INGREDIENCE: 1 hrst sušených hub, 3 dl mléka, 2 1 dl smetany, 40g hl. mouky, 1 lžíce másla, citrónová kůra, ocet, cukr, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Houby namočíme alespoň na hodinu do mléka, pak nakrájíme nebo rozmixujeme, osolíme a udusme na másle. Podle potřeby podléváme vodou. Nakonec přilijeme moukou zahuštěnou smetanu. Omáčku dochutíme octem, cukrem a strouhanou citrónovou kůrou. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Na 1 žloutek počítá se 1 lžíce cukru a 1 lžíce mouky. Žloutky s cukrem se třou asi ¼ hodiny, pak se zlehka zamíchá z bílků sníh zároveň s moukou. Na vymazanou a moukou vysypanou pánev se těsto vlije asi na malíček silně a do zlatova upečou. Za tepla se maže zavařeninou, sbalí a sype cukrem. ..
INGREDIENCE: 4 krajíce staršího chleba, 1 balíček plátkového sýra nebo 8 tenkých plátků sýra, 1 velká cibule, 1 lžíce tuku, 1 1 l vody, 1 kostka masoxu, 1 lžičky kmínu, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: V hrnci na rozehřátém tuku osmahneme najemno nakrájenou cibuli a vložíme plátky chleba střídavě proložené plátky sýra. Zalijeme horkou vodou, přidáme kostku masoxu, kmín a sůl a vaříme, až se chléb zcela rozvaří. Můžeme přidat i šálek smetany nebo kyselého mléka. ..
INGREDIENCE: 2 sýry Hermelín, 200 g měkkého salámu, 3 vejce vařená natvrdo, l cibule, 100 g majolky, l lžička hořčice, sůl, špetka pepře, kelímek šlehačky. POSTUP PŘÍPRAVY: Vychlazené hermelíny nastrouháme na hrubém struhadle, salám, vejce a cibulku velmi jemně nakrájíme, vmícháme majolku, hořčici, přisolíme, připepříme a lehce vmícháme husté ušlehanou šlehačku. Necháme dobře vychladnout. Pak potíráme plátky veky předem namazané máslem a zdobíme dílkem rajčete, snítkou petrželky a špetkou pap ..
INGREDIENCE: 1 kg loupaných brambor hovězí maso ve vlastní šťávě, 60 g tuku, 2 vejce, 1/81 mléka, 100 g sterilovaného hrášku, sul, pepř. POSTUP PŘIPRAVY: Ve slupce uvařené brambory oloupeme, nakrájíme na plátky, klademe do vymaštěného a houskou vysypaného kastrolu nebo pekáčku, vrstvu osolíme, pokapeme tukem, posypeme sekaným masem z konzervy a sterilovaným hráškem. Postupně vrstvíme, až je kastrol plný. Vrchní vrstvu tvoří brambory. Pokrm stiskneme, necháme v prohřáté troubě zapéci, zalijeme m ..
INGREDIENCE: 120 g vepřového masa; pálivá paprika, kari koření, sůl, pepř, 20 g cibule, citrónová šťáva, 10 g oleje, 30 g rajčat, 30 g sladkokyselé okurky, 30 g paprikových lusků. POSTUP PŘÍPRAVY: Mleté maso osolíme, okořeníme, přidáme trochu studené vody dobře promícháme. Utvoříme karbanátek, který zprudka opečeme na zapěněné cibuli. Obkládáme zeleninou. ..
INGREDIENCE: 100 g másla, 2 lžíce hladké mouky, 1/2 l mléka, 1 cibule, talířek žampionů, sůl, špetka pepře, l lžíce nasekané pažitky, 2 lžíce nasekané petrželky. POSTUP PŘÍPRAVY: V kastrůlku rozehřejeme máslo, osmažíme ne něm jemně nasekanou cibuli, vsypeme mouku a usmažíme světlou cibulovou jíšku. Zalijeme ji mlékem, rozšleháme a přivedeme k varu. Osolíme, okořeníme, vmícháme na plátky nakrájené žampiony a po lžíci nasekané pažitky a petrželky. Velmi zvolna vaříme 30 minut. Pak omáčku rozm ..
INGREDIENCE: 160 g polohrubé mouky, 70 g másla, 1 žloutek, 5 g droždí, 2 lžíce mléka, špetka cukru, sůl, 1 vejce na potření, kmín nebo mák na posypání, tuk na plech. POSTUP PŘÍPRAVY: Prosetou mouku dáme do mísy, odhrneme ji k jedné straně, do prázdného místa rozdrobíme droždí, přidáme špetku cukru a mlékem zaděláme kvásek. Když kvásek vykyne přidáme žloutek, sůl, nerozpuštěné máslo a vypracujeme tužší těsto, které necháme kynout na teplém místě. Z vykynutého těsta tvoříme tyčky, potřeme rozkved ..
INGREDIENCE: 300 g listového těsta, 200 g mrkve, 1 pórek, 150 g sójových klíčků, 2 cibule, 1 stroužek česneku, 1 bílek, olej na smažení (nejlépe palmový), 1 lžíce hladké mouky na vál, sůl, několik salátových listů na ozdobu. POSTUP PŘÍPRAVY: Omytou mrkev a pórek nakrájíme na tenké nudličky. Sójové klíčky necháme okapat na sítu. Na pánvi rozehřejeme lžíci oleje a zesklovatíme na kostičky nakrájenou cibuli. Přidáme prolisovaný česnek a nakrájenou zeleninu. Dochutíme 1/4 lžičkou soli a přidáme 3- ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Omytý brzlík se nakrájí na tenčí řízky, které se po obou stranách posolí. Rozpustí se kousek másla, rozbije do něj celé vejce, dobře rozkvedlá, řízky se vtom omáčejí, obalují v housce a do světlehněda smaží. K tomu zelený hrášek nebo jiná mladá zelenina. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA