INGREDIENCE: 100 g oleje, 1 vejce, 1 dl mléka, 800 g černého kořene, 2 lžíce hladké mouky, podle chuti sůl, 1 lžíce vína, petrželová nať.POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěný černý kořen nakrájíme na plátky, vložíme do kastrolu s rozpuštěným máslem, osolíme a podusíme se sekanou petrželovou natí. Dušené plátky černého kořene pak necháme oschnout a obalíme v připraveném těstíčku, smažíme v rozpáleném oleji po obou stranách do zlatova. Těstíčko ušleháme z mléka, vfna, vajec a mouky, přisolíme. Těstíčko má být ..
INGREDIECE: 24 mladých artyčoků, 80 g másla, 4 citróny, podle chuti sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: U celých čerstvých křehkých artyčoků ve výši krajních lupenů ostrým nožem vodorovně seřízneme střed, slupku odřízneme při samé růži a odstraníme střední vlákna. Takto připravené omyté artyčoky stavíme na tenká kolečka citrónu, která k artyčokům tenkým provázkem přivážeme. Vložíme do vařící osolené vody a vaříme do měkka. Ke každé porci , podáváme v omáčníku rozpuštěné máslo. Takto připravené artyčoky se ..
INGREDIENCE: 200 g čerstvé okurky, pepř, 1 lžička cukru, sůl, 200g majolky.POSTUP PŘÍPRAVY: Okurku najemno rozstrouháme, promícháme s pepřem, cukrem a solí a nakonec vmícháme majolku a podáváme. ..
INGREDIENCE: 500g bílých fazolí, 600 g cibule, 200 g oleje, 1 l vody, podle chuti sůl, špetka mletého pepře, špetka mleté papriky. POSTUP PŘÍPRAVY: Přebrané fazole zalijeme studenou vodou tak, aby byly úplně potopené a necháme přes noc máčet. Druhý den je uvaříme do měkka a vodu z nich slijeme do nádoby. Na oleji usmažíme na kolečka nakrájenou cibuli a přidáme sůl, mletý pepř a papriku. Do vymazané ohnivzdorné misky klademe vrstvu fazolí a usmaženou cibuli. Horní vrstva jsou vždy fazole. Povrc ..
INGREDIECE: 200 g loupaného česneku, 120 g oleje, 4 citróny, špetka soli, 100 g celeru, 1 bobkový list, 5 kuliček celého pepře, podle chuti tymián a koriandr. POSTUP PŘÍPRAVY: Celer nastrouháme na hrubém struhadle a česnek, který jsme očistili, nakrájíme nožem asi na milimetrové plátky. Vše vložíme do přiměřeně velkého kastrolku, přidáme olej, citrónovou šťávu a koření, podlijeme trochou vařící vody a udusíme. Odstavíme, necháme vychladnout a studené podáváme s bílým chlebem. ..
INGREDIENCE: 480 g hrubé mouky, 200 g másla, 10 žloutků, 2 bílky, 1 l mléka, sirup z 250g cukru, vanilka, 1 citrón, 40g oleje, 40 g ušlehané šlehačky, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Do prosáté mouky uděláme důlek, do kterého dáme všechny žloutky, dva bílky, sůl a rozpuštěné máslo. Promícháme v tuhé těsto, rukama dobře propracujeme, rozdělíme na díly, . propracujeme do malých bochánků, přiklopíme mísou a necháme odpočinout. Pak válečkem vyválíme z každého bochánku placku tak, aby byla co nejtenčí. Vyvál ..
INGREDIENCE: 300g krupicového cukru, 3 vanilkové cukry, 3 vejce, 100g kokosu, 1 lžíce skořice, 1 l oleje, 500g strouhané cukety, 420g poloh. mouky, 1 prášek do pečiva.POSTUP PŘÍPRAVY: Cukr i vanilkové cukry a vajíčka ušleháme do pěny. Potom přidáme ostatní ingredience promícháme a nalijeme na vymaštěný a vysypány plech. Pečeme v předehřáté troubě. Vychladlý moučník můžeme potírat různými polevami, čokoládou a ovocem. ..
Nejdůležitější jsou kvasnice: Ty okoralé před přípravou oživíme zalitím trochou vody. Teplota všech surovin má být mírně teplá. Tuky přiléváme rozehřáté a vlahé. Příliš horké by mohly spařit kvásek a těsto by nenabylo. Jak tuhé: Těsto rozděláváme řidší. Část mouky si oddělíme stranou a zapracujeme ji až nakonec. S příliš tuhým těstem máme mnohem více práce a jeho ředěním můžeme porušit soudržnost. Čím více těsto propracováváme tím do něj dostaneme více vzduchu a lépe nám pak vykyne. Kynuté tě ..
INGREDIECE: 400g paprik, tuk na smažení Těstíčko: 4 vejce, 4 lžíce hl. mouky, 50g tvrdého sýra, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Papriky po délce rozřízneme a v osolené vodě povaříme doměkka. Mezitím si uděláme těstíčko: z bílků ušleháme sníh (tuhý), lehce do něj vmícháme žloutky, mouku a jemně nastrouhaný sýr. Papriky namočíme v těstíčku a smažíme po obou stranách do zlatova. Podáváme s vařenými brambory a zeleninovou oblohou. ..
INGREDIENCE: 300g polohr. Mouky, 250g mouč. cukru, 300g nastrouhaných jablk, 2 lžíce kakaa, 1 prášek do pečiva, 80g roztopeného másla Hera.POSTUP PŘÍPRAVY: Vše zamícháme dohromady a dáme péci do předehřáté trouby. Vychladlý perník potřeme marmeládou a polijeme čokoládovou polevou. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA