INGREDIENCE: 4 roštěnky, sůl, 40 g sádla, 40 g uzené slaniny, 1 cibule, mletá sladká paprika, 2 dl vývaru, 100 g uzené klobásy, 150 g paprik, 120g rajčat (nebo 150 g sterilovaného leča). POSTUP PŘÍPRAVY: Odblaněné roštěnky po okrajích nařízneme, naklepeme, osolíme a prudce opečeme po obou stranách na rozehřátém tuku. Maso vložíme do nádoby z jenského skla, ve zbylém tuku rozškvaříme slaninu pokrájenou na kostičky, přidáme cibuli pokrájenou na kostičky a zpěníme ji. Zaprášíme ji mletou paprikou ..
INGREDIENCE: 1kg losí zvěřiny, 20dkg slaniny, 10dkg másla, 1/4 l smetan, zelená petrželka, 1 kg brambor, 1 brusinkový kompot, salát, z 1/2 citrónu šťáva, 1 lžíce oleje, sůl, lžička cukru, 1 jablko. POSTUP PŘÍPRAVY: Odblaněný a řádně očištěný losí hřbet( nebo kýta) protáhneme hustě slaninou, osolíme, vložíme na kastrol na rozpálený tuk, přikryjeme pokličkou a pomalu dusíme. Při dušení hodně podléváme. Dusíme 2-3 hodiny a ke konci zalejeme sklenkou kyselé smetany. Když je zvěřina měkká, rozporcuj ..
INGREDEINCE: 100g mandlí, 4 vejce, 140g krupicového cukru, 80g hl. mouky, 1 lžíce prášku do pečiva, tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy, ovoce na ozdobu. Krém: 1 balíček pudinkového prášku s kakaovou nebo čokoládovou příchutí, 3 dl mléka, 60g čokolády na vaření, 100g másla. Poleva: 150g mouč. cukru, mléko. POSTUP PŘÍPRAVY: Mandle vsypeme do vařící vody, spaříme asi 40 vteřin, scedíme, propláchneme studenou vodou a oloupeme. Po vychladnutí několik mandlí odložíme na ozdobu, ostatní u ..
INGREDIENCE: 600g zaječího zadku, 150g slaniny bez kůže, 1 l bílého vína, 2 lžíce oleje, 4 citróny, hlavička česneku, špetka mletého pepře, podle chuti sůl, petrželová nať, zaječí játra a srdce. POSTUP PŘÍPRAVY: Zaječí zadek odblaníme, prošpikujeme hodně slaninou a upečeme na pekáči v troubě na zbylé slanině, podlitý vodou, do poloměkka. Pak maso nakrájíme na porce, vložíme do oleje smíseného s citrónovou šťávou, třeným česnekem, sekanou petrželkou, mletým pepřem a vínem. Pak přidáme drob ..
INGREDIENCE: 400 g bílých fazoli, 100 g cibule, 100 g oleje, 200 g rajčat, 100 g zelených paprik, sůl, 1 lžička mleté sladké papriky, zelená petrželová nať. POSTUP PŘÍPRAVY: Den předem namočíme fazole. Ve vodě, ve které se máčely, je dáme vařit. Jakmile fazole vystoupí na povrch, vodu slijeme a zalijeme znovu horkou vodou a vaříme do měkka. Cibuli jemně nakrájíme a slabě osmahneme na oleji, přidáme mletou papriku, vmícháme do fazolí. Pak přidáme na kolečka nakrájená rajčata a ještě povaříme. Př ..
INGREDIENCE: 1 kg lilku, 200 g smetanového sýra, 100 g brynzy, 120g másla, podle chuti sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Lilky oloupeme (bude asi 30 % odpadu), v půli napřič překrojíme a povaříme v osolené vodě až změknou. Pak u jednotlivých kusů vydlabeme středy. Vymícháme 80 g másla, přidáme brynzu, smetanový sýr a středy z vyhloubených lilků. Ohnivzdornou misku dáme nahřát se zbytkem másla tak, aby se dobře rozpustilo. Mezitím půlky lilku naplníme připravenou směsí a klademe do ohnivzdorné misky a pečem ..
INGREDIENCE: 800 g jedlých kaštanů, 400 g skopového masa, 150g másla, 1 šálku bílého vína, 250g cibule, 2 lžíce cukru, špetka soli. POSTUP PŘÍPRAVY: Kaštany nařízneme a necháme máčet ve vlažné vodě. Po několika hodinách je vyjmeme a dáme na plech a v troubě do zlatova upečeme. Ještě teplé kaštany oloupeme. Drobně krájenou cibuli osmahneme na másle, přidáme maso ze skopové kýty, krájené na menší kousky a necháme dusit. K poloměkkému masu přidáme kaštany, trochu vody, cukr a sůl. Když je maso měk ..
INGREDIECE: Proja je náhrada našeho bílého pečiva. Je to pečené těsto z kukuřičné mouky, které se jí samostatně, ale lze jej použít jako přílohy k masu. 400g kukuřičné mouky, 60g másla, 3 žloutky, 2 dl minerální vody, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Kukuřičnou mouku osolíme, přidáme žloutky a zaděláme minerální vodou v řidší těsto, do kterého zapracujeme rozpuštěné máslo. Plech na pečení vymažeme a válečkem upravíme asi 2 cm silnou vrstvu těsta. Pečeme ve vyhřáté troubě do růžova. ..
INGREDIECE: 200g tvarohu, 40g másla, 2 vejce, 120g hladké mouky, 1 lžíce cukru, 1 citrón, 4 dl kyselé smetany, 120g tuku.POSTUP PŘÍPRAVY: Tvaroh prolisujeme, dobře promícháme s vejci, cukrem, citrónovou kůrou a prosetou moukou a vypracujeme v těsto, ze kterého vyválíme placku asi půl centimetru silnou a vykrajujeme z ní tvořítkem kulaté koláčky. Smažíme v horkém omastku do růžova, pak podáváme horké, polité smetanou. ..
INGREDIENCE: 400 g skopového masa, 800 g kdoulí, 1 větší cibule, 150g oleje, 150g cukru, sůl. ) POSTUP PŘÍPRAVY: Kdoule vypereme, osušíme, zbavíme sametové vrstvy, nakrájíme každou na čtyři díly, zbavíme okvětí i jadérek a dáme do nádoby s vodou, aby neztratily barvu. Skopové maso nakrájíme na malé kousky, vložíme do kastrolu s omastkem, dáme na oheň, přidáme hrubě nakrájenou cibuli. Když je maso téměř měkké, přidáme kdoule, cukr, sůl a vodu. Jakmile se nám odpaří šťáva, odstavíme. Kdoule musí z ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA