INGREDIENCE: 250 g čerstvých hub, 500 g brambor, 40 g hladké mouky, 1 vejce, kmín, pepř, majoránku, tuk na smažení, sul. POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupané a nastrouhané syrové brambory osolíme. Houby jemně rozsekáme, osolíme a udusíme ve vlastní šťávě. Pak je zchladíme a promícháme s nastrouhanými brambory a menším vejcem, kořením a solí. Směs osmažíme na pánvi v tenké vrstvě dohněda, aby byla křupavá. ..
INGREDIENCE: 2 očištěná kuřata, 2 lžíce olivového oleje, 5 cibulí, 2 bílky, 150 g rajčat, stroužek česneku, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěná vypraná kuřata rozsekneme na půlky, osolíme, opečeme na olivovém oleji s nadrobno krájenou cibulí, podlijeme vodou a pečeme v troubě. Když kuřata dostanou barvu, přidáme vařené nakrájené bílky, na kousky nakrájená rajčata, rozetřený česnek, podlijeme vodou, v troubě dodusíme do měkka a ihned podáváme. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Nejdříve mlíčí povaříme ve slané vodě s troškou octa, aby zatuhlo a drželo při sobě. Vychladlé ještě trochu osolíme, obalíme v mouce, vejci a strouhance. Na rozpáleném tuku usmažíme dochřupava. Obložíme nakládanými kyselými houbami nebo pikantním salátem a majonézou. ..
INGREDIENCE: 1 vepřové hlavy, 1 kg vepřového masa z ramínka, sůl, 1 cibule. 2 stroužky česneku, 4 zrnka pepře, l bobkový list, celerová nať nebo kousek celeru. POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřovou hlavu dobře očistíme, případně oškrábeme ostrým nožem a vložíme s ostatním opláchnutým masem, oloupanou cibulí, česnekem, kořením a celerem do vody. Osolíme a vaříme doměkka. Podáváme s jablkovým křenem. Polévku můžeme podávat zvlášť. Jablkový křen: 2-3 nakyslá jablka, 100 g strouhaného křenu, vývar z ovaru, 2 l ..
INGREDIENCE: 1 vepřové hlavy, 1 kg vepřového masa z ramínka, sůl, 1 cibule. 2 stroužky česneku, 4 zrnka pepře, l bobkový list, celerová nať nebo kousek celeru. POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřovou hlavu dobře očistíme, případně oškrábeme ostrým nožem a vložíme s ostatním opláchnutým masem, oloupanou cibulí, česnekem, kořením a celerem do vody. Osolíme a vaříme doměkka. Podáváme s jablkovým křenem. Polévku můžeme podávat zvlášť. Jablkový křen: 2-3 nakyslá jablka, 100 g strouhaného křenu, vývar z ovaru, 2 l ..
INGREDIENCE: 750 g očištěného hovězího masa (svíčková, roštěnec, květová špička z kýty nebo kulatá plec), sůl, mletý pepř, 80 g sádla, 60 g cibule, masový vývar podle potřeby a 30 g másla. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso -je-li třeba - odblaníme, naklepeme, osolíme, opepříme a prudce opečeme po všech stranách v rozehřátém sádle. Potom k němu přidáme drobně nakrájenou. cibuli, nepatrně ji osmahneme a za občasného polévání. vlastní šťávou a přilévání vývaru maso v troubě upečeme doměkka. Vývaru přiléváme j ..
INGREDIENCE: 4 kuřecí řízky, sůl, ml. pepř, ml. sl. paprika, olej.Omáčka: 100g majonézy, 2 lžíce brusinkového kompotu nebo rybízového džemu, čerstvě nastrouhaný křen, citrónová šťáva, 1 dl smetany ke šlehání.POSTUP PŘÍPRAVY: Řízky nakrojíme několikrát po obvodu, jemně naklepeme, osolíme, okořeníme a zvolna opečeme po obou stranách na oleji. Hned je podáváme s omáčkou a s různě upravenými brambory.Příprava omáčky: Majonézu promícháme s brusinkami (nebo náhradou, křenem a citrónovou šťávou a nakon ..
INGREDIENCE:300 g hladké žitné mouky, 300 g celozrnné pšeničné mouky, 40 g droždí, 1/4 l vlažné vody, lžíce soli, špetka cukru, 80 g rostlinného oleje, 4 lžíce čerstvě sekaných bylinek (cibulová nať, kopr, bazalka, pažitka, patrželka, estargon) POSTUP PŘÍPRAVY:Ve vodě rozehřejeme tuk a smícháme s cukrem a droždím, přidáme 2/3 mouky a vypracujeme těsto. Přikryté necháme kynout asi 30 minut. Pak přidáme zbylou mouku, sůl a bylinky. Nakonec těsto prohněteme. Pro usnadnění pečeme v dortové formě neb ..
INGREDIENCE:100 g loupaných mandlí, 1 kostka (42 g) droždí, 500 g celozrnné pšeničné mouky, 2 lžičky soli, 50 g oloupaných dýňových semínek, 50 g slunečnicových semínek, 2 lžíce octa POSTUP PŘÍPRAVY:Mandle nasekáme nahrubo. Odložíme jednu lžíci mandlí i obou druhů semínek. Droždí rozpustíme v 1/2 litru vlažné vody, přisypeme mouku, sůl, ocet a 3 minuty hněteme v elektrickém hnětači. Nakonec přidáme nasekané mandle, slunečnicová a dýňová semínka. Hrnantou formu (o délce asi 30 cm) důkladně vymaže ..
INGREDINNCE: 1kg míchaného mletého, masa, 1 svazek kořenové zeleniny, 1žemle, 2 stroužky česneku, 2 cibule, 1/2 svazku tymiánu, 2 svazky petrželky, 1 svazek pažitky, 430ml naložené kukuřice, 2 vejce,4 lžíce hořčice,3 lžíce kečupu, sůl, pepř,4 plátky goudy,300g mražených fazolí 1/2 l čirého vývaru z kostky, 150g tenkých plátků anglické slaniny, 1 kelímek husté kysané smetany, 2 lžíce solamylu, olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Kořenovou zeleninu omyjeme a nakrájíme nadrobno. Žemli namočíme do studená vody. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA