INGREDIECE: 500g hladké mouky, 2 vejce, sůl, 50g másla, 300g strouhaného čedaru, 2 žloutky. POSTUP PŘÍPRAVY: Z mouky, vajec, soli a potřebného množství vody vypracujeme tužší těsto (jako na nudle) a vyválíme z něho osm tenkých placek. Placky potřeme rozpuštěným máslem, potřeme strouhaným sýrem, promíchaným se syrovými žloutky a svineme vždy každou placku od stran do středu, takže máme z každé placky dvě roličky proti sobě. Takto připravenou banicu narovnáme jednu vedle druhé na pomaštěný plech, ..
INGREDIENCE: 800 g čerstvých sardinek, 2 citróny, 3 lžíce olivového oleje, podle chuti sůl, petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Čerstvé sardinky očistíme, vykucháme a vypereme, osušíme, posolíme, potřeme olejem a pečeme na roštu po obou stranách. Sardinky nesměji být syrové (to se zjistí tím, že uvnitř není syrová krev), ale také nesmějí být příliš upečené. Olivový olej smícháme s citrónovou šťávou, přisolíme a dobře promícháme. Pečené sardinky podáváme teplé, posypané jemně sekanou petrželovou natí. ..
INGREDIENCE: 600 g mladého hovězího nebo telecího masa, 500 g cibule, 3 stroužky česneku, 5 hřebíčků, špetka mleté skořice, sůl, mletý pepř, 1 dl oleje, 0,5 dl octa (4% ), špetka sl. mleté papriky. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso nakrájíme na drobnější kousky (asi jako kostka cukru). Pak připravíme koření: cibuli a česnek umeleme na masovém strojku, přimícháme tlučený nebo mletý hřebíček, pepř, skořici a sůl a vše dobře rozmícháme. Do odpovídající nádoby potom narovnáme střídavě vždy vrstvu masa a na ni ..
INGREDIENCE: 200 g majolky, 1 hlavička česneku, trochu soli ,POSTUP PŘÍPRAVY: Česnek oloupeme a utřeme se solí. Potom vmícháme do majolky a podáváme. ..
INGREDIENCE. 1 vejce vařené natvrdo, 1 sterilovaná okurka, 2 stroužky česneku, 2 Ižíce kečupu, 3 Ižíce zakysané smetany nebo bílého jogurtu, pepř, na špičku nože zázvoru, špetka majoránky, sůl; ocet, olej.POSTUP PŘÍPRAVY: Vejce okurku a česnek rozstrouháme a promícháme s kořením. Kečup promícháme se smetanou nebo jogurtem, vmícháme olej a směs koření s rozstrouhanými potravinami Promícháme a podle potřeby rozředíme vodou. Dochutíme octem a solí a podáváme. ..
INGEDIENCE: 250g květáku, 250g brokolice, 4 cukety, 4 lžíce másla, sůl, pepř, 2 lžíce mouky, 800 ml mléka, 100g goudy, 2 žloutky, 4 lžíce smetany, 2 sáčky rajčatové omáčky (hotový výrobek). POSTUP PŘÍPRAVY: Brokolici s květákem rozebereme na růžičky. Cukety nakrájíme na kolečka. Květák s brokolicí blanšírujeme 7 minut v osolené vodě, cukety jen 4 minuty. Zeleninu slijeme a necháme okapat. Připravíme si omáčku. V hrnku rozpustíme 2 lžíce másla, poprášíme je moukou a připravíme světlou jíšku. Pře ..
INGREDIENCE: 300 g hrubé mouky, 1 vejce, 1 žloutek, 1 bílek na pomazání, voda podle potřeby, sůl. Náplň: 200 g hovězího masa, 200 g vepřového masa, 2 lžíce strouhanky, 60 g cibule, mletý pepř, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Z mouky a vajec uděláme nudlové těsto, které mírně osolíme. Necháme je asi 1 hodiny odpočinout. Potom je tence vyválíme a kulatou formičkou vykrajujeme kroužky o průměru asi 4 cm. Do středu dáme náplň okraje potřeme rozšlehaným bílkem, přehneme a dobře stiskneme. Pelmeně vaříme v oso ..
INGREDIENCE: 4 velké nebo 8 malých kedluben, sůl, olej, 20g másla, 30g hl. mouky, šálek smetany, 50g strouhaného sýra, petrželka. Náplň: 400g pečeného masa (kuřecí, vepřové), šálek vařené rýže, 1 vejce, 20g másla, sůl, ml. pepř. POPSTUP PŘÍPRAVY: Oloupané předem vydlabané (ze strany od kořene) kedlubny krátce povaříme v osolení vodě, po okapání naplníme, vložíme do vymaštěného kastrolu, podlijeme trochou vývaru z kedluben a dusíme nebo pečeme pod poklicí. Mezitím připravíme omáčku: z másla a mo ..
INGREDIENCE: 300g hrubé mouky, 100g hl. mouky, asi 2 dl mléka, 30g droždí, 60g mouč. cukru, 40g másla, 2 žloutky, 2 lžíce rumu, sůl, marmeláda, hl. mouka na vál, tuk na smažení, mouč. a vanilkový cukr na posypání.POSTUP PŘÍPRAVY: Několik hodin před přípravou těsta dáme na vál, misku, mouku a ostatní potraviny a prkénko do teplé místnosti, aby se prohřáli. V části vlažného mléka rozmícháme droždí, lžíci cukru a 3 lžíce mouky a necháme je vykynout. Máslo rozetřeme s cukrem, postupně přidáme žloutk ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Rýži uvaříme doměkka v osolené vodě. Různou zeleninu ( mrkev, papriky brokolici, fazolky apod.) uvaříme doměkka, drobně nakrájíme, prohřejeme na lžíci oleje a promícháme s horkou rží. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA