INGREDIENCE: 500g vepřového bůčku, 200g strouhaného sýra, 2dl mléka, sůl, pepř, 2 vejce, mouka, strouhanka, olej na smažení. POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřový bůček zbavený chrupavek a kůže umeleme na masovém strojku, přidáme sůl a mléko a necháme odležet v chladničce. Pak do masa vmícháme strouhaný sýr a tvoříme oválné placičky, které obalujeme v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance. Obalené řízky smažíme na oleji a podáváme s bramborem, kaší a zeleninovým salátem. ..
INGREDIENCE: 4 pstruzi, sůl, mletý pepř, hl. mouka na obalení, 240 g másla, 1 lžíce oleje, 500 g čerstvých hub, 1 lžíce sekané petrželky, 3 lžíce strouhanky, máslo na vymaštění misky.Omáčka: 50 g cibule, 100 g másla.POSTUP PŘÍPRAVY: Pstruhy vykucháme, omyjeme, osušíme, uvnitř i na povrchu osolíme, opepříme, poprášíme moukou a opečeme z obou stran na 150 g másla na velmi mírném ohni. Na 50 g másla a 1 lžíci oleje podusíme očištěné, oprané a na tenké plátky nakrájené houby, osolíme je, opepříme a ..
INGREDIENCE: 10 silnějších pórků, sůl, špetka mletého pepře, 3 dl vody, 1 lžíce hl. mouky, 8 vajec, 80 g másla, špetka mleté papriky. POSTUP PŘÍPRAVY: Spodní bílou část pórku očistíme, nakrájíme na tenká kolečka a několik minut necháme dusit na másle. Pak zaprášíme moukou, sladkou paprikou, přidáme pepř a sůl, osmahneme, zalijeme vodou a dusíme, až pór změkne a voda je vyvařená na největší možnou míru. Rozšleháme vejce a vmícháme je opatrně do pórku. Když ztuhnou je pokrm hotový. Ihned podáváme ..
INGRDIENCE: 1 vejce, asi 150 g oleje, trochu citrónové šťávy či octa, lžička hořčice, sůl, trochu bílého pepře, několik kapek Worcesterové omáčky: na vmíchání- 10 g cibule, 1/2 malé sladkokyselé okurky, trochu sardelové pasty, kapary, trochu citrónové kůry, možno přidat zelenou petržel či pažitkuPOSTUP PŘÍPRAVY: V mixéru uděláme majonézu, ochutíme, ale neředíme. Přílohy bud ručně rozkrájíme a pak vmícháme do hotové omáčky, nebo je jen velice krátce , rozmixujeme; musí zůstat hrubší, delším mixov ..
INGREDIENCE: 1/8 litru mléka, 30g hl. mouky, 1 žloutek, 10 až 30g oleje, ocet či citrónová šťáva,cukr, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Z mléka a mouky uvaříme hustou kaši. Do mixéru dáme žloutek s cukrem,solí a citrónovou šťávou a přikapáváme olej. Pak přidáme po částech prochladlou vařenou kaši a důkladně mixujeme. ..
INGREDIENCE: 1 perlička, 100 g másla, 100g slaniny, 2 cibule, 5 kuliček celého pepře, 4 kuličky nového koření, 1 bobkový list, 1 lžička hladké mouky. POSTUP PŘÍPRAVY: Dobře očištěnou vypranou mladou perličku špikovací jehlou protkneme slaninou, osolíme a dáme péci na drobně krájenou cibuli se slaninou, máslem a kořením. Při pečení poléváme vypečenou šťávou. Když je maso měkké, perličku vyndáme, šťávu vysmahneme do tuku, zaprášíme moukou, zasmahneme, zalijeme vodou a provaříme. Hotovou šťávu nec ..
INGREDIENCE: Králičí předek a játra, 1 menší cibule, 40 g másla, 150 g kořenové zeleniny, 2 žemle, 2 c1 olivového oleje, 2 dl červeného vína, mletý pepř, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: V osolené vodě doměkka uvaříme králičí předek. Maso pak vykostíme a nadrobno rozkrájíme. Na másle zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme k ní rozkrájené maso, rozetřená syrová králičí játra a společně osmahneme. Pak všechno zalijeme procezeným vývarem z masa, přidáme očištěnou a na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu, ..
INGREDIENCE: 400 g kančí kýty bez kosti, 60 g másla, 100 g uzeného bůčku, 100 g cibule, podle chuti sůl, 5 kuliček celého pepře, 1 dl červeného vína, 1 lžička hladké mouky. POSTUP PŘÍPRAVY: pro tuto úpravu je vhodný mladý kus, a proto maso nenakládáme. Kančí kýtu opereme, vysušíme v čisté utěrce, protýkáme uzeným bůčkem, osolíme a opečeme po obou stranách na másle, pak maso vyndáme z kastrolu a přidáme jemně krájenou cibulku, osmahneme, opepříme, opečenou prošpikovanou kýtu podlijeme trochu vod ..
INGREDIECE: 80g másla, 300g hrubé mouky, 4 vejce, 8 dl vody, zelená petrželová nať, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Vodu osolíme, přidáme máslo a necháme vařit. Pak opatrně zavaříme hrubou mouku a vaříme za stálého míchání, až se nám počne těsto odlepovat ode dna nádoby. Odstavíme, necháme zchladnout a do vlažného těsta vmícháme postupně vejce a jemně sekanou petrželovou nať. Lžící vykrajujeme z těsta halušky, které vaříme v osolené vodě. Podáváme jako přílohu k dušeným masům a omáčkám. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Středně velkou štiku asi 1,5 kg naporcujeme na podkůvky, nasolíme, trochu opepříme a zakapeme citrónem. Ale s citrónem pozor, aby při pomalém postupu vaření nesrazila čerstvá šlehačka. Odleželé porce opečeme na másle dáme stranou do vyhřáté mísy, přikryjeme talířem a dáme do utěrky, aby maso nevychladlo. Do 1 litrové šlehačky rozmícháme 2 lžičky hl. mouky a vlijeme za stálého míchání do výpeku. Krátce počkáme, až omáčka zkrémovatí, a ihned ji sundáme z plamene, neboť je nebezpeč ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA