneme kůži a nakrájíme na nudličky. Rajčata, papriky a hlávkový salát vypereme, očistíme a nakrájíme i s oloupanou cibulí na nudličky a promísíme s nakrájeným slanečkem. Z oleje, citrónové šťávy, soli a pepře připravíme dresink, který zamícháme před podáváním do salátu, spolu s nakrájenými vypeckovanými olivami. ..
INGREDIECE: 300g pšenice (nevařené), 200g práškového cukru, 100 g mletých mandlí, (nebo ořechů), 2 g vanilky, špetka muškátového oříšku. POSTUP PŘÍPRAVY: Pšenici přebereme, opláchneme na sítku a přes noc namočíme do vody. Ráno vodu odcedíme. Pak přidáme novou vodu - jeden a půl dílu na díl pšenice - a vaříme 10-15 minut tak, aby se nám nerozvařila. Vodu z vařené pšenice slijeme a pšenici v horkém hrnci bez vody zabalíme do čisté utěrky a uložíme na několik hodin pod peřinu nebo polštář. Po tét ..
INGREDIENCE: 700g vývaru z kostí, 3 lžíce rýže, šálek kyselé smetany, 400 g jogurtu, lžička másla, 1 žloutek, trochu usekané máty peprné, špetka mletého pepře a soli.POSTUP PŘÍPRAVY: Ve vývaru z kostí uvaříme rýži, přisolíme, okořeníme a odstavíme. Necháme trochu zchladnout, žloutek rozšleháme s jogurtem a kyselou smetanou a zašleháme polévku. Takto za- huštěnou polévku před podáním jen přihřejeme (aby se nesrazila) a podáváme posypanou jemně usekanou mátou peprnou a s kouskem syrového másla. ..
INGREDIENCE: 8 palic česneku, 2 snítky rozmarýnu, 1 feferonka, 500 ml sójového oleje. POSTUP PŘÍPAVY: Stroužky česneku smícháme s rozmarýnem a se všemi přísadami dáme do sklenice. Zalijeme olejem, sklenici vzduchotěsně uzavřeme a necháme asi 10 dní uležet. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA