Recepty na xkuchtik.cz

MOUČNÍKY TŘENÉ | OŘECHOVÝ KOLÁČ NA BOŽÍ HOD.

INGREDIENCE: máslo na vymazání, 5 vajec, 175g cukru, 250g ml. lískových ořechů, po 1 lžíci citrónové kůry a šťávy, 250 ml smetany, 2 lžíce rumu, 2 lžíce mouč. cukru, sáček cukrových vajíček. POSTUP PŘÍPRAVY: Máslem pečlivě vymastíme menší dortovou formu. Troubu zahřejeme na 190°C. Oddělíme vejce. Z bílků našleháme tuhý sníh. Do pěny utřeme žloutky s cukrem. Postupně přidáváme lískové oříšky, citrónovou kůru a šťávu. Nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Lehce těsto nalijeme do formy a na prostř ..

RYBY FILÉ | FILÉ SE ŠPAGETAMI.

INGREDIENCE: 250 g rybího filé, 120 g másla, 40 g cibule, 1 lžíce sekané petrželky, 70g žampiónů, sůl, mletý pepř; 300 g špaget nebo jiných těstovin, 100 g strouhaného čedaru. POSTUP PŘÍPRAVY: Filé omyjeme, osušíme a rozkrájíme na kousky. Na másle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, sekanou petrželku a očištěné, oprané a na plátky nakrájené žampióny, do středu pánve dáma osolené a opepřené kousky rybího filé, opečeme je po obou stranách, podlijeme třemi lžícemi teplé vody, promícháme s houbami a ..

SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ | MASO NA CIBULI PO VÍDEŇSKU.

INGREDIENCE: 80 g sádla, 300 g cibule, 600 g.hovězího masa (květová špička z kýty svíčková, roštěnec), sůl, mletý pepř; stroužek česneku; trochu majoránky, 1 lžíce octa, 30 g hladké mouky a vývar z hovězího masa nebo z kostky masoxu. POSTUP PŘÍPRAVY: V kastrole na rozpáleném sádle osmažíme drobně nakrájenou cibuli do světležluta. K ní pak přidáme bud na plátky, nebo na větší kostky nakrájené maso, utřený česnek, ocet, osolíme, okořeníme a za občasného podlévání vývarem dusíme maso do poloměkka ..

PŘÍLOHY | BRAMBOROVÁ KAŠE S CELEREM.

INGREDIECE: 800g brambor, 200g celeru, 2dl mléka, 60g másla, 100g jablk, podle chuti sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupané brambory dáme vařit do osolené vroucí vody a uvaříme do měkka. Vodu odcedíme, brambory prolisujeme, přidáme čerstvé máslo, zalijeme horkým mlékem a dobře vyšleháme. Celer nakrájíme na kousky a uvaříme ve slané vodě do měkka. Vyndáme a prolisujeme přes síto spolu s udušenými jablky do připravené bramborové kaše a dobře zašleháme. Takto připravenou kaši podáváme jako přílohu ke smažen ..

MOUČNÍKY KYNUTÉ | STAROSRBSKÉ MEDOVÉ PEČIVO S PEPŘEM (Jugoslávie).

INGREDIECE: l25g medu, l25g sádla, 1 lžíce cukru, 2 vejce, 10g droždí, trochu mléka, 1 lžička mleté skořice, mletý pepř, tlučený hřebíček, 50g mletých vlašských ořechů,300g hladké mouky.POSTUP PŘÍPRAVY: V mléce rozděláme droždí, vlijeme je do mísy s prosetou hladkou moukou, pak přidáme sádlo, med, cukr, vejce, skořici, hřebíček, pepř, ořechy a vypracujeme v těsto, ze kterého vyválíme placku o síle čtyř milimetrů. Tvořítkem pak vykrajujeme různé hvězdičky apod. Pečeme na plechu v předem vyhřáté t ..

TĚSTOVINY | NUDLOVÝ NÁKYP (Bulharsko).

INGREDIECE: 5 vajec, 150g cukru, 50g rozinek, 1 l mléka, 2 sáčky vanilkového cukru, 150g másla, lžíce práškového cukru. Nudlové těsto - 360 g hrubé mouky, 2 vejce, podle chuti sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Do prosáté mouky uděláme důlek, do kterého vyklepneme vejce, promícháme a vypracujeme v tuhé těsto, rozdělíme na díly, necháme odpočinout a vyválíme tenké placky, které necháme oschnout (ne přeschnout). Nakrájíme na pásy, srovnáme na sebe a nožem nakrájíme širší nudle. Necháme zaschnout a zavaříme ..

SPECIALITY VEPŘOVÉ | ROŠŤÁCI Z KOTLET VE SMĚSI.

INGREDIENCE: 6 vepřových kotlet, tuk na smažení. Směs: 2 celá vejce, + lžička soli, pepř, 3 lžičky maggi, 3 lžičky worcesteru, 2 lžíce hořčice, 2 lžíce solamylu. POSTUP PŘÍPRAVY: Kotlety naklepeme, nařízneme na 4 místech a namočíme po obou stranách ve směsi. Namočené naskládáme do misky a zalijeme zbytkem nakládací směsi. Necháme do druhého dne v chladničce odležet. Na pánvi rozpálíme tuk a kotlety do něj vkládáme . trochu jimi pohneme aby se nepřipalovaly, zhruba po 4 minutách je obrátíme a p ..

HOUBY | HOUBY ZAPEČENÉ S FLÍČKY.

POSTUP PŘÍPRAVY: Nakrájené a s kmínem, udušené houby smícháme s uvařenými flíčky, přidáme trochu pepře, sekané zelené petrželky a dáme do vymaštěného, jemnou strouhankou vysypaného pekáče na chvíli zapéci. Pak je zalijeme rozkvedlanými vajíčky s mlékem a zapečeme.Někdo rád tento pokrm i nezapečený, s každou jemnější, těstovinou (kolínky, hrubší strouhankou, s těstovinnými. mušličkami). K houbám jsou také dobré malé nočky ze syrových brambor, tzv. chlupaté, které po odcezení ihned vklá- dáme do u ..

RÝŽE | HOUBOVÉ RIZOTO.

POSTUP PŘÍPRAVY: Houby nakrájíme na hrubší kousky a udusíme na tuku se soli. Když se z nich voda vydusila, podlijeme je a ještě dusíme. Zvlášť udusíme na cibulce rýži. Když je oboje měkké, smícháme dohromady, popřípadě přidáme na růžičky rozebraný uvařený květák, udušené nakrájené bobule paprik a udušená rajčata. Podáváme sypané strouhaným sýrem. Pro hezký vzhled vyndaváme rýži vypláchnutou sběračkou přímo na talířek. ..

HOUBY | HOUBY ZAPEČENÉ S KAPUSTOU.

POSTUP PŘÍPRAVY: Udušené houby smícháme s vařenou kapustou, kterou jsme usekali, přidáme v mléce namočené a dobře vymačkané rohlíky, vajíčka, sůl, trochu pepře a zázvoru, dobře pro mícháme a dáme zapéci do vymaštěného pekáčku. ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz