INGREDIENCE: 600 g srnčího plecka bez kosti, 200 g bílých fazolí, 300g želených paprik, velká cibule, hlavička česneku, 60 g slaniny bez kůže, 1 lžíce hladké mouky, trochu pažitky, podle chuti sůl a mletý pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Den předem namočené fazole uvaříme ve vodě. Papriky opečeme po všech stranách v horké troubě, vyčistíme od jadérek, oloupeme a nakrájím~ na nudličky. Slaninu nakrájíme na malé kostičky, v kastrole rozpustíme, přidáme najemno nakrájenou cibulku a nastrouhaný česnek, vmíc ..
INGREDIENCE: 600 g dančí kýty, 200 g slaniny bez kůže, padle chuti sůl, špetka mletého pepře, 2 lžíce oleje, 1 dl octa, stroužek česneku. POSTUP PŘÍPRAVY: Z dančí kýty nakrájíme menší kousky a ze slaniny stejné množství plátků. Maso dáváme postupně do porcelánové mísy, kde jsme umíchali ocet, třený česnek a olej tak, aby každý kousek byl namočený a necháme odležet. Pak maso střídavě se slaninou napícháme na kovové jehly a pečeme na grilu obvyklým způsobem. Když je maso měkké, každou porci osolí ..
INGREDIENCE: 1 1 kg chřestu, 80 g másla, 40 g strouhané housky, podle chuti sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Chřest připravujeme vždy čerstvý. Před přípravou chřest očistíme tak, že malým ostrým nožíkem seřízneme povrchní slupku, opláchneme pod tekoucí vodou a z očištěných chřestů, asi po deseti kusech, svazujeme provázkem na malé svazečky, které na spodním okraji seřízneme do roviny a vaříme zvolna v osolené vodě do měkka. Před podáváním chřest vyndáme na teplý talíř, odstraníme provázky a špičky posyp ..
INGREDIENCE: 2 stroužky česneku, 1 cibule, 2 lžíce olivového oleje, 1 svazek polévkové zeleniny, 400g mletého masa, 850 ml konzervovaných rajčat, sůl, pepř, 1 lžička tymiánu, 4 lžíce másla, 3 lžíce mouky, 600g mléka, 12 lazaní, 50g parmazánu. POSTUP PŘÍPRAVY: Cibuli s česnekem nakrájíme na kostičky a osmáhneme na oleji. Zeleninu nakrájíme na kousky. Nasypeme je k cibulce a osmáhneme. Přidáme maso a za stálého míchání je opečeme. Přilijeme rajčata a dusíme asi 40 minut. Troubu zahřejeme na 200° ..
INGREDIENCE: 500g světlejší směsi hub, cibule, 40g rostlinného másla, 1 l kysané smetany, 1 lžíce hl, mouky, 6 ztracených vajec, ocet, kopr, kmín, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: houby nakrájíme na plátky. Na tuku zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme houby, sůl a kmín a dusíme, až je šťáva vydušená. Potom houby podlijeme a dusíme doměkka. Smetanu rozkvedláme s moukou, přidáme k houbám a povaříme. Hotovou omáčku dochutíme převařeným octem a jemně nakrájeným koprem. Podáváme se ztracenými vejci a vař ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Máslový krém se srazí tehdy, jestli že suroviny nemají stejnou teplotu. Když už tedy k té nepříjemnosti dojde, neztrácejme hlavu. Misku s krémem ponoříme do horké lázně a mícháme tak dlouho, až se krém opět spojí. Potom ho za občasného promíchání necháme vychladnout. ..
INGREDIENCE: 800 g brambor, 2 vejce, 100 g sýra, 150 g sádla, 200 g cibule zelenačky, podle chuti sůl, špetka mletého pepře, petrželová nať. POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupané brambory uvaříme ve slané vodě, odcedíme a horké rozmačkáme. Přidáme nakrájenou cibuli i s natí, sekanou petrželovou nať, sůl, pepř, vejce a vypracujeme v těsto. Pak tvoříme karbanátky, které smažíme na rozpáleném sádle na pánvičce. Hotové karbanátky sypeme sýrem. ..
INGREDIENCE: 1 kg salátových okurek (asi 4 ks), 200 g hovězího masa, 100 g vepřového masa, velká cibule, 2 natvrdo vařená vejce, petrželová nať, podle chuti sůl a mletý pepř, 200 g rajčatového protlaku, 1/ l kyselé smetany, 10g čerstvého kopru, 4 citróny, 40 g másla. POSTUP PŘÍPRAVY: Okurky oloupeme a nakrájíme asi na 10 cm dlouhé kousky, příčně rozdělíme a střed vydlabeme. Hovězí a vepřové maso umeleme na masovém strojku, přidáme najemno nakrájenou cibuli, na kostičky nakrájená, natvrdo vařen ..
INGREDIENCE: 4 porce hejka, citrónová šťáva, sůl, olej, 4 lístky šalvěje, česnek, ml. paprika, 2 vejce uvařená natvrdo, 150g anglické slaniny, kousek červené papriky, petrželka, 4 čtverce alobalu. POSTUP PŘÍPRAVY: Porce ryby pokapeme citrónem a necháme několik minut odležet. Porce osolíme, potřeme rozetřeným česnekem a zlehka opečeme po obou stranách na oleji. Čtverce alobalu potřeme olejem, poklademe porcemi ryby, a ty poprášíme ml. paprikou. Vejce nakrájíme na kolečka, slaninu a papriku na t ..
INGREDIENCE: 3 vejce, 4 lžíce vařící vody, 150g mouč. cukru, 150g hrubé mouky, 400g nakládaných či čerstvých vypeckovaných meruněk, 3 různé druhy zavařeniny. POSSTUP PŘÍPRAVY: Do jedné misky oddělíme bílky a do druhé dáme žloutky. K žloutkům postupně přimícháváme vřelou vodu a stále pilně šleháme, nejlépe mechanickou metlou. Pak přidáváme po částech více než polovinu z připravené dávky cukru a šleháme dohusta. Z bílků ušleháme tuhý sníh a po částech do něho zašleháme zbytek cukru. Spojíme s u ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA