INGREDIENCE: 1 velké nebo 2 male vepřová kolena asi 1,2 kg, sůl, 5 stroužků česneku, 1 cibule, trochu celého pepře, 5 kuliček nového koření, 2 bobkové listy, vody tolik, aby byla kolena zakrytá, 2 sladkokyselé okurky, 4 uvařená vejce, kostka masoxu. POSTUP PŘÍPRAVY: Kolena uvaříme doměkka ve slané vodě, do které jsme přidali vše výše uvedené. Měkké maso obereme z kostí, libové nakrájíme na malé kostičky, ostatní spolu s kůží umeleme nebo najemno nakrájíme. Osolíme, přidáme podle chuti ocet-ale o ..
INGREDIENCE: 50 g sušených hub;Zálivka A: %3 hrnečku vývaru, 2 lžičky sójové omáčky; 240 g kuřecího masa, 2 lžíce oleje, 1 pórek, 3 vejce, 2~l2 hrnečku vývaru, glutasol;Zálivka B: 2 lžičky rýžové vína, 2 lžičky cukru, 1 lžička sójové omáčky, sůl; hlávkový salátPOSTUP PŘÍPRAVY: Houby omyjeme a rychle povaříme v zálivce A. Kuřecí maso nakrájíme na kousky a rychle opečeme. Pórek nakrájíme šikmo na kolečka, povaříme do poloměkka a necháme vychladnout. Vajíčka našleháme a smícháme s vývarem, glutasol ..
INGREDIENCE: 15 hlaviček japonských hub (lze použít u nás rostoucí Jidášovo ucho nebo i jiné běžné houby, 2 lžíce oleje, kmín, 3 lžíce sójové omáčky, glutasol, 1/2 stroužku česneku (nebo křen podle chuti.POSTUOP PŘÍPRAVY:Používáme-li sušené houby, předem je na 1 5 minut namočíme. Čerstvé houby očistíme. Rozehřejeme olej a houby v něm rychle z obou stran opečeme. Při opékání je mírně pokmínujeme. Opečené houby vyndáme z pánve a položíme na filtrační papír, aby se přebytečný olej odsál. Připravíme ..
INGREDIENCE: 200g dlouhozrnné rýže, sůl, 1 hlávku květáku, 1 svazek naťových cibulek, 3 lžíce másla nebo rostlinného tuku, 1/8 l čirého vývaru z kostky, 3 lžíce kari, 1 kelímek smetany na šlehání, lžíce polohrubé mouky, pepř, 50g slunečnicových jader, olej na vymazání formy. POSTUP PŘÍPRAVY: Rýži propláchneme, vsypeme do většího množství vařící osolené vody a dobře promícháme. Při nízké teplotě ji vaříme doměkka. Květák rozebereme na růžičky a ve vřící osolené vodě vaříme asi15 minut. Naťové ..
INGREDIENCE: 2 lžíce mouky, 4 vejce, trochu mléka, olej na smažení, 1/2 hrnečku vody, 2 cibule, 4 rajčata, kečup; 4 lžíce hrášku, sůl, pepřPOSTUP PŘÍPRAVY: Z mouky, vajec a mléka uděláme řídké těsto. Na trošce oleje osmažíme čtyři omelety. Do /Z hrnečku vody přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a na plátky nakrájená rajčata. Přidáme kečup a podle chuti osolíme a opepříme. Dáme vařit a přidáme hrášek. Vaříme asi 10 minut. Na misku rýže klademe každému jednu omeletu a zaléváme zeleninovou omáčkou ..
INGREDIENCE: 4 vejce, sůl, 4 plátky šunky, 4 lžíce sušených hub. 1/2 cibule, olej na smažení. Omáčka: 1 hrneček vývaru, 1 velká lžíce sójové omáčky, 2 malé lžičky cukru, 2 velké lžíce hráškuPOSTUP PŘÍPRAVY: Vejce rozšleháme, dáme do misky a mírně osolíme. Šunku nadrobno nasekáme a přidáme k vajíčkům. Houby krátce povaříme, nakrájíme je také nadrobno a přidáme do směsi.Cibuli pokrájíme na tenké plátky a přidáme k ostatním ingrediencím. Na troše oleje usmažíme tenké omelety - pro každou osobu jedn ..
INGREDIENCE: 300 g mletého masa (nejlépe směs vepřového a hovězího), 50 g nadrobno nakrájené cibule, 2 vejce, sůl, pepř, 8 natvrdo vařených vajec, olej na smažení, strouhanka, hladká mouka. POSTUP PŘÍPRAVY: Mleté maso smícháme s cibulí, 1 vejcem, pepřem a solí. Je-li směs řídká, přidáme trochu strouhanky. Natvrdo uvařená vejce jednotlivě obalíme v mouce a potom v masové směsi. Vzniknou velké koule, které znovu obalujeme v mouce, rozšlehaném vejci a strouhance. Pozvolna smažíme na oleji. Jako pří ..
INGREDIENCE: 600 g zelených fazolových lusků, 250 g olivového oleje, 200 g cibule, petrželová nať, 3 listy máty peprné, 1 lžička cukru, 1 citrón, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Fazolové lusky vypereme, očistíme (zbavíme vláken), podélně rozpůlíme a necháme na sítu odkapat Drobně krájenou cibuli osmažíme na oleji, přidáme osolené fazolové lusky a necháme v oleji asi čtyři minuty. Pak přilijeme stejné množství vařící vody jako bylo oleje, přidáme jemně sekanou petrželku a tři lístky máty peprné, cukr, ci ..
Sbírají se jen květy s tyčinkami, a to od května do září. Protože divizna rozkvétá v noci a už kolem poledne květy uvadají, musíme je sbírat denně. Sušíme je ve stínu a barva drogy musí zůstat zlatožlutá. Za to se nám odmění medovou chutí. Divizna obsahuje mj. slizové látky, které usnadňují odkašlávání a mírní tzv. psí (suchý) kašel. Čaj se pije také při zánětech hrtanu a všech zánětech v dutině ústní. Kdysi se nálev používal také zevně při léčbě bércových vředů a hemeroidů, na otoky a vředy. Di ..
INGREDIENCE: 1 kapr (1,5 kg), 1-2 cibule, 100 g rýže olej, petrželka, špetka mleté papriky a mletého pepře, sůl, hladká mouka, šťáva z 1 citrónu. POSTUP PŘÍPRAVY: Kapra očistíme, vykucháme a osolíme. Cibuli nasekáme nadrobno a osmahneme na oleji. Rýži uvaříme v osolené vodě, scedíme, přidáme k osmažené cibuli, ještě společně chvilku opražíme, potom přidáme nasekanou petrželku, pepř, papriku a citrónovou šťávu. Promícháme a nádivkou kapra naplníme. Zašijeme jej, obalíme v mouce, vložíme na horký ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA