INGREDIENCE: máslo na vymazání, 5 vajec, 175g cukru, 250g ml. lískových ořechů, po 1 lžíci citrónové kůry a šťávy, 250 ml smetany, 2 lžíce rumu, 2 lžíce mouč. cukru, sáček cukrových vajíček. POSTUP PŘÍPRAVY: Máslem pečlivě vymastíme menší dortovou formu. Troubu zahřejeme na 190°C. Oddělíme vejce. Z bílků našleháme tuhý sníh. Do pěny utřeme žloutky s cukrem. Postupně přidáváme lískové oříšky, citrónovou kůru a šťávu. Nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Lehce těsto nalijeme do formy a na prostř ..
INGREDIENCE: 250 g rybího filé, 120 g másla, 40 g cibule, 1 lžíce sekané petrželky, 70g žampiónů, sůl, mletý pepř; 300 g špaget nebo jiných těstovin, 100 g strouhaného čedaru. POSTUP PŘÍPRAVY: Filé omyjeme, osušíme a rozkrájíme na kousky. Na másle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, sekanou petrželku a očištěné, oprané a na plátky nakrájené žampióny, do středu pánve dáma osolené a opepřené kousky rybího filé, opečeme je po obou stranách, podlijeme třemi lžícemi teplé vody, promícháme s houbami a ..
INGREDIENCE: 80 g sádla, 300 g cibule, 600 g.hovězího masa (květová špička z kýty svíčková, roštěnec), sůl, mletý pepř; stroužek česneku; trochu majoránky, 1 lžíce octa, 30 g hladké mouky a vývar z hovězího masa nebo z kostky masoxu. POSTUP PŘÍPRAVY: V kastrole na rozpáleném sádle osmažíme drobně nakrájenou cibuli do světležluta. K ní pak přidáme bud na plátky, nebo na větší kostky nakrájené maso, utřený česnek, ocet, osolíme, okořeníme a za občasného podlévání vývarem dusíme maso do poloměkka ..
INGREDIECE: 800g brambor, 200g celeru, 2dl mléka, 60g másla, 100g jablk, podle chuti sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupané brambory dáme vařit do osolené vroucí vody a uvaříme do měkka. Vodu odcedíme, brambory prolisujeme, přidáme čerstvé máslo, zalijeme horkým mlékem a dobře vyšleháme. Celer nakrájíme na kousky a uvaříme ve slané vodě do měkka. Vyndáme a prolisujeme přes síto spolu s udušenými jablky do připravené bramborové kaše a dobře zašleháme. Takto připravenou kaši podáváme jako přílohu ke smažen ..
INGREDIECE: l25g medu, l25g sádla, 1 lžíce cukru, 2 vejce, 10g droždí, trochu mléka, 1 lžička mleté skořice, mletý pepř, tlučený hřebíček, 50g mletých vlašských ořechů,300g hladké mouky.POSTUP PŘÍPRAVY: V mléce rozděláme droždí, vlijeme je do mísy s prosetou hladkou moukou, pak přidáme sádlo, med, cukr, vejce, skořici, hřebíček, pepř, ořechy a vypracujeme v těsto, ze kterého vyválíme placku o síle čtyř milimetrů. Tvořítkem pak vykrajujeme různé hvězdičky apod. Pečeme na plechu v předem vyhřáté t ..
INGREDIECE: 5 vajec, 150g cukru, 50g rozinek, 1 l mléka, 2 sáčky vanilkového cukru, 150g másla, lžíce práškového cukru. Nudlové těsto - 360 g hrubé mouky, 2 vejce, podle chuti sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Do prosáté mouky uděláme důlek, do kterého vyklepneme vejce, promícháme a vypracujeme v tuhé těsto, rozdělíme na díly, necháme odpočinout a vyválíme tenké placky, které necháme oschnout (ne přeschnout). Nakrájíme na pásy, srovnáme na sebe a nožem nakrájíme širší nudle. Necháme zaschnout a zavaříme ..
INGREDIENCE: 6 vepřových kotlet, tuk na smažení. Směs: 2 celá vejce, + lžička soli, pepř, 3 lžičky maggi, 3 lžičky worcesteru, 2 lžíce hořčice, 2 lžíce solamylu. POSTUP PŘÍPRAVY: Kotlety naklepeme, nařízneme na 4 místech a namočíme po obou stranách ve směsi. Namočené naskládáme do misky a zalijeme zbytkem nakládací směsi. Necháme do druhého dne v chladničce odležet. Na pánvi rozpálíme tuk a kotlety do něj vkládáme . trochu jimi pohneme aby se nepřipalovaly, zhruba po 4 minutách je obrátíme a p ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Nakrájené a s kmínem, udušené houby smícháme s uvařenými flíčky, přidáme trochu pepře, sekané zelené petrželky a dáme do vymaštěného, jemnou strouhankou vysypaného pekáče na chvíli zapéci. Pak je zalijeme rozkvedlanými vajíčky s mlékem a zapečeme.Někdo rád tento pokrm i nezapečený, s každou jemnější, těstovinou (kolínky, hrubší strouhankou, s těstovinnými. mušličkami). K houbám jsou také dobré malé nočky ze syrových brambor, tzv. chlupaté, které po odcezení ihned vklá- dáme do u ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Houby nakrájíme na hrubší kousky a udusíme na tuku se soli. Když se z nich voda vydusila, podlijeme je a ještě dusíme. Zvlášť udusíme na cibulce rýži. Když je oboje měkké, smícháme dohromady, popřípadě přidáme na růžičky rozebraný uvařený květák, udušené nakrájené bobule paprik a udušená rajčata. Podáváme sypané strouhaným sýrem. Pro hezký vzhled vyndaváme rýži vypláchnutou sběračkou přímo na talířek. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Udušené houby smícháme s vařenou kapustou, kterou jsme usekali, přidáme v mléce namočené a dobře vymačkané rohlíky, vajíčka, sůl, trochu pepře a zázvoru, dobře pro mícháme a dáme zapéci do vymaštěného pekáčku. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA